Eksamite ära jäädes võib ülikooli sisse saada ainult sisseastumiskatsega

Jekaterina Minkova
Copy
Tallinna Ülikooli sisseastumine 2009. aastal.
Tallinna Ülikooli sisseastumine 2009. aastal. Foto: Priit Simson

Tartu ja Tallinna ülikool ning TalTech alles kaardistavad võimalusi, kuidas korraldada vastuvõttu olukorras, kus 2020. aasta riigieksamite toimumise aeg on edasi lükatud ja pole kindlust, kas need üldse enne uue kooliaasta algust toimuvad.

Tartu Ülikooli jaoks on seni olnud prioriteet õppetööga jätkamine. Alma materi vastuvõtutalituse juhataja Tuuli Kaldma sõnul muudab ülikool juhul, kui riigieksamite toimumine nihkub edasi kuni kuu aega, tõenäoliselt ka oma vastuvõtu ajakava hilisemaks. «Juhul, kui riigieksameid ei toimu või need korraldatakse oluliselt hiljem, siis korraldame sisseastumiseksamid ka neil õppekavadel, millel planeerisime vastuvõttu riigieksamite alusel,» rääkis Kaldma.

Enam kui pooltel Tartu Ülikooli esimese astme õppekavadel on korralised sisseastumiseksamid ja nende õppekavade vastuvõttu riigieksamite ära jäämine oluliselt ei mõjuta. Magistri- ja doktoriõppe vastuvõtus ülikool muudatusi ei planeeri. «Oleme valmis tegema tinglikke vastuvõtuotsuseid neile kandidaatidele, kelle bakalaureuse- või magistriõppe lõpetamine lükkub eriolukorra tõttu augustikuusse,» täiendas ta.

Tallinna Ülikool arvestab valdaval enamikul erialadel lisaks riigieksamitele ka ülikooli enda vastuvõtueksamite tulemusi. Juhul, kui riigieksamid lükkuvad edasi, saab ülikool neid jätkuvalt vastuvõtus arvestada. Juhul, kui jäävad üldse ära, siis võetakse õppijad vastu ainult vastuvõtueksami tulemuste põhjal, millest tekivad ka pingeread. Kui erialale on piiratud kohtade arv, siis sisse saavad need, kes on pingereas kõrgemal.

TalTechis on lävendipõhine vastuvõtt, mis tähendab, et sisse saavad kõik, kes lävendi ületavad. «Üks on kindel – Tehnikaülikooli sisseastumine toimub kindlasti,» rääkis õppeprorektor Hendrik Voll. Puhuks, kui lõpueksameid ei toimu, pole ülikoolil praegu konkreetset plaani, sest eriolukorra tõttu pole selleks ka piisavat informatsiooni ja selgust. Varuplaani hakkab arutama ülikooli senat. Kuid TalTechi pressiesindaja Krõõt Nõgese sõnul, tehakse otsused võimalikele sisseastujatele teatavaks enne, kui nad peavad oma valikuid tegema hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles