Selgus Jaan Krossi mälestusmärgi ideekonkursi võitja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Foto: Tallinna linnavalitsus

Jaan Krossi mälestusmärgi avaliku ideekonkursi võitis võistlustöö «Pilk», mille autoriteks on Jaak Soans, Karmo Tõra ja Mark Kovalenko. Võidutöö preemia on 10 000 eurot.

Võistlusega otsiti skulptuuri, mis annaks edasi Jaan Krossi kui Eesti ühe väga silmapaistvama kirjaniku tähendust ja suurust.

Žürii esimehe, linnaplaneerimise ameti juhi Ignar Fjuki sõnul võlus võidutöö puhul nii selle klassikaline, suurmehele sobilik vormikeel kui ka laiem ruumiline tähendusväli, mida skulptuur enda ümber loob. «Asudes Kullassepa, Niguliste ja Harju tänavate nurgal, pilk suunatud kunagise Kirjanike maja poole, kus kirjaniku enda tööruum paiknes, kujuneb seeläbi intensiivne tähenduslik seos nii kuju kui kirjaniku endise kodu vahel. Ruumitähenduslikult ei ole väheoluline ka see, et läheduses paikneb Eduard Vilde mälestusmärk. Kõik see kokku loob mikroväljaku näol paikkonnale täiesti uue kihistuse, mis lisab vanalinna tähendustest niigi tiinele keskkonnale täiesti uue, kirjanikest suurmeestega seotud mõõtme, » selgitas Fjuk.

Ideekonkursi žüriisse kuulusid ka keskkonna- ja kommunaalameti juht Ain Valdmann, kirjandusteadlane Rein Veidemann, arhitekt Rein Murula, skulptorid Paul Mänd ja Jass Kaselaan, kirjanik Karl-Martin Sinijärv ning kunstnik ja luuletaja Maarja Undusk.

Jaan Krossi mälestusmärgi ideekonkursile esitati 13 võistlustööd, millest auhinna vääriliseks tunnistati viis tööd. Teise preemia võitis «Kohtumine», mille autoriteks on Mart ja Margus Kadarik. Kolmanda koha sai Mati Karmini ja Tiit Trummali võistlustöö «Söerikastaja». Ostupreemia vääriliseks tunnistati ideekavandid «Homo Ludens» (autorid Tauno Kangro ja Anna Šimko) ning «Telefon» (autorid Lenna Kuutma ja Üla Koppel).

Tulenevalt praegusest eriolukorrast ei korraldata avalikku üritust võitjate autasustamiseks. Virtuaalse näitusega võistlustöödest on võimalik tutvuda veebigaleriis.

Võidukavandi teostamiseks sõlmib Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet võidutöö autoritega vastava töövõtulepingu.

Foto: Tallinna linnavalitsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles