Mõned Ladina-Ameerika liidrid vilistavad koroonaohule

Copy
AMLO sõnul kaitsevad need amuletid teda koroonaviiruse eest.
AMLO sõnul kaitsevad need amuletid teda koroonaviiruse eest. Foto: MEXICO'S PRESIDENCY/MEXICO'S PRESIDENCY via REUTERS/SCANPIX

Kui Euroopas on koroonaviiruse karm reaalsus pea kõikjale kohale jõudnud, siis eelkõige Ladina-Ameerikas on siiani riike, mille liidrid ei võta viirusepuhangut tõsiselt.

Mehhiko

Mehhiko 66-aastane president Andres Manuél Lopez Obrador (AMLO) on seni koroonaviiruse ohule vilistanud. Märtsi alguses pidas ta naeruväärseks mõtet, et näiteks inimeste kallistamine tuleks lõpetada. «Kallistada tuleb. Midagi ei juhtu,» teatas ta ajakirjanikele. 14. märtsil postitas president video, kus ta rahvakogunemisel oma toetajaid kallistab. Veel kaks päeva hiljem näitas ta ajakirjanikele kahte amuletti ja ütles, et need kaitsevad teda viiruse eest.

Kuna viimastel päevadel on Mehhikos viirusjuhtumite arv kasvanud, on ka AMLO muutunud murelikumaks ja soovitanud inimestel koju jääda. Nüüd on ta öelnud, et valitsus otsib võimalusi haavatavamate inimeste ja väikeste ettevõtete toetamiseks. Keelatud on rohkem kui 100 osalejaga kogunemised.

Alles pühapäeval postitas AMLO video, milles julgustas inimesi restoranides einestama, et vähendada majanduskahjusid. «Me ei tee midagi head ega aita, kui me oleme halvatud või käitume ülepaisutatult. Jätkame tavapärast elu,» ütles ta.

Eile väitis ta, et Mehhiko on viirusega võitlemiseks valmis ja ütles, et viirusega võitlemine algab kodudest. Samuti palus ta eakate eest hoolitseda.

Seni on Mehhikos kinnitatud 405 viirusjuhtumit, kahtlustatakse veel vähemalt 2161 inimese nakatumist. CNNiga rääkinud ekspertide sõnul võib ebaühtlase testimise tõttu nakatunute arv olla palju suurem.

Mõned arstid on hoiatanud, et Mehhikot võib tabada tõeline katastroof, sest riik ei ole puhanguks valmis. «Me ei testi piisavalt, sest proove pole. Meil pole kaugeltki mitte piisavalt voodikohti, hingamisaparaate ega isegi maske, et epideemiaga toime tulla,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud arst.

Teine arst ütles CNNile, et haiglad ei suuda varsti enam inimesi vastu võtta ja kui nakatunute arv eksponentsiaalselt kasvab, siis kukub Mehhiko tervishoiusüsteem mõne päevaga kokku.

Kuna föderaalvalitsuse reaktsioon on olnud leige, on ohjad pidanud haarama osariigid, kohalikud omavalitsused ja isegi eraettevõtted. Üleeile andis pealinn México korralduse sulgeda kõik baarid, ööklubid ja kinod. Samuti keelati rohkem kui 50 osalejaga üritused.

Mõned restoranid otsustasid aga oma uksed sulgeda juba enne ametlikku korraldust. Samuti on koolid kinni ja mitmete suurettevõtete töötajatel on palutud kodust töötada. 

AMLO toetajate kogunemine 15. märtsil.
AMLO toetajate kogunemine 15. märtsil. Foto: MEXICO'S PRESIDENCY/REUTERS/Scanpix

Brasiilia

Brasiilias loodeti, et pärast president Jair Bolsonaro pressiesindaja nakatumist 12. märtsil hakkaks ka riigipea ise olukorda tõsisemalt võtma. Seda ei ole juhtunud, pigem vastupidi.

Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro. Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/Scanpix

Pühapäeval nimetas Bolsonaro koroonaviirust väikeseks gripiks. «Inimesed saavad varsti aru, et need kubernerid ja suur osa meediast vedasid neid koroonaviirusega seoses ninapidi,» ütles ta Brasiilia telekanalile Record TV, viidates Rio de Janeiro ja São Paulo kuberneridele, kes on välja kuulutanud eriolukorra.

Lõuna-Ameerikas on just Brasiilias nakatunute arv kõrgeim, seni on positiivse proovi andnud üle 2200 inimese. Kuna sarnaselt Mehhikole ei ole föderaalvalitsus suurt midagi ette võtnud, on kohalikud omavalitsused ise piiranguid rakendama hakanud.

Jalgpallistaadionid ja konverentsikeskused muudetakse välihaiglateks, kuna linnad valmistuvad selleks, et tõenäoliselt satuvad haiglad varsti väga suure surve alla. Osariigid on sulgenud kaubanduskeskuseid ja koole ning keelanud avalikke kogunemisi.

Paljud brasiillased ei ole Bolsonaro tegutsemisega rahul, selleks tulevad inimesed igal õhtul kell 20.30 massiliselt rõdudele ning kolgivad potte ja panne, et näidata rahulolematust Bolsonaro administratsiooniga.

Bolsonaro-vastane protestiaktsioon Rio de Janeiros.
Bolsonaro-vastane protestiaktsioon Rio de Janeiros. Foto: PILAR OLIVARES/REUTERS/Scanpix

Nicaragua

Piirkonna üks vaesemaid riike oleks väga nõrgal positsioonil, kui viirusepuhang peaks seal puhkema. Seni on tuvastatud kaks nakatunut, kuid hirm kasvab ja rahvas näitab rahulolematust president Daniel Ortega valitsuse tegutsemisega. Ortega pole juba mitu nädalat avalikkuse ette ilmunud.

Kohalike sõnul on valitsus jätkanud vanamoodi ega pole viirusepuhangu lähenemisest suurt välja teinud. President Ortega abikaasa ja riigi asepresident Rosario Murillo soovitas kodanikel rasketel aegadel hoopis religioonist abi otsida. «Saame edasi liikuda rahulikult, vastutustundlikult ja eelkõige Jumalasse uskudes, teades, et usk kaitseb ja päästab meid,» ütles Murillo koroonaviiruse kohta riiklikule uudisteagentuurile Digital 19.

Daniel Ortega koos abikaasast asepresidendi Rosario Murilloga.
Daniel Ortega koos abikaasast asepresidendi Rosario Murilloga. Foto: OSWALDO RIVAS/REUTERS/Scanpix

Nicaragua valitsuse jõupingutused on seni olnud tagasihoidlikud. Käivitatud on kampaania, millega juhitakse tähelepanu hügieenile. Samuti jälgitakse suurema nakatunute arvuga riikidest saabuvaid turiste. Hügieenikampaania käigus saadeti ukselt uksele käima töötajad, kes jagasid lendlehti selle kohta, kuidas õigesti käsi pesta.

Üks kohalik ütles CNNile, et ta ei avanud neile ust. «Nad võivad viirust levitada, nad ei kanna maske.»

Jinotepe linnas tegutsev arst ei soovinud töö kaotamise hirmus oma nime avaldamist, aga ütles, et Nicaragua tervishoiusüsteem ei ole viiruspuhanguga võitlemiseks valmis. «Nicaragua tervishoiusüsteem on haavatav ja sedavõrd suur viirusepuhang võib tekitada katastroofi. Meie süsteem kukub kokku,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles