Tegevust kogu perele — aiapidamisega tegelemine tervendab keha ja vaimu

Copy
Foto: Gardelino OÜ

Kevad on kätte jõudnud, mis tähendab, et saab näpud mulda pista ja taimede ettekasvatamisega alustada. Eriti just nüüd, kui ilmad on ilusamaks läinud, palju õues aega veedetakse ning perega toredaid ühistegevusi otsitakse. Pealegi: tervislikud tahame olla igaüks — miks mitte siis tooraine ise kasvatada?

Kuna suvi on lühike, on paljude taimede seemnest ettekasvatamine meie kliimas paratamatu. Kui seemned otse peenrasse külvata, ei pruugi nad suvega piisavalt suureks kasvada. Kasvuhoone tagab aga taimedele turvalise keskkonna, kuhu ei pääse kahjurid ja külm ning kus saab kasvatada ka troopilisi ja haruldasi taimi. Alljärgnevalt ongi Vitavia Eesti välja toonud mõned soovitused, millega algaja aiandushuviline kindlasti arvestama peaks ning millest juba kogenum aednik võib-olla mõne hea nõuande taasavastab.

Foto: Gardelino OÜ

Millest alustada?

Kuna uue kasvuhoone ost on küllaltki suur kulutus, siis tuleb enne põhjalikult läbi mõelda, milline kasvuhoone valida. Esmalt võiks mõelda sellele, mida ja kui palju soovite kasvuhoones kasvatada — sellest sõltub suurus. Seejärel tasuks mõelda, millisest materjalist võiks kasvuhoone olla, millised on erinevate katete plussid ja miinused ning millised on kasvuhoone maa külge kinnitamise võimalused.

Kindlasti tasub ka uurida, millist lisavarustust võib vaja minna. Nii saad ühtlasi ka aimu, millise eelarvega arvestama peaksid. Ideaalis võiks ühes kasvuhoones olla termomeeter õige temperatuuri hoidmiseks nii õhus kui mullas, samal põhjusel aknad või automaatsed aknaavajad, aga ka erinevad taime- ja lillepotid, riputuskonksud, kastmissüsteem ning soovi korral endale mõnusaks olemiseks aiamööbel.

Foto: Gardelino OÜ

Kuidas mulda valida?

Lihtne on valida universaalne, mis justkui võiks kõikidele taimedele sobida, ei ole liialt turbane, seob hästi niiskust ja milles on esmane vajalik kogus väetist. Aga nagu on ka inimestel erinevad soovid, vajavad ka taimed vastavalt sordile lopsakaks kasvuks head ja väärtuslikku mulda. Näiteks tomatile sobib hästi huumusrikas, kurgile nõrgalt happelise reaktsiooniga muld. Üldiselt on mulla valimine tänapäeval nii lihtsaks tehtud, et kauplustes pakutaksegi juba spetsiaalselt sobiva sisaldusega tomati- ja köögiviljamulla pakke.

Kasvuhoone pidamine võib olla elustiil.
Kasvuhoone pidamine võib olla elustiil. Foto: Gardelino OÜ

Kuidas ja mida ette kasvatada?

Põhimõtteliselt võib ette kasvatada kõike, kuid peamiselt kasvatakse maitsetaimi ja köögivilju. Sortide valik on läinud nii suureks, et valida saab näiteks suure kollase, väikese roosa või kirju tomati vahel. Kõike ja palju mulda panna aga ei tasuks, vastasel juhul jääb taimedel kasvuhoones vähe ruumi, ebapiisavalt vajalikke toitaineid ja valgust, mille tulemuseks on nõrgad taimed ning väike ja nigel saak. Lihtsam on ühel aastal katsetada ühtede sortidega, järgmisel aasta teistega. Ehk tähtis on vastavalt kasvuhoone suurusele eelnevalt õige taimede hulk välja arvestada.

Taimede kasvatamine on põnev ja kaasahaarav tegevus, millesse kaasata kogu pere.
Taimede kasvatamine on põnev ja kaasahaarav tegevus, millesse kaasata kogu pere. Foto: Gardelino OÜ

Tark ei torma

Sageli arvatakse, et nii kui hooaeg on kätte jõudnud, tuleb kõik ruttu ära teha. Tekib omamoodi paanika, et kohe on hooaeg läbi, et aprillis või mais on juba lootusetult hiljaks jäädud ja tuleb järgmist aastat ootama hakata. Tegelikult ei pruugi liigne kiirustamine ka hea olla. Pigem nautige aega ja protsessi. Isegi mai lõpus või juuni algul istutatud taimed jõuavad anda väga hea saagi. Mõned neist kasvavad soojal perioodil isegi paremini ja kiiremini ning võivad liiga varakult maha pandud taimedest mööda minna. Loomulikult saab täna juba esimeste toimetustega algust teha. Seda enam, et paljud ihkavadki juba väliste toimetuste järele, aga see on pika talveperioodi järel lausa loomulik.

Foto: Gardelino OÜ

Midagi enamat kui lihtsalt kasvuhoone

Igal juhul on kasvuhoone pidamine tore tegevus, mis elu põnevamaks teeb. Kindlasti ei tasuks seda võtta kui kohustust, vaid pigem igapäevategevustest lõõgastuse pakkujat. Möödas on ajad, kui kasvuhoone oli ainult köögiviljade kasvatamiseks. Kaasaegsed kasvuhooned kaunistavad aeda ja pakuvad inimesele mõnusat ajaveetmiskohta. Endale meelepärase sisutuse ja kaunite taimedega saab igast kasvuhoonest stiilne ja isikupärane oaas, kuhu jahedamatel suveõhtutel sääskede ning õhtujaheduse eest peitu pugeda ja end mugavalt tunda.

- köögivilju seemnest kasvatamisel pane seemned mulda juba märtsis
- kurke ja tomateid kasvata eraldi kasvuhoonetes
- tomati- ja kurgitaimi istuta umbes 60 cm vahega
- tomatitaim istuta korralikult sügavalt maha kuni alumiste lehtedeni ning natuke viltu
- tomati taimedel on oluline kõrvalkasvud ära võtta
- istutamisel pane tomatitaime alla mulla sisse 5-6 räime — loob hea väetatud pinnase
- kurki kasta iga päev, tomatit korra nädalas 
- lisaks tomatitele ja kurkidele võid kasvuhoones edukalt kasvatada ka näiteks paprikaid ja viinamarju
Copy
Tagasi üles