Koroonaviirus nõudis Eestis esimese inimelu

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Lääne-Tallinna keskhaigla
Lääne-Tallinna keskhaigla Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kolmapäeval suri Lääne-Tallinna Keskhaiglas koroonaviirusesse nakatunud patsient, kinnitas Postimehele haigla kommunikatsioonispetsialist Liisa Suba.

Ka terviseamet kinnitas kolmapäeva õhtul esimest koroonaviirusest põhjustatud surmajuhtumit Eestis. «Sügav kaastunne kõigile lähedastele. See on emotsionaalselt väga raske hetk ja ääretult kurb päev. See näitab, et me peame jätkama võitlust viiruse levikuga,» ütles terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht dr Arkadi Popov.          

Lahkunu oli 83-aastane Hiiumaalt pärit naine, kes hospitaliseeriti Lääne-Tallinna keskhaiglasse 20. märtsil. Patsiendil oli teada varasem krooniline südame-veresoonkonna probleem.

«Peame olema valmis, et selle viiruse tagajärjel võib Eestis surra veel inimesi, mistõttu on lähikontaktist hoidumine eakate ja krooniliselt haigete puhul erakordselt oluline. Hoiame oma eakaid ja nõrgema immuunsüsteemiga inimesi - inimestest eemale hoidmine on eelkõige just nende jaoks kriitiliselt tähtis,» sõnas dr Popov.

«Me kartsime seda, kuigi vargsi ju ikka lootsime, et seda ei tule. Muidugi tuli. Tunnen kaasa lahkunu lähedastele,» kirjutas president Kersti Kaljulaid oma avalduses.

«See on kirjeldamatult kurb, et viirus on nüüd ka meil näidanud oma kõige kurjemat palet,» kirjutas sotsiaalmeedias peaminister ja eriolukorra juht Jüri Ratas.

Laborid tuvastasid eile 35 koroonaviirusesse nakatunut, kokku on Eestis viirus diagnoositud 404 inimesel. Teste on kokku tehtud 4809,  eilsega lisandus juurde 768 testi.

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 28 patsienti, neist seitse on intensiivravis ning viis kriitilises seisundis. Haiglatest on välja kirjutatud kaheksa inimest.

Võrreldes eilsega lisandus 35 positiivset, neist 11 Tartu maakonnas, 8 Harjumaal, 8 Võrumaal,  2 Ida-Virumaal, 2 Pärnumaal, 2 Saaremaal, 1 Lääne-Virumaal ja 1 Põlvamaal. Vanusjaotuselt on üle 60-aastaste positiivsete osakaal 19 protsenti.

Täiendavad meetmed

Eriolukorra valitsuskomisjonis lepiti teisipäevaL kokku täiendavad abinõud COVID-19 viiruse leviku tõkestamiseks. Uued meetmed puudutavad inimeste vahelist distantsihoidmist avalikus ruumis, mis hakkab kehtima homsest ning kaubanduskeskuste ja täiendavate meelelahutusasutuste sulgemist.

«Ma palun meie kõigi veel tugevamat pingutust koroonaviiruse leviku tõkestamisel,» ütles peaminister Jüri Ratas. «Peame käituma «meie» ühiskonnana, mitte «minu» ühiskonnana. See on kõigi Eesti inimeste huvides. Mida kiiremini koroonaviiruse levik lõpeb, seda kiiremini me naaseme tavapärase elurütmi juurde.»

Esiteks lepiti valitsuskomisjonis kokku, et avalikes kohtades nagu välistel mängu- ja spordiväljakutel, randadel, promenaadidel, tervise- ja matkaradadel ja siseruumides tuleb hoida teiste inimestega vähemalt 2 meetrit vahet, välja arvatud kodudes ja juhtudel, kui seda pole võimalik tagada. Avalikus kohas tohib koos viibida kuni kaks inimest. See piirang ei kehti koos viibivatele ja liikuvatele perekondadele ning inimestele, kes täidavad avalikke ülesandeid. Inimeste vahelise ruumi piirang hakkab kehtima homsest, 25. märtsist.

Teiseks lepiti valitsuskomisjoni kokku, et alates 27. märtsist jäävad suletuks kaubanduskeskused, välja arvatud seal asuvad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel.

Kaubanduskeskuste söögikohtades on lubatud vaid toidu kaasamüük.

Avatuks jäävates poodides tuleb järgida põhimõtet, et liikuda tohib kas üksi või kahekesi ning teistest inimestest tuleb hoida vähemalt 2-meetrit vahet.

Kõigi avatuks jäävate poodide sisse- ja väljapääsude juures tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu. Avatuks jäävad poed peavad tagama nimetatud reegli täitmise.

Kolmandaks otsustati, et söögikohad ja baarid tuleb õhtul kella 22st sulgeda, toidu kaasamüük ja toidu kojuvedu on lubatud ka pärast seda kellaaega.

Neljandaks suletakse meelelahutus- ja lõbustuskohad, näiteks keegli-, bowlingu ja piljardisaalid, vesipiibukohvikud, täiskasvanute klubid.

Piirangud vaadatakse üle kahe nädala möödumisel.

Täiendavad meetmed avaldatakse ka eriolukorra juhi korraldustena lähiajal, sellest teeme eraldi teavitust.

Copy
Tagasi üles