Roheline favela: Brasiilia slumm tahab olla vaesuse kiuste keskkonnasäästlik

Pascale Trouillaud
, ajakirjanik, AFP
Copy
São Paulo veerel asuva slummi Vila Nova Esperança elanikud töötamas kogukonnaaias.
São Paulo veerel asuva slummi Vila Nova Esperança elanikud töötamas kogukonnaaias. Foto: Associação Vila Nova Esperança

Esmapilgul tundub see olevat nagu iga teine lobudikelinnak Brasiilias: kipakas sasipundar plekk-katusega hurtsikutest ja räämas tänavatest. Vaadates aga terasemalt, paistavad silma ka kogukonnaaed, vihmavee kogumise süsteem ja keskkonnaharidusprogramm. Tegu on ebatavaliselt rohelise favela ehk Brasiilia slummiga.

12 miljoni elanikuga betoondžungli São Paulo veerel asub kehval järjel kogukond, mis kannab nime Vila Nova Esperança ehk eesti keeli Uue Lootuse küla. Olude kiuste püüab see favela olla teistele eeskujuks jätkusuutliku eluviisi edendamisel.

Nn rohelise favela eestvedajaks on selle juht, kümme aastat tagasi ametisse valitud Lia de Souza. 57-aastane kange naine kolis sinna 2003. aastal, et pääseda pakku oma vägivaldse abikaasa eest.

Peagi kääris ta käised üles, et muuta favela paigaks, mida tõesti hea meelega kutsuda koduks: kohaks, kus inimesed austavad keskkonda ja üksteist, elavad jätkusuutlikult ning hoiavad ühiselt oma kogukonda.

Oma eesmärgi ellu viimise nimel on ta paindumatult võidelnud, astudes selleks kohati vastu ka ebaõiglaselt käituvale politseile ja võimudele.

«Me peame tulema kokku, et muuta see mitte eriti kena koht tõeliselt kenaks kohaks, kus elada,» jutustas ta AFP-le, näidates tema algatusel rajatud orgaanilist aeda. Uhkusega näitas ta rikkalikku maitsetaimede peenart, millel kasvas tüümian, basiilik, kurkum, lavendel, kolme sorti münti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles