Öpik: hooldekodude puhul on peaaegu ainukeseks võimaluseks, kuidas viirus majja pääseb, just personal (11)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Ester Öpik.
Ester Öpik. Foto: Remo Tõnismäe

Terviseameti põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik kinnitas täna keskpäevasel pressikonverentsil, et kõige kriitilisem olukord on Saaremaal, kus on diagnoositud haigusjuhtumite arv peaaegu võrdne Tallinna ja kogu Harjumaaga. Seoses Südame hooldekodus juhtunuga tehakse laustestimisi kõigile Saaremaa hooldekodudes olevatele elanikele ja ka töötajatele.

Ta selgitas, et kõige kriitilisem viiruskolle ongi praegu Saaremaa, kus seda on diagnoositud peaaegu sama palju, kui Tallinnas ja Harjumaal kokku. Terviseamet on juba mõnda aega tagasi kehtestanud nõude, millega keelati nii haiglate kui hooldekodude külastamine. Saaremaa hooldekodus Südamekodu on koroonaviirus diagnoositud kokku 26 inimesel. Hooldekodu läheb koos töötajatega karantiini.

Ester Öpiku sõnul kõik Südamekodus positiivse diagnoosi saanud isikud ei vaja haiglaravi. «Need, kes on vajanud, on juba mõned päevad tagasi hospitaliseeritud, kui selgusid sealsed esimesed haigusjuhud. Reedel palusime viivitamatult eraldada hooldekodus ka need isikud omavahel, kes on diagnoositud haigusega ja kes veel ei ole,» selgitas ta ameti tegutsemist. Öpik lisas, et kõikide nakatunute tervist jälgitakse pidevalt ning vajadusel viiakse nad haiglasse. Valmidust Covid-19 haiguse kriitiliste patsientide vastuvõtuks on ka teistel suurtel regionaalhaiglatel. 

«Sellises olukorras on terviseameti selge seisukoht, et see hooldekodu vajab täielikku karantiini koos töötajatega. Me eraldasime riiklikest tervishoiuvarudest kõigile Saaremaa hooldekodudele üle 5000 kirurgilise maski,» selgitas ta. 

Külastuskeeluga hooldekodude puhul on peaaegu ainuke võimalus, kuidas viirus majja pääseb, just personal. Öpik ütles, et oluline on, et kõik hooldekodude töötajad kannaksid maski. Samuti on vaja hooldekodudes täita kõiki reegleid. Testitud on hooldekodusid Tallinnas ja Harjumaal ning see jätkub.

«Laiendame seda testimist üle Eesti. Täna on meil endiselt olemas maakondi, kus numbrite järgi levikut ei ole ja kus on võimalik viia teste läbi ikkagi veel ennetuse vaates ja see ennetus on äärmiselt oluline,» lisas Öpik.

Nüüdsest on plaan testida ka teisi Saaremaa hooldekodude elanikke ja personali. Saaremaal on kokku kuus hooldekodu. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles