Lugeja pilt ja video ⟩ Taevas võib näha erakordselt heledat komeeti (8)

Copy
Komeet Atlas pildistatuna Lüllemäe observatooriumis. Komeet on näha pildil vasakul üleval.
Komeet Atlas pildistatuna Lüllemäe observatooriumis. Komeet on näha pildil vasakul üleval. Foto: Viljam Takis

Harrastusastronoom Viljam Takis pildistas ja filmis Lüllemäe observatooriumis eelmise aasta lõpus avastatud komeeti Comet C/2019 Y4 ehk Atlas, mis on sadu kordi heledam, kui astronoomid eeldasid.

Takis pildistas ja filmis komeeti 21-22. märtsil, kasutades 250-millimeetrise läbimõõduga peapeegliga ja 1250-millimeetrise fookuskaugusega teleskoopi kaugjuhitavas Lüllemäe observatooriumis.

Arvutuste järgi võib komeet saavutada mai lõpuks näiva  heleduse -1 tähesuurust, mis teeb ta väga heledaks ja juba palja silmaga taevas selgelt nähtavaks.

Takis märkis, et komeedil on ka meeletult suur atmosfäär, peaaegu poole Päikese suurune. Komeedi tuum ise on mõne kilomeetri suurune aga maaga kokku põrgates võiks selline komeet hävitada terve kontinendi. Hetkel on komeet Suure Vankri tähtkujus ja kihutab jõudsalt Päikesesüsteemi tsentri poole.

Veel pole komeedi saatus teada, ta võib põleda ära kui ka plahvatada, kuid kui ta jääb alles, möödudes Päikesest, siis uuesti läheneb ta meile umbes 5500 aasta pärast.  

„Komeete on seni inimkond seostanud kõige halvaga, seekord jõudis viirus komeedist ainult veidi ette,“ nentis Takis.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles