Haridusministeerium: kevadvaheaeg ära ei jää (4)

Carl-Robert Puhm
Copy
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets.
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets kinnitas, et kevadvaheaeg ära ei jää ning kutsus koole jätkuvalt üles loobuma numbrilisest hindamisest. 

Kevadvaheaeg on ministeeriumi hinnangul vajalik eriolukorrast tekkinud pinge leevendamiseks. «Näeme kindlasti vajadust aprilli koolivaheaja toimumiseks, sest pinge õpetajatel ja õpilastel on praegu palju suurem. Aga kindlasti ei tähenda see seda, et kõik lähevad välja sotsialiseeruma. Eesmärk on lihtsalt kodusest õppetööst puhata,» selgitas 2019. aasta alguses ametisse asunud kantsler.

Laidmetsa sõnul distantsõpe Eestis toimib. «Oleme ministeeriumis läbi helistanud kõik Eesti omavalitused ja pea kõik üldhariduskoolid. Saime kinnituse, et Eesti koolid olid distantsõppeks valmis ja üldiselt on õpetajad ja õpilased uue õppevormiga harjunud. Kõige suuremaks väljakutseks on see ilmselt lastevanematele.»

Riigiametnik kinnitas üle, et eksamid ja tasemetööd lükkuvad edasi. «Haridussüsteem ei saa toimida ülejäänud ühiskonnast eraldi. Eksameid pole võimalik korraldada enne liikumispiirangute kadumist. Ka peab jääb teatud aeg eksamiteks valmistumiseks. Praegu töötame selles teadmises, et eriolukord lõppeb 1. mail. Sel juhul lükkuks eksamid edasi.»

Muuta tahetakse ka seadust. «Eile tegi Eesti Koolijuhtide Ühendus ettepaneku eksamid üldse ära jätta. Hetkel pole seda võimalik valitsuse või ministri otsusega teha, sest seadus näeb teisti. Küll aga oleme ettevalmistanud põhikooli ja gümnaasiumiseaduse muutmise eelnõu, mis ei pane kuupäevi paika, aga sätestab suurema paindlikkuse eksamite korralduses. See võimaldab neid kokku tõsta või teha neid muul perioodil,» selgitas haridus- ja teadusministeeriumi kantsler.

Numbrilist hindamist soovitab ministeerium koolidel jätkuvalt vältida. «Kutsusime ministeeriumi poolt üles mitte rakendama numbrilist hindamist. Saatsime eile kõikidele koolidele ka vastavad juhendeid. Haridusministeerium ei hakka kedagi keelama ega käskima, aga võiks lähtuda eile saadetud soovitustest,» selgitas Laidmets.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles