Breiviki poolõde vaimuhaiguse versiooni ei usu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoone Oslo lähistel asuval Utøya saarel, kus Anders Behring Breivik lasi maha 69 inimest.
Hoone Oslo lähistel asuval Utøya saarel, kus Anders Behring Breivik lasi maha 69 inimest. Foto: SCANPIX

Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki poolõde ei usu vaimuhaiguse versiooni, edastab ringhääling NRK.

Naise sõnul oli tema vend tunnistanud emale 2011. aastal, et on võimeline oma aadete nimel kas või surema, vahendab iltalehti.fi.

Breiviki 38-aastane poolõde elab USAs San Diegos juba 20 aastat ja Norra politseinikud käisid teda pärast venna õõvastavat veretööd küsitlemas.

NRK uudis põhineb septembris tehtud ülekuulamise materjalidel.

Õde ja vend oli regulaarselt ühenduses kas Facebooki, interneti jututubade või e-posti kaudu. Telefonis rääkisid nad teineteisega paar korda aastas.

Naise arvates pole tema vend psüühiliselt haige ega kannata paranoilise skisofreenia all. Haigena poleks ta ju suutnud kavandada laiaulatuslikku veretööd ja elada samas normaalset elu.

Õde rääkis politseinikele, et pole oma venda kunagi näinud vihase, argessiivse ega vägivaldsena. Naise kirjelduse järgi on tegemist hoopis targa, salapärase ja vaikse, kuid lõbusa persooniga.

Naise sõnul oli nende lapsepõlv tavaline ja psühhiaatrite väited, nagu oleks Breivik kannatanud lapsena hoolimatuse all, tekitasid hämmingut.

Õde kolis Ameerika Ühendriikidesse 18-aastasena ja pärast seda on vend käinud tal kolm korda külas. Naine ise pole nende aastate jooksul Norras käinud, kuna Anders oli selle vastu.

Venna koostatavast manifestist ei teadnud ta midagi. Breiviki päeviku järgi valmis 1500-leheküljeline materjal sügisel 2009.

Mehe korraldatud pommirünnakus Oslos sai eelmise aasta 22. juulil surma kaheksa inimest, sama päeva massitapus Utøya saarel hukkus tema käe läbi veel 69 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles