GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 01.04.: Leedu keelab lennu- ja laevareisid

Postimees
Copy
Juudi arstile ja aktivistile Tsemakh Shabadile pühendatud kuju Vilniuse vanalinnas.
Juudi arstile ja aktivistile Tsemakh Shabadile pühendatud kuju Vilniuse vanalinnas. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Leedu valitsus kehtestas täna reisikeelu reisimiseks lennukite ja laevadega, keeld jõustub laupäeval, erandiks on laevareisid Saksamaalt Kielist Klaipėdasse.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 1446

Uusi juhtumeid: 28

Tervenenuid: 10

Surmasid: 17

Uusi surmajuhtumeid: 0

Teste: üle 24 600

Soome valitsus märkis tänasel pressikonverentsil, et koroonaviiruse vastased meetmed on andnud häid tulemusi ja nakatumiste arvu on suudetud hoida kardetust madalamana.

Soome suurendab veelgi koroonaviiruse testimist, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru. Tema sõnul võib testimise võimekus lähiajal kahekordistuda ning kui lisandub uusi partnereid, siis kolmekordistuda. Hetkel võetakse 2500 koroonaproovi päevas.

Ministri sõnul otsitakse testimisvõimekuse tõstmiseks partnereid ülikoolidest ja eraettevõtete hulgast nii Soomest kui välismaalt. Partnereid otsitakse ka Aasiast, kuid täpsemat infot Kiuru pressikonverentsil veel ei andnud.

Kiuru rõhutas, et Soome viirusega võitlemise strateegia osaks on testimine, avastamine ja ravi. Kui proovide tulemused selguvad, on vaja üles leida nakkusahelad ning teha isolatsiooni otsused, algfaasis tuleb tagada ka see, et inimestel on piisavalt kaitsevahendeid.

Kiuru sõnul suurendatakse testimisvõimekust selliselt, et kõik, kel testimist vaja on, saavad seda sõltumata nende geograafilisest asukohast ka teha. Kiuru sõnul peab edendama elanikkonna võrdseid võimalusi.

Lisaks haigetele patsientidele on Kiuru sõnul aktikehade testimine strateegiliselt oluline info. Selle põhjal on võimalik teada saada, kes on juba viirussesse nakatunud ilma sümptomiteta ja võimalik, et ise seda teadmata.

Tervishoiu- ja sotsiaalameti juhataja Mika Salminen rõhutas antikehade usaldusväärsuse tähtsust. Tema sõnul on Euroopas turule toodud tooted, mille usaldusväärsus on halb ning need on läinud otse prügikasti. Sellisesse olukorda Soome jõuda ei soovi.

Salminen ütles, et THL koostöös ülikoolidega alustab järgmisel nädalal projektiga, mille raames tehakse kodanikele antikehade teste.

Soome valitsus teatas esmaspäeval, et pikendab koroonaviiruse tõttu seatud eriolukorra piiranguid kuu võrra 13. maini. Algselt pidid piirangud kehtima 13. aprillini. Ühtlasi meetmeid mõnevõrra karmistatakse. Koolides jätkub kaugõpe interneti vahendusel vähemalt mai keskpaigani.

«Uusimaa maakonna piiril jätkuvad liikumispiirangud 19. aprillini. Massiürituste ja restoranide osas kehtivad piirangud 31. maini,» ütles peaminister Sanna Marin.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 446

Uusi juhtumeid: 448

Tervenenuid: 1

Teste: 15 810

Viimase ööpäevaga tuvastati Lätis 48 uut koroonaviiruse juhtu, kokku on nakatunud 446 inimest.

Covid-19 proovid võeti 1003 inimeselt, kokku on neid praeguseks andnud 15 810 inimest.

Koroonaviirus Covid-19 tuvastati ka Läti politsei töötajatel, ütles BNS-ile politsei pressiesindaja Elina Priedite. Ta ei täpsustanud nakatunute hulka, kuid ütles, et tegemist on üksikjuhtudega. Nakatunud paigutati karantiini, nendega suhelnud isikud kohustatakse tavapäraselt kaheks nädalaks isoleeruma. 

Covid-19 on tuvastatud ka teistel teenistustel, nt 26 meditsiinitöötajal – arstil, õel ja autojuhil. Nakkuse on saanud ka kaks Läti ja kaks NATO sõdurit.

Eile teatati COVID-19 tuvastamisest vähemalt 27 Sinise Risti varjupaiga asukal ja töötajal Riias. Haigestunud on ka  26 meditsiinitöötajat.

Tänaseks on Lätis haiglasse viidud 28 nakatunut, kellest kolm on raskes seisus.

Eile vastu võetud uute eriolukorra reeglite alusel on välismaalt Lätti saabunud inimestel ühistranspordi kasutamine keelatud.

Uute reeglite alusel, mis jõustuvad täna, 1. aprillil, peavad välismaalt riiki saabunud inimesed viima oma kontaktid teiste inimestega miinimumini. Muu hulgas on neil keeltaud ka külaliste vastuvõtmine ning külaskäikude tegemine. Otsus võeti vastu, et kaitsta teisi inimesi koroonaviirusesse nakatumise ohu eest.

Lätis on 13. märtsist kuni 14. aprillini eriolukord, rakendatakse erinevaid meetmeid, et piirata viirusega nakatumist.

Haridusminister Ilga Šuplinska ütles eile, et koduõpperežiim jääb Läti koolides veel pikalt püsima ning ei ole välistatud, et klassiõpe enne sügist ei taastugi ja osa õpilasi jätab eksamid sooritamata.

Läti elanikud peavad kortermajade ühisruumides ning siseõuedes pidama kinni kahemeetrise vahe hoidmise nõudest. Kõikides avalikes kohtades, nii siseruumides kui õues, sealjuures trepikodades, kortermajade kommunaalruumides, siseõuedes ja parkimisplatsidel peavad inimesed jääma teineteisest kahe meetri kaugusele ja pidama kinni ka muudest epidemioloogilistest ohutusnõuetest.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 581

Uusi juhtumeid: 44

Tervenenuid: 7

Surmasid: 8

Uusi surmajuhtumeid: 0

Teste: 12 574

Leedus leidis kinnitust 44 uut nakatumist koroonaviirusesse, Covid-19 haigestunute koguarv tõusis sellega 581-ni. Raskes seisundis on 11 patsienti. Haigestunud oli eilse seisuga ka 61 arsti.

Tervishoiuministeeriumi kohaselt võeti eile 1849 koroonaviiruse proovi ning kokku on praeguseks uuritud 12 574 proovi. Kõikidel viiruse avastamise puhkudel alustati epidemioloogilist uurimist.

Leedu valitsus kehtestas täna reisikeelu reisimiseks lennukite ja laevadega, keeld jõustub laupäeval, erandiks on laevareisid Saksamaalt Kielist Klaipėdasse.

Laupäevast keelatakse ka reisilennud Leedu lennujaamadesse ja neist välja, välja arvatud Leedu transpordiohutusameti loal, millele peavad heakskiidu andma transpordi- ja välisministeerium.

Uued piirangud ei kehti kaubaveole, mis tähendab, et kaubaautod võivad laevadel Leetu saabuda ning ka lennukitele on lubatud kaubavedu.

Leedu seim suurendas eile karantiininõuete rikkujatele määratavaid rahatrahve, kuid lükkas tagasi valitsuse ettepaneku karistada viiruse teadlikke levitajaid vabadusekaotusega.

Seaduse kohaselt saab eraisikuid trahvida karantiinireeglite rikkumise eest 500 kuni 1500 euroga, ettevõtjaid 1500 kuni 6000 euroga, politsei sai õiguse protokollida rikkumisi.

Eraisikuid sai seni trahvida kuni 140 euroga, ettevõtjaid kuni 600 euroga, neid said määrata tervishoiuametnikud.

Mitmesugused mudelid näitavad, et Leedus on koroonaviiruse puhangu tippu oodata aprilli keskpaigast kuni mai alguseni, ütles eile Leedu peaepidemioloog Loreta Ašoklienė.

«Mõni teadlane ütleb, et lähemad kaks nädalat on meil oodata taudi väga laia levikut, teised mudelid näitavad, et me jõuame haiguse tippu esimesest tuvastatud juhtumist arvates kümnendal nädalal, rehkendust mööda on see aprilli lõpp, mai algus,» ütles  Ašoklienė pressikonverentsil.

Leedu hakkab uue koroonaviiruse suhtes testima kõiki ägeda respiratoorse infektsiooni sümptomitega inimesi. Tervishoiuasutustele antakse õigus otsustada, kui sageli tuleks ennetavalt testida tervishoiutöötajaid, kuid neid tuleb ka kõige kergemate sümptomite ilmnemisel testida viivitamatult.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 4947

Uusi juhtumeid: 512

Surmasid: 239

Uusi surmasid: 59

Tervenenuid: 16

Uue koroonaviiruse epideemia on Rootsis nõudnud juba 239 inimese elu, teatasid täna tervshoiuametnikud, ööpäevaga kasvas kinnitatud surmajuhtumite arv 59 võrra. 

Riigi peaepidemioloogi Anders Tegnelli sõnul on statistikas viivitusi, mis tähendab, et kõik uued juhtumid ei ole aset leidnud viimase 24 tunni jooksul. 

Tegnelli sõnul on surnud endiselt peamiselt väga vanad inimesed. Surmajuhtumitest on teatatud ka vanadekodudes, mistõttu nende külastamise keeld on endiselt jõus, märkis epidemioloog. 

Rootsis on nakkusjuhtumeid kinnitatud ligi 5000. Ööpäevane kasv on seega üle 10 protsendi. 

«Kui vaatame viimast kuud, siis meil on Rootsis olnud üsna stabiilne olukord, kuid nüüd on täheldatav üsna järsk kasv,» lausus Tegnell. Intensiivravis on või on olnud umbes 400 patsienti. Intensiivravile oli eile paigutatud ka kolm arsti.

Rootsi teatas uutest piirangutest. Elanikel soovitatakse püsida võimalikult palju kodus, vältida tuleks väljas treenimist ja reisimist. Suvekoju või sugulaste juurde reisimine ei ole soovitatav, kui tegu ei ole hädavajadusega.

Üle 70-aastastel ja riskigruppi kuuluvatel inimestel soovitatakse kodus püsida ja inimestega kontakti täielikult vältida.

Kohvikute ja poodide külastamist tuleks vältida, poed peavad piirama klientide arvu. Ohutusnõuded kehtivad ka ühistranspordile, mille teenusepakkujatel soovitati hoida käigus piisavalt palju liine, et säilitada ohutut kaugust kaasreisijatest.

Valitsus keelas eile vanadekodude külastamisele, keelatud on ka 50 inimesest suuremad rahvakogunemised.

Terviseametile on antud korraldus töötada välja riiklik strateegia testide arvu suurendamiseks. Pühapäevase seisuga oli Rootsis tehtud 36 000 testi.

6500 inimest on andnud end üles vabatahtlikuna, et haiglaid ja tervishoiuasutusi aidata. Telekanal SVT teatas eelmisel nädalal, napib Stockholmis napib tervishoiutöötajaid. Hiljuti pensionile läinud meedikuid kutsutakse tagasi tööle ja osalise tööajaga inimesi lisama töökoormust.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 4798

Uusi juhtumeid: 157

Surmasid: 43

Uusi surmasid: 4

Tervenenuid: 13

Teste: 94 265

Norras viibib haiglaravil 321 inimest, neist 105 on hingamisaparaatide all. See arv on kasvanud eilsega võrreldes 8 võrra.

Kokku on tehtud Norras 94 265 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 419 haiglatöötajat, 3255 tervishoiutöötajat on karantiinis.

Kõige rohkem surmasid on üle 67-aastaste vanuserühmas, koroonaohvrite keskmine vanus on 85 aastat. Noorim ohver on olnud 62-aastane.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Norrasse saabujatele kehtib kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka kodumaale naasvad Norra kodanikud.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 2777

Uusi juhtumeid: 440

Tervenenuid: 190

Surmasid: 24

Uusi surmajuhtumeid: 7

Tšetseenia juht Ramzan Kadõrov otsustas täna sulgeda vabariik alates 5. aprillist täielikult, sinna ei lasta sisse ega välja.

Selle tärminini peavad kõik Tšetšeeniast eemal viibivad elanikud naasma koju ning lahkuda kavatsejad minema sõitma, teatas Kadõrov.

Tema sõnul lõpetab Tšetšeenia 5. aprillist lennukite ja reisirongide vastuvõtmise, autosid ei lasta üle piiri. «Erand tehakse päästeteenistuste, ravimeid ja toitu toovatele kaubaautodele. Samast päevast alustame linnade, asulate ja objektide desinfitseerimist,» lisas Kadõrov.

Peaaegu kõik turistid, kes reisibüroode kaudu reisimas käisid, on nüüd Venemaal tagasi, teatas Venemaa föderaalne turismiagentuur Rosturism. Vaid 109 puhkajat, peamiselt kruiisireisijad, peavad veel Venemaale tagasi jõudma.

Venemaa reisibürood lõpetasid Rosturismi soovitusel välisreiside broneerimise 19. märtsil.

Vene president Vladimir Putin pidas valitsuse liikmetega täna esimest korda videokonverentsi, teatas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov. 

Moskva haiglajuhil, kes kohtus nädala aja eest Putiniga, diagnoositi eile koroonaviirus. Peskovi sõnul tehakse Putinile koroonaviiruse teste regulaarselt ning mingit põhjust tema tervise pärast muretsemiseks ei ole.

Vene riigiduuma võttis eile vastu seaduseelnõu, mis annab valitsusele õiguse kehtestada Venemaal kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim.

Eelnõu koostajad tegid ettepaneku anda valitsusele õigus kehtestada kogu Venemaal või osal selle alast kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim, samuti käitumisreeglid nende režiimide ajal.

Samuti võeti vastu seadus, millega kehtestatakse kuni viieaastane vanglakaristus inimestele, kes mõistetakse süüdi koroonaviiruse kohta valeinfo levitamises.

Kui isik mõistetakse süüdi kellegi surma või muude raskete tagajärgede põhjustamises läbi tahtlikult eksitava info jagamise eluohtlikke asjaolude kohta, on ta silmitsi kuni kahe miljoni rublase trahvi või viieaastase vangistusega.

Üle 12 miljoni elanikuga Moskvas rakendus esmaspäeval liikumiskeeld ning sarnaseid meetmeid plaanitakse koroonaviiruse leviku takistamiseks ka mujal Venemaal.

Venemaa on peatanud kõik rahvusvahelised lennud seoses valitsuse määrusega, mis näeb ette täiendavaid meetmeid koroonaviiruse pandeemia leviku tõkestamiseks.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suleti väliskülastajatele kuni 1. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles