Austraalia võtab koroonaproovi ristluslaevade 9000 meeskonnaliikmelt

BNS
Copy
Kruiisilaev
Kruiisilaev Foto: PETER PARKS/AFP

Austraalia politsei ja sõjavägi alustavad peagi suuroperatsiooni, mille käigus lennutatakse Sydney lähistel reidil ootavatele ristluslaevadele arstid, kes võtavad ligi 9000 meeskonnaliikmelt uue koroonaviiruse proovid.

Ametnikud ütlesid neljapäeval, et sõjaväelise kaliibriga operatsioon algab nädalavahetusel ning selle eesmärk on lõpetada ummikseis ristluslaevade omanikfirmade ja Austraalia võimudega, kes kardavad võimaliku uue viiruslaine tõttu kohalike haiglate ummistumist.

Austraalia kehtestas märtsi keskel kõigile ristluslaevadele sadamatesse sisenemise keelu, kuid hiljem lubas Austraalia kodanikel neljalt Sydneys paiknenud laevalt maha tulla. Otsuse tõttu kerkis Covid-19 nakkusjuhtumite arv enam kui 450 nakatunu võrra.

«Olen antud küsimuses jäik,» ütles neljapäeval Uus-Lõuna-Walesi osariigi, kus asub ka Sydney ning mille reidil enamik lõksu jäänud laevadest paikneb, politseiülem Mick Fuller. «Minu kartus on see, et 9000 inimese toomine kruiisilaevadelt isolatsiooni, teadmata, kas neil on viirus või neil alles võivad sümptomid avalduda, viiks ilma mingi kahtluseta meie haiglavõrgu ülekoormusesse.»

Ta lisas, et arstid saadetakse kaheksale ristluslaevale, kus neil tuleb võtta proovid ligi 9000 inimeselt. «See on suur ülesanne iseenesest,» sõnas ta.

Fulleri sõnul lennutatakse viivitamatut arstiabi vajavad haiged laevadelt maismaale, kuid ülejäänud meeskonnaliikmetel tuleb oma laevad vastavalt kodusadamaisse navigeerida.

«Võtame mõistliku, ent pragmaatilise lähenemise nende ristluslaevade asjus,» ütles ta, lisades, et kõnelused laevafirmadega jätkuvad.

Kohaliku meedia teatel on Austraalia vetes või sadamais praegu kokku 18 välismaal registreeritud alust umbes 15 000 meeskonnaliikmega.

Laevafirmad on kuuldavasti palunud Austraalia võime lubada laevadele lõksu jäänud meeskonnaliikmetel lennata oma koduriikidesse.

Ehkki Lääne-Austraalia võimud lubasid eelmisel nädalavahetusel umbes 800 saksa ristluslaevareisijal naasta oma koju, on ametnikud olnud seni tõrkunud samasugust otsust vastu võtmast tuhandete meeskonnaliikmete suhtes.

Austraalias on neljapäeva hommiku seisuga tuvastatud 5106 Covid-19 nakkus- ja 23 surmajuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles