Haiglad võtavad paari nädala jooksul kasutusele senisest kiiremad testid

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Laboratoorne testimine
Laboratoorne testimine Foto: imago images/Arnulf Hettrich

Lähinädalatel tekib üheksas Eesti haiglas võimekus kasutada COVID-19 nakkuse tuvastamiseks senisest kiiremaid teste. Ühe tunniga vastust andev meetod võimaldab proove analüüsida aga väikses mahus, mistõttu plaanitakse seda kasutada erakorralise meditsiini osakondades patsientide hospitaliseerimisel.

Praeguste teadmiste ning tehnoloogia juures on ainus usaldusväärne metoodika COVID-19 varaseks diagnoosimiseks ja nakkuslike juhtumite avastamiseks koroonaviiruse RNA (nukleiinhappe) määramise uuring, mida tehakse ninaneelust tampooniga võetud proovist, selgitab sotsiaalministeerium pressiteates.

RNA määramisel põhinevat diagnostikat teevad suuremad haiglalaborid, SYNLAB ja Terviseameti labor. Selle meetodi probleemiks on aeglus, mis paneb keerukasse olukorda just aegkriitilisi uuringuid tegevad haiglate laborid. 

Seetõttu soovitakse üheksas Eesti haigla laboris kasutusele võtta olemasolevad nn POCT (Point-of-Care Testing) seadmed, mis võimaldavad viiruse RNA määramiseks analüüsida proove väikses mahus, kuid saada tulemuse kuni tunni jooksul. Testkomplekte oodatakse haiglatesse paari nädala pärast.

«Kiiremad RNA testid sobivad kasutamiseks haiglates EMO patsientide testimiseks triaaži käigus, et tuvastada, kas inimene kannab haigustekitajat. Nii on võimalik hospitaliseerimisel kiiresti eraldada COVID-19 positiivsed ja negatiivsed patsiendid. Testid võetakse esimesel võimalusel kasutusele haiglates, kus see võimekus on olemas,» ütles terviseameti peadirektori asetäitja Jelena Tomassova. «Rõhutan, et kiiremad testid on mõeldud vaid haiglates kasutamiseks ja neid ei ole võimalik inimestel kasutada kodus.»

Terviseameti andmeil on proovide analüüsimiseks vajalikud seadmed olemas Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis, Kuressaare haiglas, Pärnu haiglas, Ida-Tallinna keskhaiglas, Ida-Viru keskhaiglas, Narva haiglas, Tallinna lastehaiglas ja Rakvere haiglas.

Teised praegu turul olevad nn seroloogilised kodudes kasutamiseks mõeldud kiirtestid, mis põhinevad verest antigeeni või antikehade määramisel ei ole usaldusväärsed ega võimalda hinnata patsiendi nakkusohtlikkust. Viimaste uuringute alusel läheb koroonaviiruse vastaste varaste antikehade tekkeks 5-10 päeva pärast haigussümptomite avaldumist. Seepärast ei soovitata neid kasutada ei raviasutustes, sh perearstikeskustes ega ka kodus. «Kuna Eestil on piisav võimekus pakkuda usaldusväärset koroonaviiruse RNA testimist, siis puudub hetkel vajadus juurutada erinevate rahvusvaheliste erialaorganisatsioonide poolt mittesoovitatud (kiir)teste,» lisas Jelena Tomassova. «Samal seisukohal on ka teadlased ja Eesti Laborimeditsiini Ühingu erialaspetsialistid.»

SYNLAB Põhja-Euroopa regiooni juhi Rainar Aamisepa kinnitusel jätkab SYNLAB Eesti Tallinna laboris koroonaviiruse testimist patsientidel perearsti saatekirja alusel, hooldekodudes ja eesliini töötajatel vastavalt vajadusele ja terviseametiga kokkulepitud korrale. «Haiglates kasutatav RNA-põhine POCT lahendus sobib ideaalselt EMOdesse ja haiglate vastuvõttudesse, sest see annab kiire vastuse. Meie teeme igapäevaselt nüüdseks juba kuni 2000 koroonaviiruse proovi analoogsel meetodil, kuid suuremat läbilaskevõimet tagavat aparatuuri kasutades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles