Tähtis teada ⟩ Keskpäevane kiirülevaade olulisematest kriisiuudistest

Postimees
Copy
Tammiku hooldekodu kolm töötajat ja juhataja veedavad oma hoolealustega vähemalt aprillikuu ööd-päevad koos.
Tammiku hooldekodu kolm töötajat ja juhataja veedavad oma hoolealustega vähemalt aprillikuu ööd-päevad koos. Foto: Ain Liiva

Postimees annab kiirülevaate eriolukorra ja koroonakriisiga seotud olulisematest uudistest ja arengutest 3. aprilli keskpäeval. 

961 ametlikult nakatunut

Eestis on tänaseks diagnoositud 961 koroonaviirusesse nakatumist. Covid-19 viiruse tõttu on surnud 12 inimest, kellest kümme oli haiglas ja kaks hooldekodus. Kokku on meil tehtud 18 290 testi, millest 5% on osutunud positiivseks. Meie suurimas kriisikoldes Saaremaal on kinnitatud positiivseid koroonaproove 359.

Löögi alla on sattunud mitu hooldekodu. Lisaks Saaremaa hooldekodule teatas täna Põhja-Pärnumaal asuv Halinga turvakodu, et kolmel kliendil ja ühel töötajal tuvastati koroonaviirus. Kuidas viirus sellesse hooldekodusse jõudis, ei oska mitte keegi öelda. Töötajal, kellel viirus diagnoositi ei olnud ühtegi sümptomit ja tema enesetunne oli hea.

Olukord piiri taga

Täna teatas esimesest koroonasurmast Läti, kus on diagnoositud 493 uude koroonaviirusesse haigestunut.

Venemaal kogub koroonaviiruse epideemia tuure: nakatanuid on endiselt suhteliselt vähe, kuid kasvutempo on viimastel päevadel olnud üks kiiremaid maailmas. Putin on siiani keeldunud Venemaal eriolukorda kehtestamast, kuna kardab, et see mõjuks halvasti tema viimastel aastatel niigi langenud populaarsusele. Venemaal on välja kuulutatud üleriigiline puhkus alates sellest esmaspäevast kuni aprilli lõpuni ja kõik elanikud peavad püsima isolatsioonis. 

Müsteerium jätkub Hiinas, kus Wuhani elanike sõnul võib surmade arv olla üle kümne korra ametlikest numbritest suurem. Kohalike teatel on seitse Wuhani piirkonna krematooriumi hakanud karantiini lõpust iga päev tagastama 500 urni surnute säilmetega, mis teeb kokku 3500 urni päevas. Ametlike andmete kohaselt aga suri Wuhani piirkonnas Covid-19 tagajärjel veidi üle 2500 inimese.

Infot koroonaviiruse leviku ja statistika kohta Eestis ja mujal leiate sellest Postimehe tabelist.  

Ikka veel tundmatu viirus

Eile jõudis Hiinast Tallinnasse 2,6 miljonit isikukaitsevahendit. Lisaks 1,5 miljonile maskile jõudis kohale 30 000 FFP2 respiraatorit, 20 000 kitlit, 5000 paari kaitseprille ja 500 000 paari nitriilkindaid. 

Mida teeb koroonaviirus inimese kehas ja millised on haiguse kujunemise etapid? Postimees joonistab selle graafiliselt välja. Teada on see, et kui uus koroonaviirus jõuab hingamisteedesse, ei ole seda alguses tunda. Tunda on nakkust alles siis, kui viirus on organismis piisavalt paljunenud ning on tekkinud sellega võitlev põletik. Enamasti algavad sümptomid viis päeva pärast nakatumist. Enamik inimesi pääseb kergete sümptomitega, kuid seda, miks osal haigus pikeneb ja muutub tõsisemaks, selgitab Tartu ülikooli kliinikumi kriisikomisjoni juht Joel Starkopf.

Sageli räägitakse selle viiruse puhul lõhna- ja maitsetaju häiretest ehk anosmiast. Lõuna-Korea andmeil esineb anosmia 30 protsendil, Saksamaa andmetel kahel kolmandikul positiivse koroonatestiga isikutest. Maailma Terviseorganisatsioon WHO leiab aga siiski, et on veel liiga vähe andmeid, et lugeda anosmia tõestatuks Covid-19 sümptomiks.

Heategevuse aeg

Endiselt saab ühineda kodanikuliikumisega «Igale koolilapsele arvuti», mis kutsub üles loovutama seisma jäänud arvutid lastele. Facebooki grupis on juba üle 3500 liikme, arvutivajadusest on teada andnud ligi 700 abivajajat. Muusik Sandra Vabarna, kes otsustas samuti heategevuseks arvuti ära anda, pöördub kõigi eesti inimeste poole: «Kui teil kellelgi on vähegi võimalik aidata, siis palun tehke seda! Aidake arvuti või mõne muu nutiseadmega.»

Püsime kultuurselt kodus!

Homme alustab Rahvusooper Estonia etenduste näitamist Facebookis, esimene etendus on Charles Gounod' ooper «Faust», milles Mefisto rolli laulab Ain Anger. Tasub hoida silm peal ka Postimehe kultuurikalendril, kuhu toimetus koondab info kõigi otseülekande vormis toimuvate ürituste kohta.

Tallinna keskraamatukogu avas oma e-raamatukogud kõigile, nii et nüüd saavad e-raamatukogusid kasutada ka need, kes elavad välismaal või on sinna viiruse tõttu lõksu jäänud. Milliseid raamatuid karantiiniajal kodus loetakse, see selgub Postimehe ja Apollo kampaaniast «Raamatuga kodus», millega saab igaüks liituda või millest vähemasti lugemisideid noppida.

Kirjanik Eia Uus räägib veel ühest raamatust, kaks aastat tagasi avaldatud romaanist «Severance», mis jälgib pandeemia lahtirullumist New Yorgis, kus ülemailmset laastamistööd teeb Hiinast pärit palavikuga viirus. Muide, kirjanik Ling Ma kirjutab isegi seda, kuidas taudi levimise algfaasis reisivad eestlased (!!!) edasi, sest «kasutavad ära drastiliselt alandatud hotellide hindasid, alandatud kõige hindasid».

Eesootaval nädalavahetusel saate end hoida Arteri ja AK lainel. Arteriga vestelnud sotsiaalminister Tanel Kiik tunnistab, et aprilli keskpaik tuleb koroonaviiruse tagajärgede osas kõige raskem. Ootamatult Tartu ülikooli kliinikumi juhi kohalt tagandatud Priit Eelmäe aga räägib avameelselt intriigidest, ringkaitsest ja kuude kaupa kliinikumis vindunud konfliktist. Asko Künnap aga on teinud lauamängu kodukarantiinis mängimiseks.

Püsime terved ja loeme Postimeest!

Ametlikku informatsiooni koroonaviiruse leviku ja vajalike juhtnööride kohta leiate Postimehe koroonablogist ja terviseameti kodulehelt.

Eriolukorda puudutavad ametlikud teated leiad siit. Postimehest saad ka teada, kuidas koroonaviirust ära tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles