Paljud ettevõtted pühade pidamist endale lubada ei saa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplustes on jõuluaeg kiire aeg, mil töötajatele puhkust anda ei saa
Kauplustes on jõuluaeg kiire aeg, mil töötajatele puhkust anda ei saa Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Sel talvel nädalavahetusele langenud riiklike pühade tõttu jäid paljudele jõulud ja aastavahetus väga lühikeseks, seetõttu on välja käidud mõte, et ehk võiksid tööandjad sellistel puhkudel omal initsiatiivil töötajatele kollektiivselt vabu päevi pakkuda. Kõik firmad ei saa endale seda aga lubada.

Tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon oli kindel, et tööandja selline pakkumise võtavad kõik töötajad suure rõõmuga vastu. «Ma olen üpris kindel, et kui tööandja pakub vaba päeva koos töötasu säilitamisega, siis on kõik töötajad pigem õnnelikud ja töömeeleolule mõjub see väga hästi. Tööalases sõnastikus kasutatakse selle kohta tavaliselt sõna motivatsioonipakett - ehk siis asjad, mis näitavad, et tööandja hoolib töötajatest ja töötajad näevad, et tööandja hoolib neist,» rääkis Soon.

«Selliseid olukordi, kus pühad langevad nädalavahetusele, on ju varemgi ette tulnud - eks seda võetakse kui paratamatust. Palju kurvem on, kui tuled esmaspäeval tööle, seejärel pead pühi teisipäevast kuni neljapäevani ning siis oled kohustatud reedel tööle tulema: vaat siin võiks arutada selle üle, kuidas see töötajatele mõjub!» arvas ta.

«Targad tööandjad korraldavad siis asja nii, et lasevad töötajatel ette teha neid päevi, mida nad siis edaspidi vabaks annavad, näiteks pühadele järgneva reedese päeva,» sõnas Soon.
Paraku on ka selliseid ettevõtteid, kelle jaoks pühadeaeg on just kõige kibekiirem tööaeg – alustades kaupluste või hulgifirmadega kuni kõikide teiste teenuspakkujatega, kel see pidutsemise aeg lisatööd toob.

Töötajasõbraliku ettevõttena tunnustatud Nordea panga personalijuht Piret Põldre märkis, et pangana ei saa nad endale kollektiivpuhkust lubada. «Kliendid peavad saama kõige parimal moel teenindatud,» põhjendas ta.

«Küll aga pakub Nordea oma töötajatele lisaks põhipuhkusele nädalast talvepuhkust, mida on võimalik kasutada kogu talveperioodi vältel. Paljud töötajad planeerisidki selle puhkuse lõppenud aastal nädalale jõulude ja uue aasta vahele,» lisas ta.

Ka Coca-Cola Hellenicu Baltikumi personalijuht Lea Oja tõdes, et nende ettevõttes kollektiivpuhkusi pühade ajal ei olnud, küll aga kavandasid mitmed inimesed oma puhkuse just sellele ajale. «Kui ettevõtte ärilised eesmärgid ja protsessid kollektiivpuhkusi võimaldavad, siis tasub seda võimalust kindlasti kaaluda. Kuid meie jaoks on pühad kiire müügiperiood, kus on väga oluline, et kliendid kauba õigeaegselt kätte saaksid ja värskendavad joogid leiaksid tee ka inimeste pühadelauale,» sõnas ta.

Töötervishoiupsühholoog Pille Strauss-Raats soovitas sellistel ettevõtetel ikkagi oma töötajate jaoks pühadeperioodi eriliselt tähistada. «Näiteks Skandinaaviamaades on levinud komme teha töökohal nn pühadehommikusööke: inimesed tulevad tööle, neile pakutakse midagi head, istutakse natuke enne tööpäeva koos ja siis minnakse tööd tegema. Töötajad tunnevad, et neist hoolitakse, nad saavad osa pühademeeleolust ja tugevneb ühtsustunne töökohal,» sõnas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles