Kohalikud elanikud: maja hävis tules päästeameti reformi tõttu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju kustutamine. Illustreeriv foto.
Tulekahju kustutamine. Illustreeriv foto. Foto: Corbis / Scanpix

Täna hommikul süttis Ida-Virumaal Avinurmes arvatavalt gaasiplahvatusest elumaja. Hoonest välja pääsenud mehed helistasid viivitamatult häirekeskusesse, kuid pidid sellest hoolimata nukralt pealt vaatama, kuidas nende kodu maha põleb.

«Kui meil veel depoo töötas, kulus tuletõrjel kohale jõudmiseks 10 minutit. Nüüd tuli esimene auto Mustveest kohale 30 minutiga,» väljendas oma nördimust kohalik elanik Tarmu Tooming. Tema hinnangul on kõige olulisem panna tulekoldele piir juba esimeste minutitega, mitte oodata, millal leegid võimust võtavad.

Paraku pani päästeamet suve lõpus Avinurme tuletõrjekomando kinni ning aleviku tuhatkond elanikku peavad häda korral päästjaid ootama Mustveest või Iisakust. Lõpuks jõudis kohale lausa kaheksa tuletõrjeautot, kuid päästa polnud selleks ajaks enam palju.

Mehe väitel läks talle hinge seegi, et mõned kaugemalt tulnud ning kohalikke olusid mitte tundnud päästjad ei leidnud surnuaia kõrval asuvat leekides maja kohe GPS-seadme abil üles ning nad pidid kohalikelt teed küsima.

Kustutati kaua

Ida-Eesti päästekeskuse korrapidamisbüroo juhataja Marek Martinsoni kinnitusel saabus tulekahjuteade Avinurmest kell 9.13 ning esimesed päästjad jõudsid põlengupaika Mustveest 24 minutiga. Ka Martinson tunnistas, et kohaliku depoo sulgemise järel võtab päästjate saabumine Avinurmele kauem aega.

Mustvee meeste saabumise ajaks oli suur maja mõõtmetega 12x12 meetrit lausleegis ning katus juba sisse kukkunud.

Esialgsetel andmetel sai tuli alguse gaasilekke tagajärjel toimunud plahvatusest. Üks majast välja saanud meestest sai ka vigastada. Kiirabi kontrollis tema tervist.

Nii päästjate kui ka kohaliku elaniku kinnitusel kestsid päästetööd mitu tundi. Toomingu sõnul kella 13.25 paiku maja veel põles. Tulekahju lokaliseeriti kell 13.31, ütles Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Merit Kaljus.

Nõuavad komandot tagasi

Avinurme vallavolikogu esimees Aivar Saarela leiab, et kohaliku komando kaotamine oli suur viga ning see viga tuleb parandada.

Saarela kinnitusel ütles omaaegne siseminister Marko Pomerants avinurmelastele, et depood ei saa enne sulgeda, kui on loodud vabatahtlik päästekomando. Sellest hoolimata saabus juulikuus vallavalitsusele päästeameti kiri, milles teatati depoo sulgemisest ning ruumide vabastamisest septembrikuus.

«Me saame aru, et tuleb tekitada vabatahtlik üksus, kuid me ei saa kedagi selleks sundida,» tõdes volikogu esimees. «Inimesed käivad täiskohaga tööl, nad ei suuda oma vabast ajast olla päästjad,» tõi ta näite riigi lühinägelikkusest.

Vald pani kokku töögrupi ning lähiajal läkitatakse siseministeeriumile kiri, milles nõutakse riikliku päästekomando taastamist. Ehkki senine komando oli väike ja sellel puudus elupäästevõimekus, sai suur osa tulekahjudest palju kiiremini teenindatud, leiab ta.

Riik paneb päästekomandosid kokku, et suurendada päästevõimekust. «Kas päästevõimekus on sellega suurenenud, et Avinurme depoo liideti Iisaku komandoga? Mina väidan, et vastupidi,» nentis Saarela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles