Koroonaviirusesse nakatunuid on tuvastatud hooldekodudes üle Eesti (9)

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Tammiku hooldekodu kolm töötajat ja juhataja veedavad oma hoolealustega vähemalt aprillikuu ööd-päevad koos.
Tammiku hooldekodu kolm töötajat ja juhataja veedavad oma hoolealustega vähemalt aprillikuu ööd-päevad koos. Foto: Ain Liiva

Postimees küsis sotsiaalministeeriumilt hooldekodude loetelu, kus tänaseks avastatud koroonaviiruse juhtum(eid). Tänase seisuga on selliseid hooldusasutusi 18, mis teeb 10 protsenti kõikidest hooldekodudest. Kuna asutusi pidevalt testitakse, siis on karta, et loetelu pikeneb veelgi.

Sotsiaalministeeriumi kohaliku omavalitsuse teenuste ja toetuste poliitika juht ning terviseameti kriisistaabi hoolekande juht Triin Raag nimetas viiruse hooldekodudesse jõudmist paratamatuseks. 

«Hooldekodu on osa ühiskonnast. Kui maakonnas on juba laialdane Covid-19 levik, siis jõuab see mingil moel ka asutustesse,» ütles Raag ja lisas, et arvatavasti jõuab viirus ka teistesse hooldekodudesse.

Hooldekodud, millest on leitud koroonaviirus:

  1. Iru Hooldekodu
  2. Alutaguse Hoolekeskus SA
  3. Tammiste Hooldekodu
  4. Kuressaare Haigla SA hooldekodu
  5. Narva Sotsiaaltöökeskuse hooldekodu
  6. Hooldekodu Saaremaa Valss
  7. Loksa Eakatekodu
  8. Lõuna-Eesti Hooldekeskus
  9. Muhu Hooldekeskuse SA
  10. MTÜ Halinga Turvakodu
  11. Saaremaa Südamekodu OÜ
  12. Mulgi Häärber
  13. Saaremaa Sõmera Hooldekodu
  14. Kose Hooldekodu
  15. Tabivere Sotsiaalkeskus
  16. Laheda Sotsiaalkeskus
  17. Lääne Saare Hoolekanne

Raag nimetas kolm teed, kuidas viirus hooldekodudesse jõuab. Reeglina jõuab viirus hoolealusteni töötajate kaudu. Teiseks käivad kliendid hooldekodust väljas, näiteks poes. Kolmanda põhjusena tõi Raag välja, et külastuskeelust ei peeta kinni.

Ühe meetmena, kuidas viiruse jõudmist hooldekodusse tõkestada, tõi Raag välja hooldajate hooldekodusse ajutiselt elama asumise. «Seda (meedet - K.K.) ei tahaks kindlasti kohustuslikuks teha, sest hooldajal on ka kodus pere, kelle eest hoolitsema peab,» möönis Raag.

Raag lausus, et hooldekodudes võivad sümptomid tähelepanuta jääda, sest paljudel elanikel on juba mõni krooniline haigus. 

Kokku pakub Eestis hooldekoduteenust pea 180 asutust. Nendele lisanduvad erihoolekandeastused ehk kokku pakub ööpäevaringset hooldusteenust üle 200 asutuse.

Pärastlõunase seisuga on koroonaviirus testitud ka ühes erihoolekandeasutuses, Saaremaal asuvas Sõmera Kodus. Laustestimine näitas, et 230 kliendist on koroonaviirusesse nakatunud kuus ja 88 töötajast kolm. Kellelgi nakatunutest ei olnud ühtegi sümptomit. 

Erihoolekandeteenused on mõeldud raske, sügava või püsiva kuluga psüühikahäirega inimestele. Eesmärk on inimese iseseisva toimetulekuvõime säilitamine ja arendamine turvalises elukeskkonnas. 

Alutaguse hoolekeskuse juhatuse liige Kristiina Ets rääkis, et tänaseks on hooldekodus tekkinud stabiilne elurütm. «Püüame anda endast parima, teist valikut pole,» ütles ta.

Alutaguse hoolekeskuses on positiivse testitulemuse saanud kuus elanikku, kellest neli läks haiglasse. Üks nendest, 90-aastane meesterahvas suri ööl vastu 31. märtsi Ida-Viru keskhaiglas. Kaks inimest põeb viirust hooldekodus. 

Nende kahe abistamiseks elab kolm hooldajat ajutiselt hooldekodus. 

Nakatunute seas on ka töötaja, kes sai viiruse koroonapositiivselt hoolealuselt. Ets kahtlustab, et viirus jõudis hooldekoju külastajalt. Maja pandi külastajatele täielikult lukku 12. märtsil, siis, kui tuvastati viiruse levik hooldekodulähises asulas.

Asutuse 56 töötajast on haiguslehel 21. «Tööl käijatel on raske, aga au ja kiitus neile, kes on jäänud. Tunneme ennast üksteise kõrval tugevamalt. Perekonna tunne on tekkinud,» lausus Ets.

Vallavalitsusega on kokku lepitud preemiad töötajate motiveerimiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles