Jaak Aab: kaitsevahendite kriitiline varu on olemas (25)

Postimees
Copy
Riigihalduse ministri Jaak Aab.
Riigihalduse ministri Jaak Aab. Foto: Madis Veltman

Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas keskpäevasel pressikonverentsil, et riigil on olemas kriitiline varu isikukaitsevahendeid. Ministri sõnul on lootust, et järgmise nädala esimeses pooles jõuavad kaitsemaskid ka apteekidesse.

Aabi sõnul aitas isikukaitsevahendite defitsiiti leevendada sel nejapäeval Eestisse jõudnud PERHi hange. Lisaks on lähiajal kohale jõudmas ka riigi poolt tehtud hangete tarned.

«Eelmisel neljapäeval sõlmisime ühe Hiina isikukaitsevahendite tootjaga lepingu kogu Eesti ühe kuu varu peale. Esimene saadetis sellest suurest kogusest jõuab loodetavasti  kohale tuleval kolmapäeval. Lisaks oleme teinud veel kuus väiksemat hanget. Üks neist oli PERHi hange. Kuna tol hetkel oli kriitiline vajadus ka teistel asutustel, loovutasid nad oma tellimuse ja rahandusministeerium maksis selle kinni. Tegime koostöös terviseameti ja sotsiaalministeeriumiga vastava jaotuskava, mille alusel need maskid laiali jagasime,» selgitas minister.

«Tänaseks peaksid kõik asutused olema oma saadetise kätte saanud. Pool miljonit maski läks üldhooldekodudesse, 250 000 maski said riigiasutused ja KOVid, haiglad said respiraatoreid,» täpsustas Keskerakonna endine peasekretär.

«Hetkel peaks vähemalt nädala varu olema olemas kõikidel asutustel. Järgmiste tarnetega tugevdame oma olukorda. Kuna tulemas on ka suuremad saadetised, julgen praegu kõiki rahustada,» sõnas minister.

Saare- ja Muhumaa on eraldi tähelepanu all. «Viisime sinna eraldi koguse. Kõikidel Saaremaa kaupluste müüjatel peaksid tänaseks olemas olema kitlid ja kirurgilised maskid,» selgitas Aab.

Ka on lootust, et lähiajal saab kaitsemaske apteekidest osta. «Olen ravimite hulgimüüjatega pidevalt ühenduses olnud. Nüüd on esimene kogus Magnumile tulemas. Loodan väga, et järgmise nädala keskel on apteekides kirurgilised maskid normaalse hinnaga saadaval. Kindlasti jääb jaemüügi hind alla euro. Kaalume ka piiranguid, palju inimesed korraga osta saavad,» selgitas riigihalduse minister.

Terviseameti esindaja Ragnar Vaiknemets rääkis, et positiivsete juhtumite arv ja haigla patsientide arv on jätkuvalt kasvutrendis. «Loome Saaremaale, Võrumaale ja Harjumaale võimekust juurde, et nendes maakondades olevad haiglad tuleks toime oodatava hospitaliseeritute kasvuga. Hetkel teeb meie meditsiinijuht külastusi haiglastesse, kus ta tegeleb haiglate võimekuse tõstmisega. 

Teine meie fookus on piirkondadel, kus laialdast levikut pole. Seal tegeleme iga juhtumiga eraldi ja selgitame välja nakatunute kõik lähikontaktsed,» selgitas Vaiknemets.

Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni esindaja dr Anne Kleinberg ning Jako Salla sotsiaalkindlustusametist julgustasid inimesi vajadusel pöörduma nõuandetelefonile 1247, kust jagatakse psühholoogilist abi. Kleinbergi ja Salla sõnul muutub pikalt isolatsioonis olemine inimestele kurnavaks ning oluline on enda lähedastega pidevalt suhelda.

Tagasi üles