Avala pole lihtsalt üks järjekordne büroohoone

Kaamos
Copy
Foto: Avala

Veerenni asumisse kerkiv Avala ei ole lihtsalt üks järjekordne büroohoone - see on tervikliku keskkonnaga ärikvartal, mis eristub linnapildis. PIN Arhitektide partner ja arhitekt Jaan Port nimetab Avalat maanteearhitektuuriks.

Avala büroohoonete välisilme inspiratsiooniks on kauged planeedid - seepärast on kvartali kolm torni enda nimed saanud taevatähtede Polaris, Sirius ja Electra järgi. Just need tähed säravad taevalaotuses sedavõrd eredalt, et paistavad teistest kaugemale. Ka Avala eristub ja paistab silma.

Avala kui maanteearhitektuur

Hoone projekteerinud PIN Arhitektide partneri Jaan Porti sõnul on Avala puhul tegu justkui maanteearhitektuuriga. "Avala kvartal asub Tallinna olulises liiklussõlmes –  kahe linnasisese magistraal ühendustee vahel. Hooned on vaadeldavad lühikese aja jooksul kahest küljest ja peavad kiirusel 40 km/h või kiiremini kulgevat inimest kõnetama natuke teistmoodi. Seetõttu ongi arhitektuurne detailsus taotluslikult jämedakoelisem ning hoonetest möödudes hästi jälgitav," selgitas Port.

Foto: Avala

Tema sõnul oli Avala puhul suurimaks väljakutseks hoone sobitamine linnaruumi kolmel erineval tasandil: lähedalt inimskaalas, transpordiga möödudes ja eemalt vaated. "Näiteks kõrghooned, mille kõrval on ümbritsevad majad oluliselt madalamad, paistavad automaatselt linnapildis välja, kuid peavad samal ajal sulanduma tänava tasapinnas ümbritsevaga kokku," ütles Port.

Keskkond, mis inspireerib

Tänapäeva ärikvartal peab pakkuma inspireerivat keskkonda, mis soodustab seal töötavate inimeste mõttelendu. Porti hinnangul on see võimalik siis, kui ühte kvartalisse on koondunud erinevate valdkondade inimesed ja ettevõtted.

Head keskkonda toetab ka läbimõeldud planeering. Avala hooned on planeeritud väga paindlikena, võimaldades erinevaid korruseid kasutada vastavalt büroo spetsiifikale. "Hooned on loodud lineaarsena pikliku põhiplaaniga nii, et ümber perimeetri on palju ilusate vaadetega ruume. Võimalus on luua avatud kontor kui ka jaotada ruum paljudeks privaatseteks kabinettideks või tiimiruumideks. Hoonete vaheline väliruum loob hubase “aia” hoonete vahele," selgitas Port.

Eeskujuks kogu piirkonnale

Porti hinnangul toob Avala töökohad ja elu Veerenni piirkonnale lähemale. "Kõrged hooned lisavad piirkonda vertikaalsust, tähistades tallinna kesklinna piiri. Samas elukondliku ja ärimaailma vahel on tänu olemasolevale kõrghaljastusele üsnagi sujuv üleminek."

Foto: Avala

Esimene 12-korruseline büroohoone valmib Avalas juba selle aasta sügisel. Porti sõnul on just Avala hooned omataoliste hulgas ühed piirkonna esimesed ja seetõttu saavad need arhitektuurilt ja väliruumilt teenäitajateks kogu arenevas piirkonnas.  

Vaata Avala kvartali kohta lisa avala.eu 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles