Kodune karantiin perega - kuidas koos aega veeta?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Eriolukord ja äge viiruse levik on muutnud inimeste elu hetkega, kuid samas andnud meile võimaluse keskenduda sellele, mis on meie jaoks kõige olulisem - meie tervis ja meie pere. Karantiinis olles saamegi veeta just aega nendega, kes on meile kõige tähtsamad - seega miks mitte teha seda läbi erinevate proovile panevate, lõbusate ja arendavate mängudega?

Lauamängud 

Erinevad lauamängud panevad proovile nii pere pesamunad kui ka lapsevanemad, mis aitavad omakorda arendada loogika oskusi just mängulises võtmes. Eesti populaarsemad ja parimad lauamängud on näiteks:

  • Monopoly. Tegu on maailma ühe kõige armastatuma ärimänguga kogu perele. See mäng aitab hästi arendada strateegilisi oskusi ning aitab sinul ja sinu perel õppima tundma ärimaailma. Sinu ülesanne on mängus saada kõige rikkamaks läbi kinnisvara müümise, ostmise ja rentimise - kõiki teisi ootab ees pankrot. Soovituslik vanus on alates 8 aastat.
  • Eesti mäng. Kui palju tead sina ja sinu pere oma kodumaast? Läbi mängu saad end proovile panna just Eestiga seotud küsimustes, mis puudutavad nii ajalugu, teadust, loodust, kultuuri, sporti, geograafiat ja muudki. Pane proovile oma teadmised ja mälu ning ammenda uusi teadmisi oma huvitavast ja kaunist kodumaast liikudes mängulaual finišini. Soovituslik vanus on alates 12 aastat.
  • Domino. Sinu ülesanne on koos perega kordamööda kasutada saadud domino tükke, et panna kokku terve mäng. Kui sul vastav domino osa puudub, jääd vahele. Kes esimesena kõik tükid kasutatud saab, ongi võitja. See mäng sobib ka väiksematele lastele, mistõttu on see suurepärane viis, et arendada oma loogilist mõtlemist ning treenida oma mälu läbi erinevate lõbusate piltide - soovituslik vanus on siiski alates 3 aastat.
  • Jenga. See mäng on suurepärane viis, kuidas koos perega lõbusalt aega veeta - nimelt olge valmis palju naerma! See väljakutsuv mäng paneb proovile sinu ning sinu pere oskused ja nutikuse - teie ülesanne on hoida torni koos samal ajal ettevaatlikult eemaldades üksikuid klotse ja asetades need torni otsa. Kaotaja on see, kes torni hävitab. Soovituslik vanus on alates 3 aastat.
  • Alias. Vahva ajaviide tervele perele! See sõnaseletusmäng paneb proovile sinu pere väljendusoskuse. Sulle antakse kaart ning seejärel pead teistele mängijatele seda sõna seletama  koos kiirete vihjetega. Teised mängijad peavad kiiresti arvama, mida sa seletad, et saada punkte. Soovituslik vanus alates 7 aastat.
  • Puzzled. Need on armastatud ka pere pisemate poolt - lõbusad pildid ja pusle kokkupanemise rõõm on suurepärane ajaviide just kogu perele. Pusled aitavad arendada laste loogilist mõtlemist, eriti kui tegu on suure pildiga. Ilusad pildid tekitavad kindlasti rõõmu ka täiskasvanutes. Kuna puslesi on olemas nii erinevates suurustes kui ka erinevate piltidega, on valik üsnagi lai, mille seast sobiva leiad siit.

Kaardimängud

Kui aga lauamängud hakkavad vaikselt tüütuks muutuma, võib mängida ka erinevaid kaardimänge, mis panevad proovile sinu pere strateegilise mõtlemise. Tuntumad kaardimängud on:
  • Mängukaartidega mängud. Poti, ärtu, ruutu, risti - need mängukaardid on kindlasti tuttavad meile kõigile. Kindlasti on peres kellelegi tuttavad mängud nagu Linnade Põletamine, Solitaire, Turakas, Meri jne. Olenevalt mängu raskusest sobib see mäng erinevates vanustes lastele. Mängukaartidega on võimalik õppida ka kaarditrikke - vaata internetist järgi ja õpi koos perega!
  • UNO. Kiire, kerge ja lõbus - just need omadussõnad kirjeldavad seda mängu. Sinu ja sinu pere ülesanne on kordamööda hoida laual oleva kaardi sama värvi või numbrit - kui sul seda pole, jääd vahele. Võitjaks jääb see, kes kõik kaardid ära kasutab. Kui aga sul kätte jääb viimane kaart, ära unusta ruttu hüüda,,Uno!” ´- kui keegi märkab sinu viimast kaarti ja jõuab sinust hüüdmisega ette, pead aga kaks kaarti uuesti üles korjama. Soovituslik vanus alates 7 aastat. Kergendatud versioon UNO Junior koos armsate loomapiltidega mäng sobib ka alates 3 aastastele.
  • Mälumäng kaartidega. Seda mängu on olemas erinevate piltidega erinevatel kujudel, mis tekitavad rõõmu ka väiksemate laste seas. Mängu ülesanne on lihte - sinu ülesanne on suurest kaartidest segadusest leida üles samasugused paarid. Kes rohkem leiab, on võitja. Soovituslik vanus on alates 3 aastat.
Veel kaardimänge ja lauamänge leiad Kaup24 veebipoest.
Copy
Tagasi üles