Loomingulised tegevused koos lapsega

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kodus olemine viiruse leviku ajal annab meile võimaluse veeta rohkem aega koos oma perega ning ka võimalust erinevate oskuste arendamiseks. Näiteks loominguliste ja käeliste oskuste arendamine on eriti oluline lapse varajases eas, seega miks mitte panna ka ennast koos lapsega proovile just nüüd. Lisaks sellele saavad loomingust kaunistused interjööri ning armsad mälestused, mida mitu aastat hiljem koos meelde tuletada. Siin on paar ideed, mida saaksid just eelnevalt nimetatud oskuste arendamiseks koos lapsega teha.

Joonistamine

Joonistamine koos lapsega aitab arendada tema loovust kui ka loogilist mõtlemist. Viimane on eriti oluline realistlike piltide joonistamisel - näiteks võtke üheskoos ette mõni pilt kas raamatust või internetist ning proovige mõlemad koos seda järgi joonistada. Võid nii lapsele ja endale anda ka nii-öelda vabad käed ning koos joonistada seda, mis esimesena pähe tuleb. Selleks, et kogu protsess veelgi lõbusamaks muuta, proovige joonistada silmad kinni - lõpptulemused teevad teile mõlemale kindlasti palju nalja. Läbi joonistamise on võimalik ka erinevaid asju õppida - õppige näiteks läbi joonistamise tundma tähti, numbreid, loomade liike, inimese kehaosi jne.

Värvimine

Värvimine on vaieldamatult paljude laste lemmik  ning seda just värviraamatute näol. Värviraamatuid on olemas mitmeid - nii loomadega, printsessidega autodega, multikategelastega ja veelgi. Teie ülesanne on vaid leida sobiv raamat ning värvimine võib alata! Kusjuures mustritega värviraamatud on populaarsed ka täiskasvanute seas, mis on isegi läbi uuringute tõestatud, et mustriliste raamatute värvimine leevendab stressi. Kui sobivad raamatud on leitud, tuleb vaid nüüd leida õiged värvid - olgu need siis värvipliiatsite või viltpliiatsite näol. Värvimine aitab arendada lastel just loogilist mõtlemist kui ka arendada värvitaju, samal ajal olles rahustava toimega.

Meisterdamine

Koos värvipaberite, kääride ja liimiga on võimalik saavutada kõike - nii huvitavaid pilte kui ka 3D kujundeid. Näiteks proovige üheskoos meisterdada erinevaid geomeetrilisi kujundeid, loomi, lilli, pilte. Kirevad värvid ja erinevad kujundid võimaldavad panna sinu ja sinu lapse loovuse eriti proovile. Näiteks valge paberi ja kääridega on võimalik meisterdada suuri lumehelbeid, mida hiljem aknale kleepida. Selleks leidub internetist ka hulgalisel viisil erinevaid õpetusi, kuidas erinevaid kujundeid meisterdada. Küll aga tasub kogu protsessi ajal oma lapsel silma peal hoida - hooletu kääridega lõikamine võib olla lapse jaoks ohtlik!

Maalimine

Kui joonistamine on muutumas nii lapse kui ka sinu jaoks igavaks, on hea nipp proovida hoopiski maalimist. Selleks läheb vaja guaššvärve, molbertit, veetopsi, pintsleid ja taas loomingulisust. Piirduma aga ei pea paberil maalimisega -  spetsiaalsete värvidega on võimalik proovida üksteise peal erinevaid lõbusaid näomaalinguid. Veel võite proovida hoopiski näpuvärve ning luua värvilisi käejälgi suurele paberile. Pea aga meeles, et kõik vahendid ei sobi igas vanuses lapsele - toksilised värvid võivad väikeste laste käes kergesti suhu või silma sattuda ning hooletu käsitlemine rikkuda kodus olevat mööblit ja pindu.

Voolimine

Nii saviga kui ka plastiliiniga voolimine paneb proovile lapse käelised oskused just kõige suuremas võtmes. Voolimine aitab arendada lastes kannatlikkust ning tekitada rõõmu oma loomingu üle. Voolige koos plastiliinist loomi, inimesi, multikategelasi - kõike, mida soovite. Kasutage lisaks erinevaid lisadetaile - näiteks jalutuskäigul leitud tammetõrusid, tikke jne. Savi sobib aga ideaalselt millegi praktilise voolimiseks, milleks on näiteks tassid, kausid või ehted. Ärge aga ainult saviga piirduge - kasutage varasemalt õpitud maalimise tehnikaid ning kaunistage koos uued leiutised kirevate värvide ja piltidega.

Legode kokkupanemine

Kuigi legode kokkupanemine ei pruugi seostuda üldse eelnevaga, siis tegelikkuses võivad ka legod aidata arendada käelisi oskusi sama hästi. Lisaks sellele õpetab ehitamine lapsele kannatlikkust, loogilist mõtlemist ja töökust. Koos mängides arendate ka lapse suhtlemisoskust ja meeskonnas töötamist. Kiputakse arvama, et legod sobivad vaid poistele, kuid see ei ole kindlasti tõsi - legode seast on võimalik leida ka kokkupandavaid printsesside kujukesi ja losse. Tutvu näiteks valikuga siit, kust leiad igas vanuses lapsele huvipakkuva lahenduse

Laske oma lapse loovusel lennata ning looge koos huvitavaid loominguid läbi erinevate tehnikate. Selleks vajalikud kunstitarbed leiad Kaup24 veebipoest.

Copy
Tagasi üles