Näpud mulda! Mida selleks vajad?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad on käes ning on aeg alustada varajase aiakorrastusega. Enne suurt aiatööde algust tasub vaadata üle ka oma aiatööriistad. Kas sul on kõik vajalikud töökorras esemed juba olemas? Kvaliteetsete aiatööriistade abil saate enda aeda korrastada ja peenraid ette valmistada. Kindel on see, et igal aiapidajal peaksid kindlasti olemas olema labidas, reha, kõblas, kastekann, oksalõikur ja aiakäru. Hekkide, puude ja põõsaste pügamiseks võiks olla rohkem lõiketööriistu. Näiteks leiate hea valiku soodsaid ja kvaliteetseid aiatööriistu Kaup24 veebilehelt.

Vaadake üle aia seisukord

Nii nagu hea kevadine kodupuhastus pärast pikka talve võib teie elamist värskendada, aitab sarnane lähenemine ka oma aia vormi taastada. Kui asute esimest korda varakevadel oma aeda tagasi kontrollige esmalt kasvumärkide olemasolu. Kas mäletate mullu sügisel krookuse istutamist? Võib-olla on nad juba oma otsa maa seest välja pistnud. Pisikesed pungad annavad teile hea ülevaate kus ja millises seisus on kasvavad taimed.

Eemaldage talvine kattematerjal

Järgmiseks sammuks eemaldage mitmeaastaste taimede ümber talvine multš, samuti eemaldage mulla pinnalt surnud lehed või muu talvine prügi. Hea aeg mitmeaastaste taimede jagamiseks on vahetult enne nende kevadise kasvu algust. Mitmeaastaste taimede jagamine on eelarvesõbralik viis täita oma aed rohkemate taimedega või jagada neid sõpradega. See on kasulik ka teie olemasolevate mitmeaastaste taimede tervena hoidmiseks.

Mõelge, mida soovite istutada

Kas teate juba milliseid taimi, lilli ja köögivilju te see aasta sooviksite? Kui olete oma seemnevarud üle vaadanud ja müügil olevatest soovitu juurde valinud, on vaja teha järgmine samm - panna seemned ja lillesibulad mulda. Idanev seeme on tundlik kuivuse-liigniiskuse suhtes, suurt osa mängib ka õige temperatuur. Valgus on oluline vaid mõnede liikide jaoks, et nende seeme idanema hakkaks kuid enamasti kaetakse seemned mullaga. Suure valiku erinevaid seemneid leiate ka Kaup24 veebilehelt.

Kõvad jaheda hooajalised köögiviljad, näiteks kartul, herned ja mõned salatid, idanevad kõige paremini jahedas pinnases, nii et istutage need varakevadel, kui muld on sulanud. Samuti on puude ja põõsaste istutamiseks ideaalne aeg kui maa pole enam külmunud. Hooaja keskel peaksite hakkama nägema oma kevadise maastiku kujunemist, sest üha enam sibulaid, mitmeaastaseid taimi, põõsaid ja puid hakkavad kasvama ja õitsema.

Lisage peenrakaste maitsetaimedele

Populaarsust on hakanud koguma ka peenrakastid, kus on mugav kasvatada köögivilju ning maitserohelist. Kastid on väga vastupidavad ja muudavad teie aia välimust täielikult - andes sellele palju juurde. Kastide vahelise ala ja käiguteed soovitame katta kooremultšiga või graniitkillustikuga, et oleks mugavam seal vahel toimetada.

Planeerige lillepeenraid

Olete mõelnud ka lillepeenra peale? Kuigi peenraga alustamine nõuab teatavat planeerimist ja läbimõtlemist, pole lillepeenra nullist ehitamine sugugi nii keeruline, kui võiks arvata. Lilleaedu on palju liike ja mitte ükski neist pole kunagi ühesugune. Lillepeenra saate kujundada nii, kuidas ise soovite -suur või väike, kaarjas või sirge, tõstetud või tasane - ükskõik mida. Lisaks kui peaksite väsima oma vanast kujundusest, saate te igal ajal oma lillepeenart muuta.

Kasutage lillepotte ja -ampleid

Kui mõtlete juba suvelilledele, siis neid saate istutada rõdukasti või lillepotti. Parim aeg istutamiseks on õhtupoolik, sest siis jõuavad taimed enne sooja päikest veidike toibuda. Enne istutamist tuleb muld korralikult märjaks kasta, lasta seista ning alles siis lilleistikud potti istutada. Pärast istutamist kastetakse muld jällegi korralikult märjaks. Istikute jaoks võite kasutada ka erinevaid lillepotte, mis annavad teie terrassile või rõdule stiilsema ilme.

Lillepotte on väga erinevaid ning neid saab  valida  nii värvuse, materjali kui ka suuruse järgi. Tuntumad materjalid on savi, plastik, puit, klaas ning portselan - kõigil neil on omad head ja vead. Õuelilledele potti valides peaksid kindlasti arvestama suurusega, et taimel piisavalt ruumi oleks. Värvi ja stiili võite valida enda tunde järgi, kuid kuidasti peaks olema anuma põhjas auk liigse vee äravooluks.

Kui hing ihkab oma aias midagi uut ja teistmoodi sel hooajal teha, siis on praegune aeg ideaalne selle jaoks. Lõpuks tuleb jälgida, et kogu aia ilu - muru, peenramaa, kasvuhoone ja värskelt istutatud taimed oleks hoolikalt niisutatud. Teie aiakujundus mängib samuti suurt rolli.

Copy
Tagasi üles