Maaelukomisjon tahab pikendada välismaalaste töölubasid eriolukorra lõpuni

Copy
Tarmo Tamm.
Tarmo Tamm. Foto: Arvo Meeks

Riigikogu maaelukomisjon leiab, et Eestis juba töötavate välismaalaste töölubasid tuleks pikendada vähemalt eriolukorra lõpuni. Samas läheb täna riigikogus esimesele lugemisele valitsuse 2020. aasta lisaeelarve kobareelnõu, mis näeb ette, et lubatud tööaja lõppedes peab välismaalane oma koduriiki esimesel võimalusel tagasi minema. 

Maaelukomisjoni juhi, keskerakondlase Tarmo Tamme sõnul on põllumajandustootmises vajaliku tööjõu puudumine olnud teravalt päevakorras juba pikemat aega ning sellele on leevendust pakkunud välistööjõu kasutamine.

«Lühikese ajaga on raske tööd ümber korraldada ning leida arvukalt lüpsjaid ja veterinaararste, kes on vajalikud töötegijad loomakasvatusfarmides. Muudatuste tegemiseks on vaja aega. Kriis on olukorda muutnud, mida peame arvestama otsuste langetamisel,» ütles Tamm.

«Nendele, kes on siin oma tööl ja soovivad jätkata, on vaja anda võimalus tööloa pikendamiseks vähemalt eriolukorra lõpuni,» kinnitas Tamm. 

Kehtiva seaduse järgi ei saa tööandja pikendada välismaalase lühiajalist töötamist, kui välismaalasel on täis saanud seaduses sätestatud maksimaalne tööaeg – üldtingimustel 12 kuud 15 kuu jooksul, hooajatööde korral üheksa kuud 12 kuu jooksul.

Maaelukomisjoni liige Ivari Padar toonitas, et kriisiolukorras tuleb tagada toidujulgeolek. «Teame väga hästi, et meil on põllumajanduses kohaliku tööjõu põud. Nüüd kriisiolukorras peaksime olema aktiivsemad ja parandama ka teavitustööd kohalikul tööjõuturul ning andma teada võimalustest leida maal rakendust. Eriti on see tähtis uksele koputavate hooajatööde puhul,» selgitas Padar. 

Padari hinnangul tuleks kriisolukorras hoiduda tõsiste probleemide tekitamisest põllumajandustootmises seoses välistööjõu kasutamise piiramisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles