Blender soovitab: 21 üllatavat fakti Sinu peamiste smuutikomponentide kohta

Blender
Copy
Foto: Blender

Punased õunad, rohelised avokaadod, kollased banaanid ja sinakaslillad mustikad on vaid mõned värviküllastest ja vitamiine täis komponentidest, mis me oma smuutidesse lisame.

Me teame, et nad on maitsvad, tervislikud ja täis erineva grupi vitamiine. Küll aga on veel hulk põnevaid fakte, mida smuuti valmistamisel meenutada, lastele õpetada ning isegi teadvustada. Otsisime välja põnevamad ja kõige suuremat üllatust pakkuvad, et neid teiega jagada. Lisame ka mõned retseptid, mille koostisosade kohta just uut ja huvitavat teada oled saanud: 

Üllatavad faktid smuutiviljadest: 

Avokaado 

  1. Avokaadodes on rohkem proteiini kui üheski teises puuviljas. Jah, avokaado on puuvili!
  2. Avokaadod on hobustele mürgised: need võivad põhjustada hingamisteede kahjustusi, südamerikkerid ja isegi surma. Veel üllatavam: avokaado koor võib olla mürgine ka kassile ja koerale. Mõtle selle peale, kui Su kodus karvane lemmik on!
  3. Avokaado esialgne nimetus oli Alligaatori Pirn (alligator pear). Lisaks on seda rohelist unelmat kutsutud veel taimetoitlaste võiks ja võipirniks.
  4. Avokaado oli asteekide hulgas just oma kuju poolest nii armastuse kui viljakuse sümbol.
  5. Avokaadost tehakse Guacamole kastet, mida Super Bowli pühapäeval süüakse ainuüksi ameerikas rohkem kui 4 miljonit kg.

Banaan

  1. Inimestel ja banaanidel on ca 50% ulatuses sama DNA.
  2. Banaane on lisaks kollasele ka muudes värvides nagu punaseid ja rohelisi. Punased banaanid on pisut vaarika maitsega
  3. Banaanikoore sees olevad õlid aitavad putukahammustustest tingitud sügeluse vastu. Tasub vaid banaanikoore sisemust hammustusele määrida. Sääsehooaeg ei ole kaugel!
  4. Inimesed on banaane kasvatanud aastatuhandeid. Banaani ladinakeelne nimetus oli varaemalt “musa sapientum” ehk tõlkes “tarkade meeste puuvili”. Täna seda nimetust enam ei kasutata.
  5. Banaanikoorel libisemine ei ole vaid äärmuslike komöödiate ja multifilmide väljamõeldis. Banaani hõõrdetegur on 0,083, jääl 0,05, mis teeb banaanid peaaegu sama libedaks kui jää. 

Õun

  1. Õunad on 25% ulatuses õhk- sestap nad jäävadki vette asetades pinnale hõljuma.
  2. Õunast eralduvad ained aitavad teistel puuviljadel küpseda. Aseta õun samasse korvi või kotti koos avokaado, tomatite või näiteks ploomidega, et need kiiremini küpseks saaksid. 
  3. Enamik õunapuu õisi on õrnroosad ja muutuvad aja möödudes valgeks. Õunu aga on ca 7500 erinevat sorti ja sisuliselt igas variatsioonis punasest, rohelisest ja kollasest. 
  4. Õunapuu on viljapuu, mida saab kasvatada kaugemal põhjamaades, kui mistahes teist viljapuud. Kuna õunapuud õitsevad hiliskevadel, on külmakahjustus kõige ebatõenäolisem
  5. Tuntud tehnoloogiaettevõte Apple sai just sellise nime, kuna firma asutajale Steve Jobsile lihtsalt maitsesid õunad. Infot ot mitmesugust, üks neist et tal oli parajasti pooleli puuviljadieet ja pärast õunafarmist naasmist tundus, et “Apple” on lõbus, elav ja piisavalt eristuv nimi “külmade” tehnikale suunatud nimede kõrval. Väidetavalt mängis rolli ka “A” täht tähestiku alguses ja  Apple Records kui The Beatlesi muusikastuudio. 

Maasikad

  1. Maasikad on ainus vili, mille seemned asuvad välja välisküljel. Muideks - neid on ühel keskmisel maasikal kokku ca 200.
  2. Maasikad on täis tervist: nad on head lihastele, ajutööle, südamele ning hoiavad vererõhku kontrolli all. Lisaks arvatakse, et maasikad vähendavad vähiriski. Maasikad on kalorivaesed ja täis C, B6 ja K vitamiine. Maasikatest leiame rohkelt kiudaineid, kaaliumi, foolhapet ja aminohappeid. 
  3. Toatemperetuuril olevad maasikad on magusamad kui külmad maasikad. Sestap tasub näiteks külmikust võetud maasikatel enne söömist pisut toatemperatuuril seista.

Mango

  1. Mangot teatakse ka kui kõigi puuviljade kuningat: tal on imeline kuju, sügavkollane värvus, troopiliselt magus maitse ning kõik tervisega kokkusobivad omadused. 
  2. Mangopuul on Indias oluline ja pühalik tähendus: seda peetakse armastuse sümboliks ja vahel usutakse, et see täidab isegi soove. Arvatakse, et isegi Buddhal oli kombeks just mangopuu varjus mediteerida. 
  3. Mangod on kokanduses laialdaselt kasutatud: alustades smuutide, püreede ja mahladega, lõpetades tšillikastme ja karriga.

Tee omale smuuti

Mõned smuutisoovitused, kus põnevate faktidega viljad kohe kasutusele võtta. Retseptid on lihtsad, et saaksid need kohe kodus kasutusele võtta. 

“Aeg ärgata!”

 Smuuti unisest hommikust produktiivsesse päeva lihtsate koostisosadega:

  • 1/3 avokaadot
  • 12 maasikat
  • 1/2 banaan
  • 1/2 klaasi vett (lisa vastavalt vajadusele). PS: kevadisel ajal võid ka kasemahlaga proovida. Mõnus kodune lisamaitse!
  • Maitse järgi jääd.

“Mõnus vahepala!”

 Kiire ja lihtne smuuti lõunaseks vahepalaks. Mangot kasuta julgelt külmutatud moel!

  • 1 keskmine õun
  • 1 klaas küpseid mangokuubikuid (võivad olla külmutatud)
  • ¾ klaasi kreeka jogurtit
  • Soovi korral 1 tl mett
  • Soovi korral jääkuubikuid.

Kõik koos blenderisse ja nautima!

Allikad: 
Avokaado:
Banaan:
Õun:
https://greenblender.com/smoothies/2158/fun-food-facts-about-mangos
 
Copy
Tagasi üles