Tähtis teada ⟩ Keskpäevane kiirülevaade olulisematest kriisiuudistest (2)

Postimees
Copy
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud ja Tartu Ülikooli kliinikumi õde Marit Kiljako näitab, kuidas kaitsemaski kanda. Ka isetehtud puuvillane mask võib poole viiruseosakestest siiski kinni püüda.
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud ja Tartu Ülikooli kliinikumi õde Marit Kiljako näitab, kuidas kaitsemaski kanda. Ka isetehtud puuvillane mask võib poole viiruseosakestest siiski kinni püüda. Foto: Sille Annuk

Postimees annab kiirülevaate eriolukorra ja koroonakriisiga seotud olulisematest uudistest ja arengutest 7. aprilli keskpäeval. 

1149 ametlikult nakatunut

Eestis on koroonaviirus diagnoositud 1149 inimesel, kellest 435 asub meie suurimas kriisikoldes Saaremaal. Ööpäevaga kaotas Eestis elu uuele koroonaviirusele kaks inimest – tänaseks on viiruse tagajärjel surnud 21 inimest. Haiglaravi vajab 130 inimest, kellest 12 on juhitaval hingamisel. Koroonaviirusest on tervenenud 69 eestimaalast. Terviseamet rõhutab, et tõhusaim viis haigust ennetada on korralik kätepesu, 2+2-reegel ja distantsi hoidmine teiste inimestega, ning kui apeeikidesse jõuavad kirurgilised maskid, siis on nende kasutamine vajalik. 

Millist nõu annavad oma ala tipparstid krooniliste haigustega patsientidele seoses Covid-19 viirushaigusega? Südame-veresoonkonnahaigusi, diabeeti ja hingamisteede kroonilisi haigusi põdevatele inimestele annavad videosoovitusi prof Vallo Volke, prof Alan Altraja ning prof Margus Viigimaa. Kliiniline psühholoog Kärolin Kajalaid selgitab omakorda, kuidas eriolukorras stressi, ärevust ja negatiivseid mõtteid ohjeldada.

Kanda või mitte kanda?

Mitmed riigid, näiteks Austria, Tšehhi ja Slovakkia teinud maski kandmise kodust väljaspool kohustuslikuks. Ametlikku seisukohta muutis ka USA, kus on üleriigiline soovitus kanda kas või isetehtud riidemaski. Peaminister Jüri Ratas kutsus üles maskide kandmist sotsiaalseks normiks muutma, kuid seni on meil probleemiks maskide saadavus. Ratase avaldus kindlasti suurendab nõudlust maskide järele, mis peaksidki täna-homme apteekidesse jõudma. Kuna valitsus ja terviseamet soovitavad maski kanda, siis anname teile ka ülevaate sellest, millist maski valida.

Eelmisel nädalal Hiinast Tallinnasse jõudnud kaitsemaskide saadetisest sai ootamatult relv Kremli propagandameedia käes. Nimelt kirjutas mitu Venemaa meediakanalit, et need kaitsemaskid olid Venemaa humanitaarabi koroonaviiruse käes vaevlevale Eestile. Tõepoolest, maskid tõi kohale Venemaa päritolu transpordifirma Volga-Dnepr lennuk, kuid tegemist ei ole idanaabri humanitaarabiga – maskid on ostetud Eesti riigi raha eest ja kõnealune lennukompanii on siinse postifirma pikaajaline logistikapartner.

Postimehe faktikontrolli blogi võtabki ette maskiteema - kuidas maski õigesti kasutada? kas Facebooks leviv maskide müügikuulutus on adekvaatne? Kas faktikontrolli blogi on maskide osas mööda pannud?

Tasub üle korrata ka varem räägitu:

Maskide loomise katsetusi tehakse ka Eesti maaülikoolis, kus sel nädalal tehti 3D-printeri abiga valmis kaitsemaski prototüüp, et hakata vajaduse korral seda abivajajatele pakkuma. 

Piirid ja piirangud

Selle nädala jooksul võib kuulda ja kohata Ida-Virumaa erinevates piirkondades droone, mis jälgivad inimeste liikumispiirangute täitmist. Õhusõidukitelt hakatakse inimesi teavitama eriolukorra meetmetest. Ka akadeemikute nõukoda leiab, et eriti oluline on pidada silmas Ida-Virumaad, mille nakkusarvud püsivad praegu küll madalad, kuid mudeli kohaselt võib olla üsna kindel, et seal seisab lähiajal ees suur nakatumiste kasv. 

Soome sise- ja välispiiridel kehtivad liikumispiirangud 13. maini, samuti karmistatakse riiki saabujate karantiinitingimusi. Soome valitsus soovitab Eestist, Rootsist ja Saksamaalt reise korraldavatel laevafirmadel reisijatele piletite müümise peatada.

Kuidas läheb eriolukorra välja kuulutanud Venemaal, sellest räägib estofiilist vabakutseline ajakirjanik, kes elab Kesk-Venemaal Rjazanis. Venemaal ei pea inimesed praegu tööl käima, kuid neile makstakse palka täies ulatuses – riik veeretas selle kohustuse täielikult ettevõtjate kaela, vaadaku ise, kuidas saavad. Venemaal on ametlikel andmetel tänaseks tuvastatud 7497 viirusekandjat, viimane ööpäev tõi juurde seni rekordilise arvu, 1154 uut koroonaviirusesse nakatunut.

Koduseid tegemisi

Postimehe neljapäeviti ilmuv lisa Maa Elu ja talupidajate keskliit kutsuvad lehelugejaid jagama pilte oma kriisivarudest ja ka nippe, kuidas selles, kõigile uudses olukorras hakkama saada. Pilte ja nippe saab saata kuni 13. aprillini.

Täna õhtul kell 20 saate võimaluse minna Kumu kunstimuuseumi graafik Vello Vinna näituse veebituurile. Näitust tutvustab kuraator ja Eesti Kunstimuuseumi graafikakogu hoidja Elnara Taidre.

Ametlikku informatsiooni koroonaviiruse leviku ja vajalike juhtnööride kohta leiate Postimehe koroonablogist, koroonaviiruse leviku statistikast ja terviseameti kodulehelt.

Eriolukorda puudutavad ametlikud teated leiad siit. Postimehest saad ka teada, kuidas koroonaviirust ära tunda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles