Kõlvart: miks me anname lisavolitusi tavakodanikele, aga mitte koolitatud ja kogenud ametnikele? (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Mupo reid möödunud laupäeval.
Mupo reid möödunud laupäeval. Foto: Tallinna munitsipaalpolitsei

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ei mõista, miks riik leevendab abipolitseinikuks saamise tingimusi, aga samal ajal ei laiendata munitsipaalpolitsei õigusi, kuigi sellest on juba aastaid räägitud.

«Riik soovib laiendada abipolitseinike volitusi, mis on praeguses olukorras igati arusaadav. Aga arusaadav ei ole see, miks samal ajal riik ei laienda munitsipaalpolitsei volitusi. Me oleme sellest mitu aastat rääkinud ja nüüd, kui selleks on kriitiline vajadus, siis ma arvan, et kõik saavad aru, et selle otsuse oleks võinud juba palju varem vastu võtta,» rääkis Kõlvart linnavalitsuse pressikonverentsil.

Ta lisas, et mupo õiguste laiendamisest on räägitud mitu aastat ning seda mõtet toetavad ka politseijuhid. «Paralleelselt sellega, et me anname lisavolitusi tavakodanikele, oleks kindlasti mõistlik anda ka lisavolitusi ametnikele, kellel on vastav koolitus, pädevus, kompetentsus ja kogemus. Et nad saaksid paremini täita seadusega omavalitsusele pandud kohustusi,» ütles linnapea.

Valitsuse plaanitav seadusemuudatus võimaldaks senisest lihtsamalt kaasata eriolukorrast tingitud ülesannete täitmisse abipolitseinikke, kaitseliitlasi ja kaitseväelasi. Muudatus võimaldaks abipolitseinikuks saamise protseduuri kiirendada. Nii näiteks ei peaks abipolitseiniku kandidaat tooma tervisetõendit perearstilt, vaid selle võiks välja kirjutada ka politsei töötervishoiu arst.

Ühtlasi loobutakse uue seadusega saja tunni politseilise tegevuse nõudest nendele abipolitseinikele, keda koolitatakse kas üksi või koos teise abipolitseinikuga tegutsemiseks. Abipolitseinikud saaksid õiguse sekkuda seaduserikkumisse kuni politseiametniku saabumiseni. Samuti saaksid nad õiguse kontrollida inimeste dokumente ning kohaldada viibimiskeeldu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles