KASULIK TEADA ⟩ Viimased võimalused, kuidas naasta Eestisse

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Lennuk.
Lennuk. Foto: Caro / Teich/Caro / Teich/Scanpix Baltics

Välisministeeriumilt on koroonakriisi vältel Eestisse naasmiseks abi palunud ligikaudu 3000 eestimaalast ning enamik neist on ka koju jõudnud. Hetkel on hädasolijaid alla 30, nendega tegeleb välisministeerium personaalselt. Koju naasta soovivaid eestimaalasi on praegu 20 riigis.

Välismaalt Eestisse naasmisel on võimalused äärmiselt piiratud. Enamik regulaarseid liinilende on töö lõpetanud, jäänud on üksikud Euroopa Liidu liikmesriikide korraldatud erilennud. Ka erilennule tuleb end registreerida ja soetada pilet.

Välisministeerium soovitab vältida reisimist, kui see on vähegi võimalik. Eriti puudutab see koroonaviiruse riskigruppi kuulujaid, kellel on reisides suurem tõenäosus nakatuda viirusesse. Välismaal viibides tuleb järgida kohalike ametivõimude juhiseid ning veenduda, et ei rikutaks ka eriolukorra jooksul viisa ja muid välisriigis viibimise tingimusi.

Kui jääte asukohariigis kehtestatud piirangute tõttu välisriigis hätta, võtke ühendust lähima Eesti saatkonnaga või helistage välisministeeriumi hädaabitelefonil +372 5301 9999.

Lähinaabrite piirangud tänase seisuga:

Läti: valitsus pikendas eriolukorda kuni 12.05. Pikenevad kõik hetkel kehtivad meetmed, kaasa arvatud rahvusvaheliste reisijatevedude keeld (v.a. eriloaga).

Soome. Laevafirmadel peatada piletimüük Tallinn-Helsingi suunal alates laupäevast, 11. aprillist, jätkub kaubavedu ja transiit. See tähendab, et:

Kõik transiitreisijad, kes soovivad kaugematest riikidest Soome kaudu Eestisse naasta, saavad seda jätkuvalt teha. Kuigi Soome valitsus otsustas pikendada viiruse peatamiseks kehtestatud meetmeid kuni 13. maini ja soovitab laevafirmadel peatada piletimüük Tallinn-Helsingi suunal alates laupäevast, 11. aprillist, jätkub kaubavedu ja transiit. See tähendab, et:

  • Soomes registreeritud elamisõigusega Eesti kodanikud saavad endiselt riiki siseneda, kuid alates laupäevast, 11. aprillist ei võta näiteks Tallink Grupi laevad Megastar, Baltic Princess ja Galaxy jalgsi või autoga reisijaid peale ei Eestist ega Rootsist Soome suunal. Kehtib üldine 14-päevane eneseisolatsiooni nõue. Viking Line jätkab vältimatu töölkäimise kategooriasse kuuluvate inimeste vedu.
  • Ka pärast reedet jätkub laevaliiklus Helsingi-Tallinn suunal reisijatele, näiteks transiidisoovijatele – Tallink Grupp teatas 07.04, et reisijaid ja sõidukiga reisijaid võetakse endiselt Grupi laevade peale Soomest Eesti (ja Rootsi) suunal. Tallinna ja Helsingi vahel hakkab vastavalt vajadusele lendama ka Finnair. Täpsema info tarvis soovitame kontakteeruda laevafirmade ja Finnairiga.
  • Kõigil välismaalt Soome saabuvatel inimestel palutakse enne piiriületust täita ankeet terviseandmetega. Hingamisteede haigussümptomitega reisijad saadetakse tervishoiupersonali juurde ja neile tehakse koroonatest. Praegustel andmetel on transiitreisijatel võimalik liikuda lennujaamast sadamasse, kuid ühistransporti ei tohi kasutada. Transiidi eesmärgil on võimalik Uusimaa maakonda siseneda (näiteks Turu sadamast Helsingisse), aga palume tõendina kaasa võtta pilet, mis kinnitab, et Eesti on lõppsihtpunkt. 

Leedu valitsuse otsusega lõppes alates reedest, 4. aprillist reisijate lennu- ja laevatransport, ainsaks erandiks Kiel-Klaipeda praamiühendus. Reisijate ja sõiduautode vedu antud marsruudil on lubatud üksnes Leedu siseministri loal. Ainus võimalus autoga Leetu siseneda on läbi Kalvarija-Budzisko ja Saločiai- Grenctāle piiripunktide. Eestlastele me transiiti läbi Leedu soovitada ei saa, sest see toimub üksnes erilubadega politseikonvoi saatel. Kaubaveod jätkuvad.

Alates 1. aprillist kehtivad Poolas uued karmimad riigisisesed liikumispiirangud. Piirangud ei puuduta rahvusvahelist kaubavedu.

Venemaa Föderatsioon sulges 30. märtsil kõik piirid. Euroopa Liidu kodanikel võimaldatakse Venemaalt lahkuda. Venemaa Föderatsiooni kodanikest isikuid lubatakse riiki sisse, kuid Venemaalt välja ei lubata. Sama kehtib topeltkodakondsusega isikute suhtes. Välismaalt Venemaale sisenejad peavad läbima 14-päevase eneseisolatsiooni. Vaata täpsemalt SIIT.

Samuti on välisministeeriumi andmeil piiranguid kohaldanud järgnevad riigid:

Tšehhi: Eile, 7. aprillil otsustati pikendada eriolukorda kuni 30. aprillini.

Armeenia: Alates eilsest, 7. aprillist on keelatud kõikide välismaalastee riiki sisenemine.

Jaapan: Eile, 7. aprillil kuulutati välja eriolukord Tokio prefektuuris ja Tokioga piirnevates Kanagawa, Saitama ja Chiba prefektuuris ning Osaka, Fukuoka ja Hyogo (rohkem tuntud meil kui Kobe) prefektuuris. Eriolukord kestab kuni 6. maini.

Singapur: Singapuris on alates eilsest, 7. aprillist kuni 4. maini sisuliselt kehtestatud liikumiskeeld.

Filipiinidel pikendati kõiki liikumispiiranguid aprilli lõpuni.

Sloveenia: Alates 6. aprillist on taas Austria piiril avatud Holmec'i piiripunkt (5.00-8.00 ja 15.00-18.00).

Taanis pikendatakse eriolukorda 10. maini. Suurürituste keeld kehtib kuni 31. augustini.

Slovakkias jõustusid alates 06. aprillist mitmed täiendavad isolatsioonimeetmed. Valitsus kehtestas pühade ajaks 8. aprilli südaööst kuni 13. aprilli südaööni sisuliselt liikumiskeelu. Piiri võivad alates 6. aprillist Slovakiasse saabuvad isikud ületada 13 piiripunktis.

Rumeenia: Alates 5. aprillist kl 23 peatati esialgu 14 päevaks kõik lennud USA-st, Austriast, Belgiast, Šveitsist, Suurbritanniast, Iirimaalt, Hollandist, Türgis ja Iraanist. Erandeid tehakse kauba- ja tšarterlendudele juhul kui kohalikud võimud lubavad. Alates 8.04 pikendatakse kehtivat lennukeeldu kommertslendudele Saksamaale ja Prantsusmaale veel 14 päevaks. Täielikku karantiini pannakse Ţăndărei linn. Galaƫi linn kohustas kõiki linnaelanikke avalikes kohtades kandma maske või katma suu ja nina salli või rätiga. President kavatseb pikendada eriolukorda 15. maini.

Saksamaa: Alates 10.04 soovitatakse kõikidel riiki saabujatel jääda 14 päevaks karantiini. Erand väljaspool Saksamaad piirialadel elavatele tervishoiutöötajatele ja lühiajaliselt saabuvatele ärireisijatele.

Gruusias pikendati regulaarreiside piirangut kuni 30.04. Eraautos võib korraga olla mitte rohkem kui 3 inimest.

Ukraina: riigipiiri saab ületada ainult isikliku sõidukiga 19 piiripunktis, suletakse ajutiselt 115 piiripunkti, 28 punktis peatatakse ajutiselt piiri ületamine jalgsi.

Kõrgõzstan: Kõik rahvusvahelised ja siselennud Biškeki rahvusvahelisest lennujaamast peatatud. Rongiliiklus peatatud samuti.

Kasahstan: Nur-Sultan ja Almatõ pikendavad liikumiskeeldu ja ettevõtete seisakut kuni 13.04. Laevaliiklus ja rongiliiklus peatatud. Karantiin Šõmkentis alates 4.04, Petropavlovskis 3.04; Taraz 7.04. Karantiinis nakkuskahtlusega isikuid jälgitakse mobiilse rakenduse abil.

Türkmenistan: Välismaalt saabuvad kodanikud peavad Turkmenabadi telklaagrites viibima karantiinis 14 päeva. Ašgabat tühistas linna sisenemise keelu (pärast varasemat sulgemist), kuid kontrollib temperatuuri linna piiril.

Välisministeeriumile teadaolevad lennud Euroopasse ja Eestisse naasmiseks:

Emirates Airlines taastab alates eilsest, 7. aprillist regulaarsed reisilennud Dubaist Londonisse, Frankfurti, Pariisi, Zürichisse ja Brüsselisse. Lendudele Dubaist saavad registreeruda AÜE-s viibivad turistid, kel pole seni olnud võimalust riigist lahkumiseks. Tagasilend sihtpunktidest Dubaisse on avatud vaid AÜE kodanikele.

Lufthansa pakub lende London-Frankfurt-Tallinn suunal kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti.

Finnair lendab Londonist Helsingisse, kaks korda päevas kell 10.20 ja kell 18.20. Reisijal peab olema kaasas pilet, mis tõendab tema edasist reisi Helsingist Tallinnasse.

Qatar Airways lendab Austraaliast (Sydney, Melbourne, Perth jne) ja Taist (Bangkok) veel läbi Doha erinevatesse linnadesse Euroopas, sealhulgas Helsingisse ja Frankfurti.

Mehhikost on lende nii Londonisse kui ka Pariisi, Pariisist Helsingisse lendab Finnair.

KLM jätkab lende kaugematest sihtpunktidest, sealhulgas USAst. Samuti toimuvad kolm korda nädalas lennud USAst (Newark, Chicago) Frankfurti.

Kanadast on võimalik lennata erinevatesse Euroopa sihtpunktidesse, sealhulgas Frankfurti.

Uus-Meremaa on lubanud piiratud päevadel erilende Euroopasse. 6.-11. aprill toimuvad erilennud Aucklandist ja Christchurchist Frankfurti, Amsterdami ja Viini.

Tai (Bangkok)–Frankfurt erilennud toimuvad veel 9. aprillini. Qatar, KLM ja Lufthansa hetkel opereerivad. Välisministeeriumile teadaolevalt Phuketist enam erilende pole, Phuketi õhuliiklus suletakse 10.04.

8.-10. aprillil toimuvad erilennud Lõuna-Aafrika Vabariigist (Kaplinn, Johannesburg) Amsterdami.

13. aprillil toimub lend Küproselt (Larnaca) Sofiasse. Lisainfo leiad SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles