Sotsiaaldemokraadid tahavad 500 euroga toetada koolilapsi ja pakkuda lisatuge eakatele

Copy
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Madis Veltman

Sotsiaaldemokraatide 2020. aasta lisaeelarvele esitatud muudatusettepanekud keskenduvad lastega perede ja eakate inimeste toimetuleku tagamisele. 

Valitsuse koostatud 2020. aasta lisaeelarve koroonapandeemiast tingitud majandus- ja tervisekriisi leevendamiseks peaks sisaldama ka tõhusaid sotsiaalmeetmeid, mis aitaksid inimesi otse. 

Nii on sotsiaaldemokraatide ettepanekuks eraldada ühekordne 500 euro suurune toetus iga koolis käiva lapse kohta. «Ootamatu üleminek koduõppele tähendas paljude perede jaoks täiendavaid kulutusi, sest tuli osta arvuteid ja muid õppevahendeid ning teha teisi kulutusi ja ümberkorraldusi perede igapäevaelus,» selgitas sotsiaaldemokraatide juht Indrek Saar. 

Lisaks vajavad riigipoolset lisatuge ka eakad. «Paljud väärikas eas inimesed sõltuvad oma tööl käivatest lähedastest, kellest osa kaotab kriisi ajal töö või osa sissetulekust. Kriisi mõjul on kasvamas ka nende inimeste arv, kellele  hooldekodu ei ole jõukohane. Oma rolli mängib siin see, et hooldekodu koha maksumus kallineb kiiremini kui pensionitõus,» sõnas Saar. 

Sotsiaaldemokraatide ettepaneku järgi tuleb lisaeelarvest eraldada raha selleks, et eriolukorras ja pärast seda veel kuni selle aasta lõpuni oleks hooldekodu koht pensioni eest kättesaadav. Ka taotlevad nad seda, et riik maksaks üksi elava pensionäri toetust ühe korra asemel kaks korda aastas ehk lisaks oktoobrile ka maikuus.

Veel seisab sotsiaaldemokraatide saadikurühm selle eest, et kriiseelarvesse jõuaksid ka hüvitised raskustesse sattunud FIEdele, võlaõigusseaduse alusel töötanud inimestele, kellele praegune töötukassa töötasuhüvitis ei laiene.

Fraktsiooni ettepanekute üldmaht on 129 miljonit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles