Harjumaa maavarade teemaplaneeringu algatamise sai valitsuse loa

BNS
Copy
Puurina liivakarjäär Karula vallas. 
Kaevandamine, maavarad

Foto on illustratiivne.
Puurina liivakarjäär Karula vallas. Kaevandamine, maavarad Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Valitsus toetas neljapäeval plaani algatada Harjumaa maavarade teemaplaneering.

Keskkonnaministeerium esitab sellekohase algatuse rahandusministeeriumile 1. juuliks, teatas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja neljapäeval BNS-ile.

Keskkonnaminister Rene Koka sõnul on seni maakonna- ja üldplaneeringutes kajastunud vaid olemasolevad registrisse kantud maardlad, kuid uued võimalikud kaevandamisalad ja perspektiivalad mitte.

«Maakonna maavarade teemaplaneeringu eesmärk on määratleda perspektiivsete ehitusmaavarade ja turba karjääride ning uuringualade paiknemine, samuti ka olemasolevate karjääride laiendamine. Alad määratakse lähtuvalt riigi huvist ja koostöös kohalike omavalitsuste ning kogukondadega,» märkis keskkonnaminister. «Arvestada tuleb nii majanduslikke, kultuurilisi, sotsiaalseid kui looduskeskkonnale avalduvaid mõjusid. Plaane pikalt ette teades saavad inimesed nendega arvestada.»

Eesti Geoloogiateenistus on 2018. aastast hakanud kaardistama maakondade kaupa ehitusmaavarade levikut, analüüsima maavarade andmestikku ja hindama maavarade kasutamise ning kaevandamise võimalikkust. 2018. aastal valmis Harju maakonna kaardistus, mis on Harju maakonna maavarade teemaplaneeringu aluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles