Ingrid Teinemaa: apteekide maskidest on inimestele kasu (20)

BNS
Copy
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest.
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest. Foto: Sander Ilvest

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa rõhutas laupäevasel koroonaviiruse teemalisel pressibriifil, et väärad on väited, nagu oleksid apteekidesse müügile paisatud maskid kasutud, ning kindlasti tasub tavainimestel neid kanda. 

Teinemaa sõnul ongi TTJA üks praegune peamine ülesanne kontrollida isikukaitsevahendite nõuetele vastavust ning viimasel ajal on tegemist peamiselt Hiinast tulnud kaubaga. «Viimasel nädalal on tulnud väga palju segadust apteekidesse müügile jõudnud maskidega. Siinkohal tasub üle korrata, et need ei ole meditsiinilised maskid, kuid info selle kohta, et nad oleksid seetõttu kuidagi halvemad, ei vasta tõele,» ütles Teinemaa. 

Küll tõdes Teinemaa, et kui esimesed partiid maske apteekidesse jõudsid, siis mõnes apteegis jagati nende kohta ekslikku infot, justki oleksid need mõeldud piisknakkuse vastu. «Tegelikult ei ole ei kirurgiline mask ega ka apteekidesse jõudnud niinimetatud tolmumask piisknakkuse vastu,» ütles Teinemaa. 

Ta selgitas, et apteekides müügil olevad maskid on sellised, mis peavad kinni viiruseosakestest kolm korda suuremaid osakesi, näiteks tolmu- või õhusaaste osakesi või süljepiisku. Ja kui viiruseosake on tolmuosakese või süljepiisa küljes, siis see jääb maski kinni ja läbi selle saab maski kandja vähendada endale saadavat nakkuse doosi. Teinemaa sõnul on seega nendest maskidest kasu, küll aga tuleb silmas pidada, et ükskõik, millist maski kantakse, tuleb seda teha õigesti. 

«Tavainimesele igapäepäevaseks kasutamiseks need maskid sobivad, meditsiinitöötajatele paraku mitte, kuna nendel on lähikontakt haigega vältimatu ja seetõttu on vaja kõrgema klassi kaitsevahendeid,» lisas Teinemaa. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles