GRU kasuks luuranud elektrik näitas, et eriteenistuse huvi pälvimiseks ei pea valdama riigisaladust (3)

Andres Einmann
Copy
GRU kasuks luuranud Sergei Kondrat poseeris enne tabamist relvaga televiisori taustal, kus oli käimas Venemaa presidendi Vladimir Putini pressikonverents.
GRU kasuks luuranud Sergei Kondrat poseeris enne tabamist relvaga televiisori taustal, kus oli käimas Venemaa presidendi Vladimir Putini pressikonverents. Foto: Erakogu

Eelmisel aastal tabatud ja viieks aastaks vangi mõistetud Vene sõjaväeluure heaks tegutsenud Sergei Kondrat näitas ilmekalt, et Vene eriteenistuste huvi pälvimiseks ei pea inimesel olema ligipääsu riigisaladusele.

Kaitsepolitsei pidas mullu 5. mail kinni elektrikuna töötanud Sergei Kondrati ning 29. augustil mõistis Harju maakohus mehe süüdi välismaalase toimepandud Eesti iseseisvuse, sõltumatuse või territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Venemaa kodanikust alaline Eesti elanik Kondrat tegi salajast koostööd GRUga 2006. aasta juulist, osaledes teadvalt Eesti Vabariigi julgeoleku vägivallata kahjustamisele suunatud agentuur-operatiivtöös. Koostöö vältel kogus Kondrat Eesti vabariigi julgeoleku kahjustamist võimaldavat teavet ehk infot riigikaitseliste ja elutähtsat teenust tagavate objektide kohta. Teabe kogumist võimaldas muu hulgas Kondrati kutsetegevus elektrikuna.

Kaitsepolitsei märkis täna avaldatud aastaraamatus, et tegu on kõneka näitega, et nüüdisajal Vene eriteenistuste huvi pälvimiseks ei pea inimesel olema ligipääsu riigisaladusele. Tihti piisab võimalusest temaga suhelda ja tema motiveeritusest koostööks. Juurdepääs huvi pakkuvale teabele tuleb vaid kasuks.

Kondrati tabamisest ja süüdimõistmisest käis eelmisel aastal info läbi ka Eesti ajakirjandusest, kuid siis tema nime veel ei avalikustatud. Kaitsepolitsei nimetas GRU kasuks töötanud meest vaid initsiaalidega A.A. Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles mullu septembris, et mehe nime ja süüdistuse sisu ei saa veel avalikustada, kuna kapo ei ole juhtumist kerkinud juhtlõngadega veel lõpetanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles