Kodune maitsetaimeaed - mida selleks vajad?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Aiandus on inimeste eludes kestnud sajandeid, kuna tegeleme sellega ennekõike, et saada toiduvarusid ja ära elada. Tänapäeval on aga sagedasti levinud maitsetaime aiad, mida inimesed enda kodus aknalaudadel huviga kasvatavad.

Maitsetaimed on head mitmel põhjusel - nad vajavad vähe hooldust ja neid on lihtne kasvatada. Lisaks sobivad nad suurepäraselt ilupeenrasse teiste püsilillede ja põõsaste vahele. Maitsetaimi on mugav istutada terrassi pottidesse ja kastidesse, kus need on toidu valmistamise ajal kohe käepärast. Suure valiku lillekaste võite leida näiteks Kaup24 veebilehelt.

Veel ei ole hilja oma näpud mulda pista ja panna rõdule või oma aknalauale kasvama mõni kasulik maitsetaim, mis muudab maitsvamaks iga söögi ning tekitab toas mõnusa värske aroomi. Kodune huvitav ürdiaed pakub aednikule palju rahuldust ilma vaeva nägemata, kuna taimed on võimelised kasvama erinevates tingimustes. 

Jagame teiega paari nippi, kuidas endale kodune maitsetaimeaed teha.

Kuidas maitsetaimi kasvatada?

Maitsetaimede õitsenguks on vaja regulaarset hooldust, et taimed ära ei sureks. Paljudel ravimtaimedel, eriti Vahemere kliimas levinud taimedel, peab olema kiiresti kuivenev muld. Niiske pinnas, eriti jahedamatel temperatuuridel, võib nendele taimedele saatuslikuks saada.

Hankige taimele õige pinnas ja kasutage alati potimulda. Potimuld on taimele kergem ja tühjendab vett tõhusamalt. Taimi tuleks väetada üks või kaks korda kuus vedela toataime väetisega.

Millist maitsetaime valida?

Kõige lihtsam on alustada petersellist, piparmündist ja basiilikust, mis on potikasvatuseks ideaalsed. Nad kõik kipuvad kiiresti kasvama vohavalt ega pane pahaks sagedast koristamist. Kodus kasvatatavaid maitsetaimi on valikus tohutult palju ning neid saab osta seemnetena. Suure valiku soodsaid maitsetaimede seemneid leiate Kaup24 lehelt.

Basiilik armastab kuumust, rikkalikku mulda ja eredat valgust. Taimele on ideaalne lõuna- või läänepoolne aken kus kiirgab sooja päikese valgust. Vältida tuleks jahedaid ja pimedamaid kohti. Basiilikut on enamasti hästi lihtne kasvatada ning valmis basiilikust saate valmistada näiteks maitsva basiiliku pesto. 

 Ka piparmünt on imeline maitsetaim, mis kasvab väga kiiresti. Piparmünt saab varjuga hakkama, kuid eelistab olla enamasti päikesevalguse käes. Enamik taimed on vastupidavad mitmeaastased taimed, mis taluvad hästi temperatuuri. Värskest piparmündist saab teha näiteks teed, segujooke, salateid või lisada magustoidule.

Populaarne on ka petersell, kuna see annab väga tugevat maitset edasi. See taim on ideaalne suppidele, salatitele ja värsketele kastmetele. Petersell eelistab enamasti olla niiskes, hästi kuivendatud pinnasel ning ta võib kasvada imehästi ka osaliselt varjatud aladel. 

Vastupidiselt petersellile tahab tüümian olla täielikult päikese käes. Tüümiani mitmekülgne maitse - ja selle paljud sordid - muudavad selle tüüpiliseks koostisosaks peaaegu igas maailma köögis. Selle pisikesed lehed annavad sellele ka loomuliku toataime veetluse. Ürdil on tugevalt lõhnavad lehed ja ta eelistab vähem vett. 

Või meeldib sulle hoopis salvei, mis on tohutult vastupidav ja kergesti kasvatatav taim. Silmas tuleb pidada seda, et salvei ei talu otsest päikesevalgust ja on tundlik ülekastmise suhtes. Salvei sobib kasutamiseks nii värskelt kui ka kuivatatult liharoogades ja suppides. Kindlasti tasub proovida ka salveiteed, millel on külmetuse- ja põletikuvastane ravitoime.

Otsige taimede jaoks äge lillekast või pott

Köögis kokates on kindlasti palju mugavam, kui maitsetaimed teie läheduses oleks ja vajadusel neid toidu jaoks võtta saaks. Poti või lillekasti abil saate oma ürdid paigutada käepärastesse kohtadesse - näiteks verandale, aknalauale või kööki.

Poti materjal võib varieeruda, kuid peaasi et kasutatav pott laseb liigsel veel välja pääseda, seega on oluline jälgida, et mahutil oleks põhjas auk. Väga populaarne on taimi panna purkidesse, kuna neid on selles ilus vaadata. Kahjuks ei ole see taimele parim lahendus, kuna purgil puudub põhjas auk ning samuti võib olla taime jaoks seal liialt vähe ruumi.

Sobiv mahuti tuleb valida kasvavate ürtide suurust arvestades. Lisaks peab meeles pidama, et liiga suure poti valimisel kasutavad taimed oma juurte kasvatamiseks liigset energiat. Kitsas potid aga seob taim enda juured potiga, mis pole samuti hea. See omakorda takistab nende toitumist, tekitab stressi ja võib taimele surmavalt mõjuda.

Copy
Tagasi üles