Enne grillimist vaata üle nipid, et mõnus olemine ja maitsev tulemus oleks garanteeritud

Veltekspert
Copy
Foto: Veltekspert

Grillhooaja tippaeg hakkab vaikselt lähenema ning juba praegu on siit-sealt tunda mõnusat ja kutsuvat grill-liha lõhna. See on nii vastupandamatu, et tekitab koheselt soovi oma kodune grill talveunest äratada, liha grillile visata ning mõnusalt värskes õhus aega veeta. Enne seda tasub üle vaadata soovitused, et grillimine õnnestuks.

Grillimine on mõnus tegevus ja söömine veelgi parem – see on elustiil, kus on omal kohal tore seltskond, olgu selleks sõpruskond või oma pere, värske õhk ja head maitsed. Kuna antud ajahetkel ei saa sõbrad grillpeost osa võtta, on grillimine võimalus oma kodust elu perekonnaringis vaheldusrikkamaks muuta. Kodune karantiin annab seega võimaluse võtta viimast oma perega olemisest, õues grillimisest ja mis veelgi parem – toidu valmimise eest saab vastutama panna peremehe! 

Ent üsna tavaline on, et kui grillimiseks läheb, siis võib selle juures ikka midagi viltu minna või suudetakse millegi üle nuriseda: küll pole sütt piisavalt, siis on seda palju, küll pole tarvikud õiged ning grill on vale, siis pole liha hea ning ilm on kole. Ent halb ilm ei ole enam takistuseks ühegi grillõhtu pidamiseks.

Soojendid annavad sooja ja peletavad sääski

Eesti kliima on ettearvamatu ning kunagi ei tea, kas homme sajab lund või saab jalad päikesepaistel paljaks koorida. Ent ilma järgi isude valimine pole enam vajalik. Selleks, et õhtuti koduterrassil, verandal või mujal välitingimustes mõnusalt aega veeta, võiks mõelda elektrilise soojendi soetamisele. 

Infrapunakiirgur soojendab inimesi ja esemeid, aga mitte õhku. Nii ei vii kerge tuuleiil tuntavat soojust ära ja soojendavat mõju võib tunda kohe pärast terrassisoojendi  sisse lülitamist. Lisaks kõigele peletavad infrapunasoojendid sääski ja eemaldavad niiskuse. Veltekspert infrapunakiirgurite valikus on nii lakke, tuulekastile kinnitatavaid, lakke kettidega kinnitatavaid ja eraldi jalal seisvaid kiirgureid. Enamus neist sobivad nii kodukasutajatele  kui ka HoReCa sektorile.

Foto: Veltekspert

Gaasisoojendi plussiks on võimalus luua hubast meeleolu. Seda lahendust on võimalik kasutada nii kohvikutes ja restoranides kui ka koduses terrassil. Gaasisoojendid lubavad soojust ja valgust nautida aastaringselt ning ükski grillpidu ei jää enam kehva ilma tõttu pidamata.

Foto: Veltekspert

Kvaliteetne grill teeb pool tööd meistri eest ära

Tõsi, grillimine nõuab oskusi ja õigeid vahendeid, kuid midagi ületamatut hea tulemuse saavutamiseks siiski pole. Kuid õige grilli leidmine on tänapäeval raskem kui kunagi varem, sest poodide lai valik võib esialgu segadust tekitada. Ent tavakasutaja valikus on kaks peamist tüüpi: gaasi- või söegrill. Valik tuleb langetada vastavalt ambitsioonidele, tingimustele ja rahakotile.

Gaasigrill sobib neile, kel on oluline hoida naabritega head suhet ehk peamiselt korteriinimestele. Kuid on sobiv lahendus ka neile, kes armastavad kiiresti valmivat sööki. Ent järeleandmisi tuleb sel juhul teha tulemuse ehk grill-liha maitse arvelt.

Parima tulemuse saab siiski söegrilliga. Seega nende valikusse, kes peavad lugu hõrgust, suitsusest ja mahlasest maitsest, jääb ufo- või keraamiline grill. Keraamilise grillahju, nagu Kamado joe grillahju, kasuks räägib siiski mitu asjaolu. Esiteks on tegemist pilkupüüdva grilliga, millega stiilselt oma grillnurka sisustada. Kuid välimusest olulisem on selle sisu, mis aitab ka kõige kehvemal kokal saavutada meisterkoka taset.

Foto: Veltekspert

Keraamiline grill Kamado Joe küpsetab toitu ühtlaselt. Ühtlaselt jaotunud kuumus tekib tänu tulekolde vaheplaadi ja hermeetiliselt suletava kaane koostööna, mille tõttu tekib küpsetuskambrisse pöördõhk, mis teeb grillmeistri eest pool tööd ära. Nimelt ei pea sellises ahjus liha pöörama ega muretsema, et see ühelt küljelt söestub, kui end juttu ajama unustatakse. Lisaks annavad need iidse Aasia-stiilis grillid toidule rikkaliku suitsuse maitse.

Kõik Kamado Joe grillide detailid on välja töötatud selliselt, et iga grillimiskogemus oleks meeldiv ja rahuldustpakkuv. Grilli valmis seadmine võtab aega umbes 10 minutit ning söed saavad selles grillis küpsetusvalmis juba veerandtunniga. Ahju töötemperatuuri saab samuti kiirelt ja täpselt seadistada ja säilitada, mis annab võimaluse selles ahjus pruunistada, küpsetada, grillida ja suitsutada ka kala ning erinevaid puu- ja juurvilju.

Kõigele lisaks annab keraamiline grill võimaluse grillida ka näiteks tuulise ja külma ilmaga, mis tähendab, et oma isusid ei pea rahuldama vaid päikesepaistelisel ajal. Keraamilised grillid on teadagi kaalult rasked. Suurema kaalu põhjustab keraamika tihedusaste. Mida tihedam on keraamika struktuur, seda vastupidavam on see temperatuuride kõikumistele ning selle sisetemperatuur on sõltumatu välisest temperatuurist. Kamado Joe grillid on oma klassi grillidest raskeimad.

Enne grillimist vaata üle…

Enne grillima asumist tasub üle vaadata, kas kõik vajalikud grilltarvikud on olemas. Vaja läheb grillsütt, süütematerjali, grilltange, grilliga sobivat terasharja grillresti puhastamiseks, rätikut või majapidamispaberit ja kuumuskindlaid grillikindaid. Soovi korral võib hankida endale ka suuremate lihatükkide jaoks liha sisetermomeetri, paksu fooliumpaberit, lisasuitsu tekitamiseks puidulaastu ja vardaid šašlõki või lisandite jaoks. Ülemäära palju asju pole mõtet koju soetada, sest elu näitab, et liigsed asjad jäävadki sahtli põhja. Parem on see raha kulutada kvaliteetse liha ostmiseks.

Hea grilltehnika nipid

  • Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust.
  • Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada spetsiaalset starterit, süüteõli (alkohol + toiduõli) ja ökoloogilisi süütekuubikuid. Kuid korralik puusüsi süttib väga lihtsalt ka toiduõli ja paberituustiga.
  • Tavaliselt kulub ca 10 minutit süütamisest, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma. Kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis.
  • Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga kergelt kokku määritud!
  • Grill-liha küpsust saab kontrollida hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab küpsusastmest aru näpuga liha pihta surudes. Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealse pinna ja külje värvimuutumist – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt. Grill-ribid on valmis kui ribikondiotsad on veidikene liha küljest lahti tulnud ja ribikontide vaheline liha on näpuga katsudes pehme.
  • Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.
  • Kui valmistad šašlõkki ja kasutad näiteks puidust šašlõkivardaid leota neid enne grillimist 15 minutit vees. Selleks, et küpse liha tuleks varraste küljest eriti kergelt lahti, võid määrida vardaid enne grillimist ka toiduõliga.
  • Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea kui kasutad kandilise laiema ristlõikega või kolmnurk-ristlõikega metallvardaid.
Foto: Veltekspert

Hea maitsega liha on tasakaalukalt maitsestatud ja hoolsalt lõigatud

  • Liha maitsestamisega peab olema ettevaatlik, et liha ei kaotaks naturaalset maitset. Mõõdukas maitsestamine eeldab õiget tunnetust, mis tekib kogemuste ja katsetuste kaudu.
  • Ära vigasta liha grillil keeramise ja ka eeltöötlemise ajal. See tähendab, et ära tee liigseid sisselõikeid ning liha keeramisel kasuta tange, mitte kahvlit, muidu jookseb lihamahl välja ning roog jääb kuiv ning tuim.
  • Liha lõika alati terava noaga ning steike lõigates tuleb need lõigata ristkiudu.
  • Ka vintskest lihast saab mahlase roa. Selleks peab liha laagerduma ja marineeruma hapuaineid sisaldavas marinaadis. Sellise liha küpsetamine toimub madalal kuumusel pikema aja jooksul. Aitab ka vasardamine, kuid sellega tasub olla ettevaatlik, sest liigne töötlemine võib lihaskiudu liigselt lõhkuda ja selle kuivaks muuta.
Foto: Veltekspert

Mõnus, hubane ja soe terrass, kvaliteetne grill ja hoolikalt töödeldud liha garanteerivad õnnestunud õhtu ja maitseelamused, mida soovitakse üha korrata ja korrata. Eestis müüb Kamado Joe keraamilisi grille ja tarvikuid ning terrassi- ja väliköögisoojendeid VeltEkspert. Tutvu toodetega  e-poes või külasta müügisalongi aadressil Pärnu mnt 139E/11, Tallinn. Samuti on võimalik tutvuda tootekataloogiga.

         

​​

Copy
Tagasi üles