Video ja blogi Juhuvalimi alusel testitud 360 tervishoiutöötajat andsid kõik negatiivse koroonaproovi

Postimees
Copy
Martin Kadai.
Martin Kadai. Foto: Tairo Lutter

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul on nad testinud juhuvalimi alusel 360 tervishoiutöötajat. Tallinna kolmest suuremast haiglast võetud koroonaproovidest ei osutunud positiivseks mitte ükski.

«Kuigi kõigist koroonaviirusesse haigestunutest ca 10 protsenti on tervishoiutöötajad, siis juhuvalimi põhjal tehtud uuring ei kinnitanud tervishoiutöötajate suurt koroonaviirusesse nakatumist. Tegime kolmes Tallinna haiglas kokku 360 testi ja ükski ei osutunud positiivseks. See annab sõnumi, et sümptomiteta inimesed reeglina viirust ei kanna ning pole nakkusohtlikud,» ütles Kadai tänasel pressikonverentsil.

Terviseametile teeb muret, et paljudel patsientidel tuvastatakse koroonaviirus alles haiglas. «Murettekitav on see, et haiglasse sattunud inimestest ligi kahel kolmandikul tuvastatakse Covid-19 nakkus alles haiglaravil olles. See tähendab, et vanemaealistele tuleb veel rohkem tähelepanu pöörata,» ütles terviseameti ametnik.

Lisaks hoiatas Kadai ka petturite eest. «Terviseamet on saanud vihjeid, et kriisiolukorda kasutavad ära pahatahtlikud inimesed. Liikumas on petuskeemid, kus esinetakse terviseameti nimel ja pakutakse inimestele sõeluuringuid ja desinfitseerimisteenust. Palume olla valvsad.»

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane peatus plaanilise ravi teemal. «Plaaniline ravi on hetkel viidud miinimumini. Toimunud on sünnitused ja vähiravi. Osaliselt on tehtud ka plaanitud operatsioone.»

Haigekassa juht selgitas, et haiglad võtavad varem kinni pandud aegade osas inimestega ise ühendust. «Oleme kõigi raviasutustega kokku leppinud, et inimesele teatataks vähemalt kaks päeva ette, kas tema plaaniline ravi toimub või mitte. 60 protsenti täna toimuvatest visiitidest on telefoni või videosilla teel. Kui seda pole võimalik teha, lepitakse kokku tavaline visiit. Kui arst on haigestunud, lükkub plaanitud aeg edasi.»

Ta kutsus ka inimesi andma tagasisidet. «Haigekassa palub, et pärast kaugkonsultatsiooni saamist võiksid inimesed anda haigekassa Facebooki lehel teenusele tagasisidet. See annab meile infot, kuidas teenust paremaks muuta.»

Viroloogiaprofessor Irja Lutsari sõnul ei ole Eestis viiruse leviku suurt kasvu märgata. «Tahame saavutada uute juhtumite osas lamedat kurvi. Suures plaanis on see meil olemas. Loodan väga, et meil ei kordu Singapuri stsenaarium, kus pikka aega oli nakatunute arv madal, kuid siis hakkas järsult tõusma.»

Kriisiga on Eesti meditsiinisüsteem Lutsari hinnangul hästi hakkama saanud. «Kuu aega kestnud karantiini peamine põhjus oli see, et meie meditsiinisüsteem saaks hakkama. Eesti haiglad on hästi valmis olnud ning haiglasisest nakatumine on suudetud reeglina ära hoida. Saime Itaalia ja Hiina kogemusest õppida. Eesti kohta tehtud mudelid näitavad, et meil on piisavalt haiglakohti ning intensiivravikohti haigete teenindamiseks», tõdes Lutsar.

Tagasi üles