EL ja ÜK jätkavad järgmisel nädalal Brexiti-järgseid kaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Stefan Rousseau/PA/Scanpix Baltics

Suurbritannia ja Euroopa Liidu esindajad leppisid kolmapäeval kokku jätkata Brexiti-järgseid kaubanduskõnelusi, alates järgmisest nädalast on asjaosalistel kavas korraldada kolm läbirääkimisvooru.

Algse kava keeras pea peale maailmas peremehetsev koroonaviiruse pandeemia. 

EL-i pealäbirääkija ja tema ÜK ametivenna David Frosti telefonivestluse järgses avalduses ei olnud juttu võimalusest edasi lükata Suubritannia ühendusest lahkumise 31. detsembriks kavandatud lõpptähtaeg.

«Pooled leppisid kokku vajaduses korraldada järgmised kõnelustevoorud, et teha tõelisi, käegakatsutavaid edusamme läbirääkimistel juba juuniks,» märkisid nad, kirjeldades oma videokonverentsi konstruktiivsena. 

Selleks kohtuvad mõlemad läbirääkimismeeskonnad videkonverentsi teel, et vaielda selgeks erinevad peatükid tulevastes kaubandussuhetes Ühendkuningriigi ja EL-i ühisturu vahel. 

Need voorud kestavad igaüks umbes nädala – alates 20. aprillist, 11. maist ja 1. juunist – ning sellele lisandub "kõrgetasemeline kohtumine juunis, kus tehakse senitehtust ülevaade ja vaadatakse, kas läbirääkimistes on vaja teha paus.

Briti peaminister Boris Johnson on kinnitanud, et ei ole mingit varianti, et ÜK jääks järgima EL-i reegleid pärast 31. detsembrit. 

Samas on osa vaatlejaid hoiatanud, et koroonaviiruse epideemia on muutnud kiire leppe saavutamise võimatuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles