Merits: vaktsiinikandidaadi tegemine käib tänapäeval kiiresti

Copy
Andres Merits
Andres Merits Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits ütles «Ringvaate» stuudios, et avalike andmete järgi on üle 100 koroonaviiruse vaktsiini kandidaadi, millega tehakse tööd ning see hulk võib tegelikkuses olla veelgi suurem. 

«Arvatakse, et praegusest suurest portsust jõuab välja kliinilistesse katsetustesse võib-olla üks kümnendik. Praegu on katsetustes viis ja siis on 50/50 šanss, et üks neist jõuab ka vaktsiinini välja,» rääkis Merits, mainides, et tavaliselt saab inimkatsetusteks loa vähem kui kuuendik arendatavatest vaktsiinidest. 

Meritsa sõnul pole vaktsiinikandidaadi valmistegemine eriline probleem ning esmasesse kasutusse võiks vaktsiin tema hinnangul jõuda järgmise aasta alguses.

«Ma jagan üldist arvamust, et vaktsiini eksperimentaalsel tasandil, mis on kasutatav n-ö hädaolukorras võib-olla eesliinitöötajatel või kuskil mujal, võiks oodata võib-olla umbes kuskil järgmise aasta alguseks. Sellist, mis on läbinud põhjalikumad katsetused ja mida saab kasutada laiade hulkade vaktsineerimiseks, võib-olla aastajagu hiljem,» ütles Merits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles