Avala ärikvartalisse rajatakse Tallinna suurim ja moodsaim päikesepark

Kaamos
Copy
Foto: Avala

Avala ärikvartalisse Veerenni asumis rajatakse Tallinna suurim ja moodsaim päikesepark, mis aitab katta kolmandiku kvartali energiavajadusest. Spetsiaalselt just Avala tarbeks loodav päikesepark tõstab kvartali energiatõhusust ja vähendab oluliselt selle süsiniku jalajälge.

Päikesest energia tootmine on tegemas võidukäiku kogu maailmas. Selle taga on päikesepaneelide tehnoloogia kiire areng, mis on muutnud päikeseenergia tootmise viimastel aastatel oluliselt efektiivsemaks ja soodsamaks. Vaatamata pikale talvele, mil päikest paistab vähe, on päikesejaamu kerkinud jõudsalt ka Eestis. Samuti leiab üha rohkem päikesepaneele tee kodumajapidamistesse ja ärihoonetesse.

Avala lahendus on aga Eestis ainulaadne, sest päikeseenergiat hakatakse tootma mitte mõne üksiku hoone vaid kogu kvartali tarbeks. Selle toetuseks valmib mastaapne päikesejaam võimsusega kuni 1400 kw.

Ärikvartal, mis esindab rohelist maailmavaadet

Kaamose Group´i energeetika valdkonna juht Mihkel Loorits usub, et roheenergia tootmine lokaalselt saab lähema 10 aasta jooksul normaalsuseks, millega arendajad ja arhitektid arvestavad nii äri- kui elamuotstarbega arenduste puhul.

"Ühelt poolt muutuvad energiatõhususe nõuded ja regulatsioonid, mida tuleb järgida, aina karmimaks. Teisalt aga pööravad sellele üha rohkem tähelepanu ka rentnikud ise, kes soovivad, et nende kontor esindaks rohelist maailmavaadet ja kasutaks kliimasõbralikke lahedusi. Sellest tulenevalt peame uute lahenduste rakendamisega kaasas käima ja leidma parima võimaliku sünergia arendaja, tehnoloogia ja rentnike vajadusete vahel," rääkis Loorits.

Lisaks päikeseenergia tootmisele rakendatakse Looritsa sõnul Avalas energiatõhususe tagamiseks ka teisi lahendusi nagu moodsaid isolatisoonimaterjale, soojustagastusega ventilatsioone, lokaalset kütet ja automaatikaseadeid. See kõik teeb tema sõnul Avalast ühe keskkonnasõbralikuma büroohoonete kompleksi Eestis.

Päikesepark, mis on tehnoloogia tipptase

Avala päikesepargis tulevad kasutusele kõige uuemaid paneelitüüpe, mis on päikeseenergia kontkekstis tehnoloogia tipptase: päikesepaneelide efektiivsus on üle 20 protsendi ja eluiga vähemalt 35 aastat. Looritsa sõnul annab see pikemas perspektiivis kindlasti ka eelise rentinikele kõrvalkulude näol. Paneelid paigaldatakse kvartalisse rajatava Depo ehituspoe katusele juba selle sügise hakul enne Avala esimese kontorihoone valmimist.

Päikeseenergia tootmine on sesoonne ja seda mitte üksnes aastaaegade lõikes vaid ka ööpäeva jooksul. Looritsa hinnangul on Eestis umbes neli kuud talvel sellised ilmad, kus päikeseenergia tootmine on nullilähedane. "Piltlikult öeldes toodab päikesejaam tervel pimedal talvekuul umbes sama palju energiat kui suvel ühe ilusa päeva vältel. Päikeseenergia tootmise hooaeg algab vaikselt juba veebruari lõpus ja muutub kevade saabudes üha intentsiivsemaks," märkis ta.

Selleks, et katta ära energiavajadus ka öösel ja talvel, ostab Avala elektrit juurde elektrivõrgust. Suvisel ajal, kui valgust on piisavalt, on aga võimalik ammutada suurema osa Avala ärikvartali jaoks kuluvast energiast just päikesepargist ja kui energiat jääb omatarbimisest üle, on võimalik seda müüa edasi ka elektrivõrku.

Loe Avala kvartali kohta rohkem avala.eu

Copy

Märksõnad

Tagasi üles