Tähtis teada ⟩ Keskpäevane kiirülevaade olulisematest kriisiuudistest

Postimees
Copy
Foto: Margus Ansu

Postimees annab kiirülevaate eriolukorra ja koroonakriisiga seotud olulisematest uudistest ja arengutest 17. aprilli keskpäeval. 

1459 ametlikult nakatunut

Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1576 testi, millest 1,6 protsenti ehk 25 proovi osutusid positiivseks. Kokku on Eestis tänaseks tehtud 37 594 testi, nendest 1459 ehk ligi 4 protsenti on osutunud positiivseks.

Hommikuse seisuga vajab uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 129 inimest, kellest 11 on juhitaval hingamisel. Haiglatest on välja kirjutatud 145 inimest. Viimase ööpäeva jooksul suri koroonaviiruse tõttu kaks inimest. Viiruseohvrite arv tõusis 38ni.

Ootamatu IT-intriig

Samal ajal, kui Eestis on seoses kriisiga eriline rõhk IT-süsteemide ladusal toimimisel, kutsutakse selle valdkonna minister tagasi. Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kirjutas Facebookis, et EKRE juht Mart Helme kutsus ta ametist tagasi. Napi kommentaari andis sel teemal ka rahandusminister Martin Helme. Postimehega rääkinud ettevõtjad leiavad, et Karu lahtikangutamine keset kriisi on täiesti vastutustundetu. 

Eestil on koos IT-ettevõtete ja riigiga kavas luua viiruse levikut ohjeldama mõeldud mobiilirakendus, mis informeeriks telefoni kasutajat, et ta on millalgi olnud lähikontaktis inimesega, kel on diagnoositud koroonaviirus. Seejärel saaks kasutaja vastavalt olukorrale karantiini minna, pöörduda arsti poole või anda koroonaproovi. Äsja teatas ka Norra, et võtab kasutusele nutitelefonide rakenduse, mis aitab jälgida haiguse kulgu. Norralaste rakendus teavitab kasutajaid, kui nad satuvad lähikontakti ehk vähem kui kahe meetri kaugusele kellestki, kes on nakatunud koroonaviirusega. 

Teiste riikide võitlused

Hiina koroonaviiruse epideemia keskmes olnud Hubei provintsi pealinn Wuhan korrastas statistikat ja seejärel tõusis nende Covid-19 surmade arv ootamatult 50 protsendi võrra, 3869ni. Wuhani uued andmed tõstavad kogu Hiina koroonasurmade arvu ligi 30 protsendi võrra, 4632ni.

Venemaal, kus koroonapandeemia levik on taas kinkinud tähelepanu kunagisele väidetavale imeravitsejale Anatoli Kašpirovskile, tõi viimane ööpäev kaasa suurima nakatumiste arvu. 24 tunni jooksul leidis kinnitust veel 4069 inimese nakatumine, haigestunute arv tõusis sellega 32 007ni. Viiruseohvreid on Venemaal 273.

Kuigi maailma riigid kannatavad koroonaviiruse pandeemia tõttu ühtmoodi rängalt, puudub üksmeel selles, millal ja kuidas täpselt viiruse leviku pidurdamiseks kehtestatud piiranguid lõdvendama hakata. Veelgi enam, kui osa riike astub samme, et pöörduda tagasi varasema elukorralduse poole, siis mõnel pool on piiranguid hoopis karmistatud. Eile esitas USA president Donald Trump kolmeosalise plaani riigi majanduse järkjärguliseks avamiseks koroonapandeemia keskel. Postimees koostas ülevaate sellest, millised on praegused arengud Euroopa ja maailma riikides

Elu karantiini ajal

Eelmisel nädalal korraldati Tartu ülikooli ühes ühiselamus üliõpilaste koosviibimine, kus osales 14 inimest, kellest mitmel olid haigustunnused. Nüüd teatas terviseamet, et ühiselamu kuue elaniku Covid-19 proov osutus positiivseks, ühiselamu on suletud ja esmajärjekorras asutakse testima 42 sama korruse elanikku. Terviseamet arvestab ligikaudu 200 testi tegemise vajadusega.

Samas saab oma senist tööd ja tegemisi jätkata ka nii, et on kasutusel kõik ohutusmeetmed. Ilusalongi omanik räägib, kuidas nemad on end koroonapuhangu ajal töös hoidnud, rahvusvaheliste kaubavedude autojuhi sõnul on aga praegustel tühjadel kiirteedel Euroopas eriti mugav sõita ning takistusi pole ka piiridel. Üldiselt valitseb teedel tühjus, kiirteed on ülitühjad, toidukohad kõik kinni, tanklast burksi küll saaks, aga ei taha, rääkis autojuht. 

Tehnoloogiliselt toimiva maski saab kerge vaevaga ka ise ja kodustes tingimustes teha, näitab Marek Strandberg videos. Ja samal ajal, kui te maski valmistate, saate täna õhtul kell 18.15 videoülekande vahendusel kuulata Vaba Akadeemia loengut, kus Mihhail Lotman räägib peost katku ajal ehk Aleksandr Puškini väikesest tragöödiast «Pidu katku ajal», mille kirjutamise ajal viibis Puškin karantiinis. 

Mis ootab teid nädalavahetuse Postimehes? 

Börsil toimetav laevafirma Tallink on saanud koroonakriisis kõvasti pureda. Täna teatas ettevõte, et alustab Lätis suurt koondamist. Eesti riigile aga on nad esitanud taotluse saada kolmeks aastaks 150 miljonit eurot likviidsuslaenu. Kui eile pakkus LHV panga omanik Rain Lõhmus neile laenu oma pangast, siis lükkas juhatuse esimees Paavo Nõgene selle ettepaneku järsult tagasi

Homses Arteris tunnistab Tallinki suuromanik Ain Hanschmidt, et ei heida praeguses kriisis kaugeltki meelt – tal on piisavalt ideid, kuidas surutises majanduselu uuesti käima vedada.

Arter uurib ka seda, mida teevad praegu telesarjade tootjad, kui võttegruppi kokku koguda ei saa? 

Eraldi teemaks on sel nädalavahetusel Lenin 150, ning sellest kirjutavad David Vseviov, Lauri Mälksoo ja Aimar Ventsel. Veel viime teid Kolõma vangilaagritesse ning vaatame, mis toimub Juhan Särgava suures lüpsifarmis.

Püsime terved ja loeme nädalavahetuse Postimeest, Arterit ja AKd!

Ole kursis päeva kõige olulisemate uudistega ja telli endale Postimehe uudiskiri, mis koondab igal hommikul paberlehe lood – uudised, reportaažid, analüüsid ja sisukad arvamused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles