Mis kuulub iga matkaselli põhivarustusse?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad toob endaga kaasa mõnusad soojakraadid, mis lõpuks ometi lasevad suurtel matkasellidel metsa matkama minna. Et matkamine hõlpsalt kulgeks, tuleb enne metsa minekut üle vaadata oma matkavarustus, et kõik vajalik ikka olemas oleks ja midagi puudu ei oleks. Allpool käsitleme asju, mida peaks sisaldama iga matkaselli matkakott.

Kvaliteetne telk

Enne metsa minekut tuleks välja selgitada, järgnevate päevade ilmaprognoos. Aastaringselt puutume kokku erinevate ilmatingimustega, mistõttu läheb vaja selleks vastavat telki, mis hoiaks sooja, kaitseks meid külma ja vihma eest ning oleks võimalikult avar ja õhuline.

Kevadistes päikselistes tingimustes on oluline leida telk, millel on UV-kiirguse kindlus, kuna pidev päikesekiirgus võib muuta telgi kvaliteeti - muutes värvi, teha muudatusi telgi struktuuris ja vähendada veekindlust. Kui plaanis on rännata vihmastes tingimustes, on oluline leida veekindlus 1500-2000 mm vahemikus. Suure valiku soodsaid ja kvaliteetseid telke leiate näiteks Kaup24 veebilehelt.

Järgmiseks sammuks on vaja selgitada välja mitu inimest telki mahtuma peaks. Kas sobib väikesest matkatelgist või on tarvis mahukamat mitmekohalist telki? Kui tegu on aga tavalise seljakotiga matkajatega, on tarvis kerget ja kompaktset telki. 

Foto: Shutterstock

Telke on olemas erinevates kujudes, materjalides ja värvustes. Enim populaarsemad on näiteks iseavanevad telgid, mis on parimad näiteks inimestele, kelle jaoks on telgi kokkupanek keeruline või aeganõudev. Iseavanev telk avaneb vaid sekunditega ning seda on hiljem ka kerge kokku panna.

Magamiskott ja matkamadrats

Magamiskott või kämpingutekk pehmendavad teie aset ning hoiavad teid soojas, kui otsustate öö õues veeta. Magamiskotte on olemas erinevate kujudega nagu näiteks kookoni-, kui ka tekikukulisi. Tekikujulist magamiskotti on võimalik vajadusel lahti teha tekiks.  

Shutterstock

Samuti valivad enamik telkijaid endaga kaasa ka magamisaseme, milleks on tihti kas matt või täispuhutav madrats. Matti on kerge transportida oma kompaktsuse tõttu. Kui olete aga tüüp, kes saab magada igal pool siis pole madrats ilmtingimata vajalik. 

Ellujäämiskomplekt

Väike ellujäämiskomplekt peaks olema üks esimesi asju, mida iga matkaja enne reisi oma matkakotti pakib. Komplekt peaks sisaldama olulisi esemeid, mis aitavad teil halvemas olukorras hakkama saada. 

Mõned inimesed eelistavad osta juba kaubanduslikult kokkupandud ellujäämiskomplekte, teised eelistavad ise luua oma kohandatud komplekti. 

Mõlemad lähenemisviisid on kasulikud, kui olete kindel, et lisate kõik vajaliku. Tuletikud, plaastrid, taskunuga, taskulamp ja pikk nöör on ainult mõned asjad, mida oma komplekti lisada.

Shutterstock

Matkanõud ja vajalik mööbel

Kindlasti ei tohiks unustada ka mitmekülgset matkanõude komplekti, mis sisaldab endas söögiriistu ja kaussi, kus mugavalt sooja suppi süüa saab. Kindlasti tuleb eelistada korduskasutatavaid ja kergesti pestavaid nõusid ja termoseid, ühekordsete nõude asemel. Kvaliteetne komplekt nõusid rahuldab ka kõige nõudlikuma matkaja vajadused. Lisaks võite metsa kaasa võtta ka matkapliidi, et teil oleks mugav grillida liha, köögivilju ja hommikuti kerge vaevaga putru teha. 

Shutterstock

Kui aga lähete matkale terve perega siis soovitame kaasa endaga võtta laua ja toolid, mis on kerged ning kokkupakitavad. Üks kvaliteetne matkatool on ideaalne kui soovite teha väikese puhkuse ja nautida veidike loodust. 

Kvaliteetne riietus ja matkaseljakott

Ka soojal ajal on tähtis tähelepanu pöörata oma riietusele, kuna metsateel võid kohtuda ussidega ja erinevate putukatega. Alati peaksid jalas olema matkasaapad või kummikud, kuna võib juhtuda et tee peale jääb mõni väiksem kraav või poriloik. Samuti võib olla tuul petlik ning, kes meist tahaks leida end metsas ilma vihmakeebita? 

Tuleb ka meeles pidada, et matkale on kasulik valida erksavärvilised riided, kuna need paistavad paremini silma ning nõnda on ka kaaslaseid lihtsam eristada.

Seljakotti valides on kõige olulisem on koti maht ja see oleneb suuresti selles, kui pikale matkale lähed. Kui lähed päevasele matkale, peaks seljakott mahutama 20–40 liitrit. Kui matk on ööbimisega peaks olema seljakoti suurus juba 50–80 liitrit ning pikemate matkade jaoks on naistel 80–100 liitri ning meestel üle 100 liitri suurused seljakotid. Suure valiku ägedaid matkaseljakotte leiad Kaup24 veebilehelt.

Shutterstock

Muud tarvikud

Pikemaks matkaks oleks kindlasti tarvis kaasa võtta ka elementaarsed vahendid nagu hügieenitarbed. Igavuse peletamiseks saate kaasa võtta ka kaardimängu või alla laadida endale huvitava podcasti, mida kõndides kuulata.

Copy
Tagasi üles