Valitsus: uuel nädalal võib rääkida piirangute leevendamisest (8)

Copy
Stenbocki maja
Stenbocki maja Foto: Riigikantselei

Valitsus kinnitas, et eeskujulikult reegleid järgides võib uuel nädalal juba rääkida piirangute leevendamisest. 

Eriolukorra ajal kehtestatud reegleid saab piirata ainult juhul, kui on selgelt näha, et haigus hakkab taanduma. Välisminister Urmas Reinsalu selgitas eelmisel nädalal piirangute leevendamisest, et esiteks peab haigestumistes toimuma vähemalt kahenädalane langustrend. 

Eriolukorra juht ütles videopöördumises, et kõikide vastutustundlik käitumine on siiski läinud asja ette, kuna on jõutud pöördepunkti. «Esimest korda kriisi algusest saati on uute nakatunute arv terve nädala jooksul langenud. Me oleme murdepunktis ning saame järgmistel nädalatel hakata üha enam rääkima kehtivate piirangute leevendamisest. Valitsuskomisjon koostab selleks tasakaaluka plaani,» lisas ta pöördumises. 

Ratas tõdeb ka seda, et ei tohi valvsust kaotada, et nakatumine jälle hoogu ei koguks. «Peame meeles pidama, et need suunised ja piirangud on meie enda, meie lähedaste, sõprade ja tuttavate tervise hoidmiseks. Samuti kõigi eesliinil töötavate inimeste kaitsmiseks. Viiruse levikut hoiab kontrolli all ainult meie kõigi mõistlik käitumine.»

Tänaseks on Eestis jõutud pöördelisse punkti, kus praeguse nädala lõikes on uute nakatunute arv võrreldes eelmisega vähenenud. Valitsus kinnitas, et natuke veel pingutades võib juba aprilli lõpus rääkida piirangute leevendamisest. 

«Täna pandi paika seitse mõõdikut, mille alusel piirangute leevendamist arutama hakatakse,» seisab valitsuse teadaandes.

Samuti teatas peaminister Jüri Ratas sotsiaalmeedias, et Eesti on jõudnud eriolukorras pöördelisse punkti, kuna esimest korda on nakatunute arv nädala lõikes vähenenud. «See tähendab, et kell on hakanud teistpidi tiksuma ja me oleme ületamas viiruse leviku küüru. Meil on võimalus hakata järgmisel nädalal rääkima piirangute järk-järgulisest leevendamisest,» kirjutas ta.

«Tänasel valitsuskomisjoni koosolekul jõudsime kokkuleppele, milliste mõõdikute alusel hakkame hindama piirangute leevendamist, kirjeldab Ratas. Neid on seitse:

  1. nakatunute arv;
  2. haiglaravil olijate arv;
  3. intensiivravikohtade hõlmatus;
  4. arstiabi kättesaadavus;
  5. ühiskonna valmisolek kehtestatud meetmeid järgida;
  6. majanduse üldine tervis;
  7. usaldusmeetmete rakendamine.

Kindlustamaks, et muutus oleks püsiv, peab peaministri sõnul veel pigutama. «Uute nakatunute arvu vähenemine kinnitab, et senised piirangud töötavad ja kõikide inimeste pingutused on olnud asja eest. Samas vajame veendumust, et see muutus on püsiv, mistõttu peame lähiajal edasi pingutama.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles