Video ⟩ Mart Helme: meil Karuga keemia ei klappinud (59)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

«Inimesed on pikalt abielus ja lähevad ka lahku,» ütles EKRE esimees ja siseminister Mart Helme välismajandus- ja IT-ministri Kaimar Karu ametist lahkumise kohta. «Me võime sama öelda praegu: meil lihtsalt keemia ei klappinud.»

Helme ütles, et Kaimar Karu oli oluliselt liberaalsemate vaadetega, kui neile sobis – see oligi põhiline põhjus. Tema sõnul tehti Karule küll algul ettepanekuid liituda EKREga, kuid viimastel kuudel enam mitte.

Erakonna etteheited Karule kui ministrile olid Helme sõnul need, et ta ei teinud seda, mida koalitsioonileping ette nägi ning jättis mõnes küsimuses asju tegemata. «Tegi ettepanekuid, mis ei olnud meile ja meie valijatele absoluutselt vastuvõetavad, näiteks maapostkontorite sulgemised, teatud hinnatõusud,» loetles Helme ja jätkas: «Ei kooskõlastanud siseministeeriumiga sisserände teemalisi ja võõrtööjõu teemalisi seadusalgatusi. Kui meie erakonna minister ei toeta erakonna liini, siis on täiesti selge, et sellise koostöö jätkumine pole võimalik.»

Uuest ministrikandidaadist Raul Siemist rääkides ütles Helme, et tegemist on kogenud, haritud inimesega, kellel on lisaks veel midagi, mida Kaimar Karul ei olnud. «See on poliitiline kogemus, mis on poliitikas hindamatu väärtus,» rõhutas Helme.

Otsus, et minister Karu EKRE valitsuses ei jätka, selgus lõplikult kaks nädalat tagasi, ütles Helme ja lisas, et kriis ei mänginud selle otsuse puhul mingit rolli.

«Meil ei ole mingit kriisi, meil on eriolukord,» teatas siseminister. «Kriis saabub sügisel, ja sügisel on tarvis, et meil on valitsus, kes on koos töötanud ja ministrid oleksid meeskonnamängijad.» Jutud poliitilisest sisekriisist on opositsiooni tavaline jutt, ütles Helme. «Mingit kriisi ei ole.»

Kuidas kommenteerib Mart Helme jutte, et kui perekond Helmega hästi läbi ei saa, siis pole ka ministritoolile asja? 

«Mina juhin kindla käega oma perekonda, mina juhin kindla käega erakonda ja mina juhin kindla käega ministeeriumi. Ma olengi kindla käega mees. Kes ei ole minu meetoditega nõus, siis on kaks võimalust: kas meie teed lähevad lahku või ta kohaneb. Kui kohaneda ei suuda, siis meie teed lähevad lahku.»

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles