Mida vajad mõnusaks kalapüügiks?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kevade saabudes täituvad jõeäärsed meestega, kes kõik on seal ainult ühel eesmärgil, et kala saada. Õngitsema minnes tuleks esmalt üle vaadata oma kalastusvarustus. Voolavas ja seisvas vees, paadist ja kaldalt püüdmiseks ei sobi kindlasti ühed ja samad tarvikud, mistõttu on oluline pöörata tähelepanu kalastustarvetele.

Järgnevalt oleme välja toonud 7 punkti mida iga kalamehe varustus peaks sisaldama.

Vastav riietus

Kalapüügi varustus sisaldab peale tarvikute veel ka sobivat riietust. Ekstreemsematele kalastajatele tavalised kummikud ja koduriided abiks pole, vaid on soovitatav soetada endale spetsiaalsed kalamehe saapad, mis ei karda mustust, on mugavad ja tõrjuvad ime hästi niiskust. Riietuse valikul tasub investeerida riietele, mis oleksid hingavast materjalist ja vastavad ilmastikutingimustele. Kevadhooajal on populaarseks saanud vest, millel on palju strateegiliselt paigutatud taskuid, et saaksid oma pisemaid tarvikud iga hetk mugavalt võtta.

Foto: Shutterstock

Kuna kalastustarvikuid on üsnagi palju siis tuleks neid ka hästi hoiustada. Soovitame kindlasti osta selle jaoks spetsiaalne kott, kuhu kõik paigutada. Kalade jaoks oleks mõistlik võtta suurem kast, kott või kalavõrk, kuhu saadud saak hoiustada.

Kvaliteetne õngeritv

Et kalapüük oluliselt kiiremini läheks on vaja õnge. Õng aitab kaluritel sööda või peibutise kaugele vette heita ja hiljem saagi veest välja sikutada. Õngeridva pikkuseid on erinevaid ning seda mõõdetakse käe pideme otsast kuni varda otsani. Üldiselt viskavad väiksemad õngeridvad lühemaid vahemaid, pikemad õngeridvad aga pikemaid vahemaid. Suure valiku soodsaid ja kvaliteetseid õngesid leiate Kaup24 veebilehelt.

Olukordades, kus on vaja kiirelt tegutseda, et kala kätte saada, võib õngitsejatel kasu olla lühema õngeritva kasutamisest. Samas pikad õngeridvad paistavad silma sellega, et neid saab kaugemale loopida, kus on ka rohkem kalu. Õngeridvad koosnevad kas teleskoopidest või jätkudest. Algajale sobib hästi viimane variant, kuid kalur, kes oskab juba õngega ringi käia, kindlasti juba teab, et teleskoopidest koosnev ritv teeb töö ära kiiremini ja paremini. Õngeridvale tamiili valikul tuleb arvestada aga sellega, et mõned on tugevamad ja vastupidavamad, kui teised.

Milline on sobiv lant?

Lante on kahte sorti - ujuvad või uppuvad. Ujuvad landid on enamasti pinna lähedal ja on sobivad väiksematesse veekogudesse. Uppuvad landid on aga vastupidiselt mõeldud sügavamatesse veekogudesse. Kõige efektiivsem viis kalapüügiks on kasutada sööta. Söödaks võivad olla ussikesed, teised kalad, molluskid, planktonid, väikesed putukad või veetaimed. Kõige enim tehtud viga seoses söödaga on see, et see pannakse õnge külge. Tegelikult oleks mõistlik soetada vastav korv või tops sööda jaoks, et see õnge küljest maha ei kukuks. 

Foto: Shutterstock

Õngekonks

Ainuüksi sööda korvist ei piisa, kuna tuleks veenduda ka konksu suuruses ja soovitud kalast. Kindlasti tuleb jälgida, et konks kalale suhu mahuks - see ei tohi olla liiga väike ega liiga suur kuna vastasel juhul võib kala vette jääda. Tähelepanu tuleb pöörata konksu jämedusele, sest mida peenem konks on, seda parem on sellele asetada sööta. 

Spinning

Spinninguga püügi peamiseks eeliseks on selle lihtsus ning sellepärast enamus kalamehi seda ka armastavad. Harrastastajana peaksid mõtlema rohkem spinningu rullile, mida tuleks valida vastavalt püügiviisile. Tavalise õngepüügi korral võiks spinningu rull olla väiksem ja kerge, kuid suure ülekandega. Algajatele on mõeldud näiteks lahtine rull, kuna seda on väga kerge käsitleda.

Foto: Shutterstock

Paat 

Kui plaanite minna avamerele või keset järve siis soovitame teil soetada endale kummipaat. Eriti populaarsed on täispuhutavad kummipaadid, mis on ideaalsed kalastamiseks. Suur kalapaat on valmistatud tugevast kummist ega lähe kergelt katki. Ruumikus annab sulle võimaluse end mugavalt sisse seada. Lisaks on paatidel enamasti kaasas ka aerud, mis muudavad veekogule saamise kiireks.

Foto: Shutterstock

Ujukid

Ujuk aitab sul märgata, kus vees parasjagu tamiil paikneb. Ujuk peaks olema piisavalt suur, et suure veevoolu korral see ära ei upuks, samas peab olema see ka piisavalt kerge, et seda oleks mugav kaugele loopida. Samuti peaks ujuk olema ühtlaselt värvitud, ümara kujuga ja peene antenniga. Meeles tuleb pidada, et ujukit tuleb valida vastavalt ilmastiku ja vee tingimustele.

Copy
Tagasi üles