Video ja blogi ⟩ Osa kaitsevahenditest jõuab Hiinast Eestisse rongiga (1)

Copy

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul tuleb osa Hiinast tellitud kaitsevarustusest Eestisse lennuki asemel rongiga, kuna see transpordiviis on võrreldes lennukiga kordades odavam.

Hiinast tellitud kaitsemaskid tuuakse jätkuvalt transpordilennukiga, kuna need on prioriteet. Teisejärguline kaitsevarustus, nagu kitlid, prillid ja muu selline tuuakse rongiga, mis on lennukist 10-15 korda odavam.

«Kohale jõuavad need mai lõpuks,» ütles Aab täna riigiasutuste keskpäevasel pressikonverentsil.

Eesti riigil on mai lõpuni enamiku isikukaitsevahendite osas varud olemas.

Aab märkis, et kui küsitakse, miks polnud Eestil varutud enne kriisi piisavalt isikukaitsevahendeid, siis võib täie kindlustustundega öelda, et ega ükski riik polnud selliseks olukorraks valmis. «Seetõttu tuli võtta kasutusele erakorralisi meetmeid ja oleme teinud keskseid riiklikke hankeid, mille raames on tulnud suuremad kogused,» selgitas Aab.

Kolme viimase nädala jooksul on tulnud riiklike hangetega kuus miljonit kirurgilist maski, üle kahe miljoni FFP2 respraatori, 155 000 FFP3 maski, kuus miljonit paari kindaid, 130 000 kitlit ja 105 000 paari kaitsepirille. Üks lennuk, kus osa kaubast peal on, maandub teisipäeval. Lisaks on sellel nädalal tulemas veel kaks suuremat partiid transpordilennukitega.

«See kõik puudutab seda keskset hanget, millega me tellisime kaupa Hiina tarnijalt. Veidi need lennukid viibisid, kuna logistika on keeruline ning rakendatud on erikontrollid, mis kulutavad protseduuridele aega,» ütles Aab, lisades, et mai lõpuni on Eestil enamiku isikukaitsevahendite osas varu olemas.

Üksikute kaitsevahendite osas kaalub riik Aabi sõnul ka lisahangete tegemist. Näiteks võib täiendavate kaitsevahendite vajadus tuleneda haiglates plaanilise ravi taasalustamisest või koolides õppetöö käivitamisest.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo, riigihalduse minister Jaak Aab ning haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse ja teaduse asekantsler Indrek Reimand andsid täna keskpäeval ministeeriumide ühishoones ülevaate koroonaviiruse leviku hetkeseisust.

Osalejad rääkisid viiruse leviku hetkeolukorrast ja testimisest, kohalike omavalitsuste pakutavast sotsiaalabist, isikukaitsevahenditest ning uue koroonaviirusega seotud teadusprojektist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles