Paet: Eesti ei tänanud Taiwani maskide eest, et mitte ärritada Hiinat (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Pilt videost

Eesti Punane Rist sai täna Taiwanilt annetusena 80 000 kirurgilist maski. Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti (RE) sõnul üritab Eesti valitsus Taiwani annetust maha vaikida, et mitte ärritada Hiina Rahvavabariiki. 

«Saadetise võtsid teisipäeva hommikul Tallinnas Eesti Punase Risti keskbüroo kontori ees vastu Eesti Punase Risti president Harri Viik ja peasekretär Arvi Perv koos riigikogu Eesti-Taiwani sõprusrühma esimehe Kalle Laanetiga,» teatas Punane Rist täna pressiteate vahendusel.

Punane Rist andis maskid üle riigikogu Eesti-Taiwani sõprusrühmale, kes nendega Tallinnast Lääne regiooni poole teele asus, et maskid isiklikult üle anda. 

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ei mõista, miks pole Eesti valitsus Taiwani maskide eest tänanud. Talle näib, et seda üritatakse suisa maha vaikida. «Ma näen siin Hiina Rahvavabariigi kõrvu paistmas,» ütles Paet. 

Tema sõnul võib vaikimise põhjus olla see, et osa valitsuse liikmeid ei taha Hiinale meelehärmi tekitada. Asi on selles, et kuigi Taiwan on arenenud majanduse ja omaette poliitilise kultuuri ja kaitsevõimega demokraatlik riik, eitab autokraatlik Hiina Taiwani kui iseseisva riigi olemasolu. 

«Olgugi, et maskid saatis abina Taiwani riik ehk sealne välisministeerium, suunati Eestis nende vastuvõtmine valitsusvälisele tublile organisatsioonile Eesti Punane Rist,» kommenteeris Paet. Tema hinnangul on sellise tegutsemise taga soov hoida Eesti välisministeerium ja teised valitsusasutused Taiwani kingitusest eemal.  

«See ei ole ilus ega näe ka hea välja. See on tore žest keerulisel ajal, mis elementaarse viisakuse puhul tähendaks ka Eesti valitsuse poolt viisakat tänamist, aga mitte ignoreerimist,» ütles Paet. 

Suurem osa täna vastu võetud 80 000 maskist jõuab Saaremaale, kuid osa jagatakse ka Saaremaa naabermaakondadesse Hiiumaale ning Läänemaale. Maskid antakse üle peamiselt haiglatele ja hooldekodudele, osa maskidest jõuab ka toiduainetööstusesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles