Milliseid jalanõusid vajad mugavaks sportimiseks?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Spordijalatsid on tõenäoliselt kõige olulisem spordivarustus, mida ostate, seetõttu on väga oluline valida enda jaoks see üks ja ainus õige jalatsipaar. Spordijalatsite jalgade toetamise viisid on väga erinevad. See tähendab seda, et kui te tegelete jooksmisega, siis vabaaja või mõne teise tegevusala jalanõud teile kindlasti ei sobi.

Mugavus ja kvaliteet peaksid olema prioriteedid spordijalatseid valides, kuid alati on hea teada ka veidike jalatsi tehnoloogia kohta, et hea valik kiiremini tehtud saaks.

Kirjutasime ülesse kasulikud punktid, mida tuleks jälgida jalanõude valikul, ning millised jalanõud on parimad antud spordiala jaoks.

Jooksutossud

Jooksujalatsid sobivad suurepäraselt jooksmiseks - ja ainult jooksmiseks. Nad on väga paindlikud, võimaldades jalal igal sammul maad tabada, samal ajal jalga kaitstes.

Jooksujalatsid võivad välja näha nagu teised tossud, kuid tegelikult sisaldavad need spetsiaalset tehnoloogiat ja disainifunktsioone, mis aitavad teil joosta. Erinevalt iga päevastest tossudest on jooksujalatsitel ette nähtud spetsiaalne pehmendus, mis aitab ära hoida vigastusi ja aitab teil kergemini edasi liikuda.

Kõik jooksujalatsid on loodud konkreetset eesmärki silmas pidades ning endale tuleks valida tossupaari selle põhjal, millist jooksutrenni soovite teha. Näiteks igapäevane jooksujalats on kõige mitmekülgsemaks varjandiks ning enamik inimesi kasutavad neid tossupaare. Kerge jooksujalats on parim kiiremate treeningute jaoks, kuid vähem vastupidavam kui igapäevane jooksujalats.

Treeningjalatsid

Treeningtossud sobivad ideaalselt jõusaali, kergejõustikuks või aeroobikaks, kuna need ühendavad elastsuse, toe ja polsterduse, et imada lööke ja vähendada jalgade põrutust. Jalatsi tald on materjalist, mis trennisaalis hoiab ära libisemise. Harjutused, kus inimene peab hoidma end kannal, päkal või küljel, on mugavamaks soorituseks lisatud tallale veel kummist detailid just kohtadesse, kuhu jalalaba maapinnaga kokku puutub. Jalatsid on peamiselt kerged ning peavad pikalt vastu, kuna trenni tehakse nendega ainult siseruumides. 

Treeningjalatseid on valikus erinevate värvidega ja stiilidega ehk kui teie jaoks on oluline trenniriideid jalatsitega kokku sobitada siis võimalus on olemas. Suure valiku naiste treeningjalatseid odavate hindadega leiate Kaup24 veebilehelt.

Kõndimisjalatsid

Ka metsas kõndimiseks vajate spetsiaalseid jalatseid, mis pakuvad teile stabiilsust, paindlikkust ja mugavust. Kõndimisjalatsit valides tuleb silmas pidada, et jalatsil oleks olemas vahetald, mis tagab suurema polsterduse ja toe. Sisetald peaks vähendama jala ja jalatsi vahelist nihkejõudu ning tagama tugevamate löökide neeldumise, et teie jalg oleks alati hoitud.

Korv- ja võrkpallijalatsid

Selliste kohtumismängude  nagu korvpall ja võrkpall spordijalanõud peavad kindlasti pakkuma paindlikust ja rohkem tuge küljele liikumisel. Suure valiku erinevaid meeste spordijalatseid leiate Kaup24 veebilehelt.

Oluline on kindlasti meeles pidada, et jalatsi kõrgus sõltub mängija positsioonist ja eelnevatest vigastustest - kõrge sääreosa toestab jalga. Asfaldil mängimiseks on olemas spetsiaalsed välijalatsi mudelid, mis on vastupidavama tallaga, kui sisejalatsi oma.

Jalgpallijalats

Jalgpall võib jalgadele palju stressi tekitada, eriti kui mängite kõval pinnal, näiteks kunstmurul. Pärast mängu või treeningut ei tohiks jalal olla mingit survetunnet. Valed saapad võivad jalgadele survet avaldada ning pole tavaline, et jalgpalluril tekivad selletõttu erinevad ebameeldivad probleemid jalgadele. Et vältida vigastuste ohtu ning jalatsite kiiret lagunemist, on oluline teada, milliseid jalatseid millisel pinnasel kasutada.

Mängijad ei ole kõik ühesugused - üks on tehnilisem, teine kiirem, kolmas jällegi kõvem. Seetõttu ei saa kõik mängida ka samasuguste jalatsitega.Igaühe jaoks on olemas sobiv jalats, mis just tema mängijaomadused kõige paremini esile toob.

Rattasõidu jalats

Jalgrattaga saab sõita peaaegu iga jalatsiga, kuid igaüks, kes regulaarselt rattasõiduga tegeleb teab, et kõige mugavam on sõita ikka jalgrattasõiduks mõeldud jalatsiga. Võrreldes tavaliste spordijalatsitega on jalgrattajalats jäigema tallaga, et pedaalimisel oleks tõhusam energia ülekanne. 

Näiteks maastikurattasõidujalatsid pakuvad kasutajale siledat talda ja head ventilatsiooni, et jalal palav sporti tehes ei hakkaks. Maastikurattajalatsid ei ole ette nähtud pikemaks kõndimiseks, kuna neil puudub talla veojõud ja paindumatus ehk nad on liiga jäigad ja sobivad ainult rattasõiduks.

Kõige populaarsemad ratturite seas on jalatsid, mille tald ei võimalda jalal pedaalilt maha libisemist. Võib öelda, et tänu sellistele jalatsitele jalad lausa kinnituvad pedaalide külge.  

Copy
Tagasi üles