Isamaa pakub välja uue kriisimeetme - tugilaen Eesti peredele (3)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees Foto: ISAMAA

Erakond Isamaa eestseisus kiitis heaks algatuse, mille eesmärk on pakkuda majandusraskustesse sattunud Eesti inimestele ja peredele lühiajalist riigipoolset tugilaenu.

Perede tugilaen oleks mõeldud inimestele, kel oli olemas kriisieelne sissetulek ning kes on ühiskonda maksude ja laste näol panustanud, teatab Isamaa. Meetme eesmärk on pakkuda kriisi tõttu järsult vähenenud sissetulekuga peredele ajutist tuge enda kohustuste täitmiseks ja jooksvate kulude katmiseks. Laenuabi saaksid taotleda inimesed, kes on kriisieelsel ajal tööl käinud, ühiskonda maksude näol panustanud ning kelle ajutine sissetuleku langus tuleneb kriisist.

Laenu antaks taotleja viimase 24 kuu kahe keskmise kuupalga ulatuses ning ülempiiriks pakutakse välja kolm Eesti keskmist palka ehk ca 4500 eurot. Tugilaenu saamiseks peab taotleja või tema pereliikme sissetulek olema oluliselt vähenenud (analoogselt ettevõtetele pakutava töötukassa palgameetmega – 30%). Isamaa ettepaneku järgi oleks intressivabad esimesed 12 kuud ning tagasimaksed algaksid aasta pärast laenu saamist. Võetud kohustused tuleks tagastada kolme aasta jooksul pärast intressivaba perioodi lõppu, kuid alaealiste lastega seotud peredele kehtiks erisused. Neile tõstetakse ettepaneku järgi laenu ülempiiri ning pikendatakse tagasimakse perioodi.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul on laen vajalik raskustesse sattunud perede majanduskriisis abistamiseks. «Perede sissetulekud langevad ja säästud lõppevad, mistõttu ei ole neil võimalik katta endale võetud kohustusi - ohtu satuvad nende kodu ja vara. Samas on valdavalt tegemist inimestega, kes suudaksid tavaolukorras enda kohustusi täita. Eriolukord vajab erakorralisi meetmeid ning seetõttu teeme ettepaneku pakkuda inimestele ajutist riigipoolset tugilaenu, et tagada Eesti perede toimetulek,» ütles valitsuserakonna esimees.

Seederi sõnul erineb Isamaa eestseisuse poolt välja pakutud lahendus kõigist senistest peredele suunatud kriisimeetmetest. «Tugilaen on mõeldud nendele inimestele, kellel on olnud püsiv sissetulek ja kelle majanduslikud raskused on lühiajalised. See annab võimaluse väärikalt ja vastutustundlikult kriis üle elada, kuid tavapärase olukorra taastumise järel tuleb see laen ka tagasi maksta.»

Seeder lisas, et nende ettepanek on vastutustundik ja lähtub parempoolse majanduspoliitika põhialustest. «Pakume madala intressiga riigipoolset laenu neile, kes seda tõesti vajavad. Laustoetuste maksmine ja lennukilt raha külvamine ei ole riigile pikaajaliselt jõukohane ega mõistlik,» ütles ta.

Rahvastikuminister Riina Solmani sõnul on riigi tugi lastega peredele tekkinud olukorras toimetulekuks äärmiselt oluline. « Kui inimesed satuvad võlalõksu, nagu juhtus paljudega eelmise majanduskriisi ajal, takistab see kriisist taastumist. Tugilaen aitab seda vältida.» Lisaks on Solmani sõnul oluline, et tugilaen arvestab inimese varasema sissetuleku ja laste arvuga peres. «Suurematel peredel on paratamatult suuremad kulud ning nad väärivad täiendavat tuge.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles