Dr Popov: hetkeseisuga suuremahulist masstestimist ei tule (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Dr Arkadi Popov
Dr Arkadi Popov Foto: Madis Veltman

Terviseameti kriisistaabi juht Arkadi Popov ütles intervjuus Postimehele, et praeguse seisuga suurt masstestimist Eestis läbi ei viida. Popovi sõnul pole selle tegemiseks välja töötatud piisavalt usaldusväärset metoodikat.

«Masstestimine on Eestis teema, mis tuli, läheb ja tekib siis uuesti. Suuremahulises formaadis seda hetkeseisuga ei tule. Aga vastav otsus pole isegi täna veel täiesti kindel. Selle läbiviimisel on eelkõige tehnilised piirangud. Head süsteemi, mis võimaldaks suurt masstestimist, pole hetkel maailmas lihtsalt olemas. Kui meil oleks informatiivne, efektiivne ja odav instrument, siis me seda kasutaksime. Täna seda ei ole,» selgitas Popov.

PERHi kiirabikeskuse juhataja sõnul on olukord Eestis paranemas, kuid valvsust kaotada ei tohi. «Numbrid näitavad, et olukord on Eestis stabiliseerumas. Samas peame arvestama, et number võib muutuda, kui muutub meie käitumismuster. Seda on erinevates riikides juba juhtunud. Seega, numbrite analüüsimine on väga oluline, aga eelkõige peame olema ise mõistlikud inimesed. »

Popovi sõnul läheb piirangute leevendamisega veel aega. «Ütleksin, et valgus tunnelis juba paistab, aga Eesti inimene peab arvestama, et see vabaduse valgus jõuab kohale hiljem. Täna on muutunud ainult plaanilise ravi korraldus, mis oli väga oluline samm kroonilistele patsientidele. Rõhutan, et koos sellega ei kaasnenud teiste meetmete leevendamist. Momendil räägime ikkagi vaid elutähtsatest teenustest, milleks tervis kahtlemata on. Kui näeme nüüd, et haigestumiste kõver läheb üles, peame taas üle vaatama kõik erinevad praegu rakendatavad meetmed.»

Popov näeb positiivsetes arengutes suurt roll ka terviseameti töötajatel. «Terviseameti epidemioloogid ja piirkondade regionaalsed juhid tegelevad pidevalt olukorra jälgimisega. Nakatunud inimestega võetakse ühendust ning uuritakse välja nende lähikontaktsed. Nende leidmine on individuaalne protsess ja selle taga on väga suur töö. Tänu sellele olemegi täna seisus, kus saame taasavada plaanilise ravi ning rääkida paari-kolme nädala pärast kaubanduskeskuste lahti tegemisest,» tunnustas Popov ametnikke. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles