Filipiinide president ähvardab sõjaseisukorraga

Copy
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: AP / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte ähvardas täna kehtestada sõjaseisukorra ning süüdistas kommunistlikke sisse kahe koroonakarantiini ajal toidu- ja rahasaadetisi eskortinud sõduri tapmises.

Duterte kiitis valitsusistungil heaks pealinnas Manilas ja mitmes provintsis koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute pikendmise 15. maini, ütles presidendi pressiesindaja Harry Roque.

Filipiinide suurima saare ning riigi majandusliku ja poliitilise keskuse, rohkem kui 50 miljoni elanikuga Luzoni piirangud pidanuks kehtivuse kaotama 30. aprillil.

«Ma hoiatan kõiki ning annan relvajõududele ja politseile teada, et võin kehtestada sõjaseisukorra. Tagapöördumist ei ole,» ütles president telepöördumises.

«Mul on veel kaks aastat, ma saan teist kõigist jagu,» hoiatas ta.

Duterte süüdistab Uue Rahvaarmee sisse suurfirmadelt raha välja pressimises ja üle poole sajandi kestnud mässus tapetud sõduritelt tulirelvade varastamises. Mässulised ei tunnista end süüdi, vaid väidavad, et aitavad külarahval pandeemia olukorras toime tulla.

Presidendi pressiesindaja ütles, et teatud linnades ja provintsides, mis on pandud nn kogukonnakarantiini, võidakse piiranguid leevendada, et ettevõtted saaksid tasapisi tegevust taastada.

Ametnikud on hoiatanud, et kogu elutegevuse sulgemine kuudeks annab majandusele tõsise hoobi.

Filipiinidel on ametlikult tuvastatud ligi 7000 koroonaviirusse nakatumise juhtumit ja 462 inimest on surnud. Koroonaohvrite arv on üks suuremaid Kagu-Aasias, kuid arvatakse, et tegelikud näitajad on piiratud testimisvõimalusi arvestades palju suuremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles