Aller: Eesti sisetarbimine kindlasti tõuseb (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Maaeluminister Arvo Aller.
Maaeluminister Arvo Aller. Foto: Konstantin Sednev

Maaeluminister Arvo Alleri sõnul saavad koroonakriisist mõjutatud nii mahetootjad kui ka põllumajandus, kuid tõuseb Eesti sisetarbimine. 

Alleri sõnul on toiduainetööstus olukorraga väga hästi kohanenud ja kiirelt reageerinud. Lisaks pole teateid, et sektoris oleks tuvastatud koroonaviirusesse nakatunuid. «Kriisi alguses juba valmistuti, toodi aineid ja isikliku hügieeni tarbeks erinevaid riideid,» näitlikustas Aller.

Samuti on toiduainetööstuses töötajad eesliini töötajad, kes saavad vajadusel käia kiirendatud korras koroonaviiruse teste tegemas. «Aga siiamaani on kõik negatiivsed olnud,» sõnas Aller. 

Põllumajanduses, taimekasvatuses ja aianduses on kõige teravam töökäte probleem. Lihatööstused töötavad hetkel planeeritud võimsusega. «Et mitte öelda isegi võimsamalt, kuna inimesed on hakanud palju kodus süüa tegema, mis tähendab värske, kvaliteetse tooraine olemas olu poes. See on pannud lihatööstused ka välja mõtlema erinevaid lisatooteid,» selgitas Aller. 

Murekohad on aga mahetootmises. «Kui inimeste ostujõud väheneb, on arusaadav, et inimene hakkab valima ja tegelikult käibed langevad lõpptoodangu müügist,» näitlikustas Aller. 

Mis seis on aga Eesti kauba ekspordinumbrites? «Eesti kaupa läheb välja, see on selge. Aga kuna Eestis tarbimine sisemiselt ka tõuseb, vähendab see loomulikult vähendab eksporti. Aga Eesti sisetarbimine tõuseb ja praegu väljamüügil ei ole tähendatud seda, et oleks piirangut või vähenemist,» selgitas Aller. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles