Kallas: saarlased on erimeetmetest kinni hoidnud väga hästi, olnud mõistvad, nüüd paluvad nad sama valitsuselt (40)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Madis Kallas.
Madis Kallas. Foto: Sander Ilvest

Saaremaa vallavanem Madis Kallas edastas Mandri-Eestile 10 sõnumit, kus palutakse võimalust Saaremaa ja Muhu perede taaskohtumiseks ning kehtestatud liikumispiirangute leevendamist Kuivastu–Virtsu liinil. Vallavanem selgitas Postimehele, et saare kriisikomisjon ei taotle kohe kontrollimatut liikumist.

Küsimusele, miks saarlased pole rahul pikeneva nimistuga, kes võivad sõita mandri ja saare vahet, ütles vallavanem, et Saaremaa kriisikomisjon ei ole seni saanud terviseametilt kinnitust oma 20. aprilli pöördumisele, milles paluti esimese sammuna liikumispiirangute leevendamiseks kuni 30 eriloa andmist päevas ja seda võimalikult ruttu. «See tähendab, et täiendavaid võimalusi inimeste liikumiseks Saaremaa ja mandri vahel ei ole seni tekkinud. Teisisõnu, kriisikomisjonil puudub praegu alus arvata, et on olemas pikendatud nimekiri inimestest, kes saavad Kuivastu ja Virtsu vahel liikuda,» selgitas Madis Kallas. 

Vallavanem selgitas, et Saaremaa ja saarlased soovivad meetmete järkjärgulist kontrollitud leevendust ehk liikumispiirangute kaotamist inimestele, kelle jaoks on Saaremaa ja mandri vaheline liikumine seotud siis tööga, ettevõtlusega või kinnisvara omamisega. «Samuti palume võimalust Saaremaa ja Muhu perede taaskohtumiseks ehk siin- ja sealpool Suurt väina olevate pereliikmete kokkusaamiseks. Saaremaa kriisikomisjon ei taotle esimese sammuna vaba ja kontrollimatut liikumist kõigile soovijatele,» lisas Kallas, täiendades, et ka praeguseni on esmatähtis saarlaste tervis ja heaolu. «Mistõttu rõhutame Saaremaal siseruumides (sh kauplustes, apteekides, ühistranspordis) maskide kandmise vajalikkust ning jagame vabatahtlike abil maske inimestele tasuta kohtades, kus neid osta ei saa.»

Saaremaa vallavanem kordas, et saartele kehtestatud täiendavad piirangud olid seni igati õigustatud ja ka tänu sellele, et saarlased ise pidasid piirangutest kinni, siis on hetkel seis selline, kus Saaremaal on õnnestunud viiruse levik kontrolli alla saada ning uute juhtude lisandumises ei ole Saaremaa enam ammu Eestis esikohal. «Saaremaa ettevõtjad ja elanikud soovivad, et neid koheldakse võrdselt Eesti teiste piirkondadega ja kaotatakse täiendavad piirangud, mis Saare- ja Muhumaal praegu kehtivad,» lausus Kallas. Ta lisas, et saarlased on erimeetmetest kinni hoidnud väga hästi ja olnud erakordselt mõistvad, siis nüüd paluvad saarlased sama ka vabariigi valitsuselt. «Teisisõnu, soovime Saaremaal meetmete järkjärgulist kontrollitud leevendamist ja teiste piirkondadega võrreldes tunduvalt rangemate piirangute kaotamist.»

Madis Kallas: 10 sõnumit Saaremaalt mandrile

1. Palume võimalust Saaremaa ja Muhu perede taaskohtumiseks ning kehtestatud liikumispiirangute leevendamist Kuivastu–Virtsu liinil.

2. Oleme nõus, et kõiki piiranguid Kuivastu–Virtsu liinil ei saa kohe lõpetada, kuid tööalane, ettevõtlusega ja kinnisvara omamisega seotud liikumine peab muutuma esimesel võimalusel vabaks.

3. Toetame teiste piirangute osas samu meetmeid, mida rakendatakse mujal Eestis, kuid erisused Saaremaa osas tuleb lõpetada esimesel võimalusel.

4. Täpsustame, et 26. aprillil toimunud vaikiv aktsioon «Aitab!» oli kodanikualgatus, mille korraldamisega ei olnud seotud Saaremaa vallavalitsus ega Saaremaa kriisikomisjon.

5. Kinnitame, et saartele kehtestatud täiendavad piirangud olid seni igati õigustatud, aga praeguseks on olukord väga palju muutunud ja väljumisplaani esimesed sammud tuleb astuda siin võimalikult ruttu.

6. Anname teada, et jagame inimestele koostöös vabatahtlikega bussides ja maapiirkondade kauplustes maske, et ennetada võimalikku uut haiguspuhangut.

7. Nõustume, et suurürituste ja rahvakogunemiste piirangud jäävad Saaremaal lähikuudel kehtima.

8. Hindame kõrgelt kriisiaegset koostööd kõigi riigikogus esindatud erakondadega, lähtudes põhimõttest, et salakavala viiruse saame võita vaid üheskoos.

9. Täname väga hea koostöö eest peaministrit, vabariigi valitsust ja ministeeriume, kellelt on Saaremaa saanud palju tuge.

10. Saadame tänusõnad kõigile Saaremaa toetajatele ja inimestele, kes on erinevates rollides kriisi lahendamisele kaasa aidanud.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles